Op donderdag 20 april en dinsdag 13 juni 2017 kwam de particuliere synode van het Noorden in vergadering bijeen te Leeuwarden.

Ds. M.B. Visser opende namens de roepende kerk van Leeuwarden de vergadering. Hij las Lukas 24, 13-42, over de Emmaüsgangers, en hield daarover een mediatie, mede aan de hand van een lied dat  hem werd aangereikt: ‘Hij kan zomaar naast je lopen’. De classes hadden vooraf moderamenleden aangewezen: preses ds. G. Huisman, scriba ds. A.C. van der Wekken en assessor ds. W.N. Middelkoop.

 

Lelystad

De kerk van Lelystad heeft appel aangetekend tegen een besluit van de classis Zwolle dat naast een hoofd kerkelijk bureau een scriba dient te worden aangesteld door de kerkenraad van Lelystad, die ambtsdrager is en de ondertekening verzorgd van de officiële stukken die de kerk verzendt. De PS benoemt in de vergadering van 20 april een commissie (ds. J.J. Lof, ds. A.C. van der Wekken en G. van der Wal) om de wettigheid van dit appel te onderzoeken en bij wettigheid een voorstel te doen tot besluit. Op 13 juni besluit de PS het appel toe te wijzen en de classis Zwolle opdracht te geven opnieuw hierover te spreken en daarbij de regelingen vanuit het DOE-overleg te betrekken.

 

Instructie OBA

De PS ontving een brief van de GS waarin gemeld werd dat de instructie, door de PS ingediend, niet is overgenomen omdat een aanverwante instructie uit het Zuiden werd overgenomen. De GS benoemde een commissie die onderzoekt hoe kleine kerken kunnen worden bijgestaan om te kunnen blijven bestaan. De PS besloot de instructie van het Zuiden op te vragen. Een voorstel om een revisieverzoek aan te kondigen, omdat de acute nood van kleine kerken niet serieus genoeg zou zijn genomen, kreeg geen meerderheid van stemmen.

 

Benoemingen

Ds. R. van de Kamp treedt terug uit het curatorium. Hij is aanwezig ter vergadering en wordt bedankt voor zijn inzet. Ds. Van de Kamp is dankbaar dat hij deze waardevolle taak mocht verrichten. Ds. W.N. Middelkoop geeft aan niet langer beschikbaar te zijn voor het curatorium omdat hij mentor is geworden voor beginnende predikanten. De vergadering benoemd als primus ds. C.A. den Hertog en als secundus ds. A.C. van der Wekken.

Ds. Van de Kamp is ook pastor pastorum in de PS (een herder van de herders). De vergadering besluit deze functie op te heffen, onder andere omdat er de afgelopen jaren geen gebruik van werd gemaakt. Ds. Van de Kamp wordt bedankt voor de jaren dat hij zich hiervoor beschikbaar stelde.

Voor zending wordt als primus ds. G. Huisman benoemd, en ds. J. Oosterbroek als secundus.

In het deputaatschap evangelisatie wordt als nieuwe primus M.H.J. Bron benoemd en als secundus ds. W.C. van Slooten, die eveneens wordt benoemd als deputaat artikel 49 K.O.

 

 

W.N. Middelkoop, Urk


Commentaar

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...

  • Convent 2024-02-22 17:59:53

    Het kan je haast niet ontgaan zijn. Het convent dat op DV 20 april 2024 door deputaten...