Overal gaat het erover: goed communiceren. Gemakkelijk gezegd, kennelijk niet zo gemakkelijk gedaan. Want hoe bereik je de mensen die je wilt bereiken met de boodschap die je ze mee wil geven. Dat is toch waar communicatie over gaat. Je zou zeggen dat we vandaag de dag met alle middelen die tot onze beschikking staan, beter kunnen communiceren dan ooit. We kunnen communiceren via de telefoon, de mail, de app, via sociale media of door samen te werken aan documenten in de cloud. En als het echt persoonlijk moet kunnen we ook nog een kaartje sturen. Kortom: de mogelijkheden zijn oneindig.

 

Helaas zorgt de toename van het aantal mogelijkheden tot communicatie er niet voor dat er ook beter of duidelijker gecommuniceerd wordt. Communicatie lijkt steeds meer iets te worden van ‘droppen’. Ik breng een hoop informatie en gooi het over de mail of de app of op welke manier dan ook over de heg bij alle mensen die volgens mij behoefte hebben aan die informatie. En daar blijft het bij. En we worden bedolven onder zo’n stroom van informatie dat we door de bomen het bos niet meer zien. Je kunt niet alles bijhouden. Je kunt niet van alles op de hoogte zijn. En dat geeft problemen bij mensen die jou iets willen vertellen. Hoe dring je nog door tot die ander? Maar het geeft ook problemen aan de ontvangende kant. Want hoe kan het dat ik vaak niet weet dat onze kinderen op school deze week op dinsdag speelgoedmiddag hebben?

 

Soms word je er niet goed van – hoe kan het nog mis gaan met al die communicatiemogelijkheden. Hoe zorg je ervoor dat je in elk geval thuis de zaken op orde hebt als het over communicatie gaat. Ook daar is communicatie lastig: zo maken mijn vrouw en ik geregeld een dubbele afspraak zodat we ineens oppas en een extra auto nodig hebben.

 

En toch… ten diepste weet ik wel waar het om gaat bij communicatie. Het gaat er vooral om dat je een duidelijke boodschap geeft en alleen communiceert als het nodig is. Maar nog meer is het van belang dat je goed luistert.

 

 

Wouter Moolhuizen, Dedemsvaart


Commentaar

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...

  • Convent 2024-02-22 17:59:53

    Het kan je haast niet ontgaan zijn. Het convent dat op DV 20 april 2024 door deputaten...