Misschien heb je het op msn wel gelezen: roddelen is zo slecht nog niet. Goed roddelen zorgt er voor dat je je beter voelt en is goed voor je zelfvertrouwen. Dat is toch best wel een opsteker. Want zeg nu zelf: roddelen is toch best wel leuk? Even gezellig praten, even relaxen en elkaar je mening geven over dat vreemde meisje dat altijd zo uitsloverig is met voetbal. Eigenlijk net een jongen. Geef toe: roddelen is leuk!
Roddelen = fun!
Roddelen of kwaadspreken vindt bijna ieder mens leuk. Roddelen over iemand anders geeft jezelf vaak een goed gevoel,  zorgt ervoor dat je vrienden maakt en dat het gezelliger wordt met je vrienden of vriendinnen. Het schept een band en het geeft je een gevoel dat je beter bent dan een ander. Het voelt gewoon goed! Als jij aan de ‘goede’ kant staat en je zegt lelijke dingen over iemand anders, dan heb je echt het gevoel dat je erbij hoort. En zeg nu zelf: als je oranje sokken draagt, dan is er toch ook een steekje los? Iedereen weet toch dat je er dan opmerkingen over krijgt? Of als iemand stottert, dan kun jij er toch niets aan doen dat je daar zo erg om moet lachen? Hij/zij kan er niets aan doen, maar jij ook niet. Trouwens: lachen is gezond! En er wordt toch altijd om stakkerige mensen gelachen, daar kunnen ze wel tegen. Nee, roddelen is nog zo slecht niet. Soms zijn de dingen ook gewoon waar: Kirsten is toch gewoon gedumpt door Leon? Feit! Waarom zou je die niet doorvertellen?  Er zijn ook mensen die zeggen dat roddelen goed voor je carrière is, je latere baan. Als je dan kwaadspreekt over iemand anders, dan zorg je ervoor dat jij eerder de baan krijgt dan degene waar je tegenstaat. En dan niet te vergeten de roddelbladen, met nieuws van de beroemdheden. Ook leuk! Want beroemd zijn, dat heeft nu eenmaal zijn prijs.
Roddelen = fun?
Maar bekijk het eens van een andere kant.Stel je voor dat er over jou wordt geroddeld. Dat is even wat minder, dat het verhaal altijd over jou gaat. Dat alle slechte dingen over jou breed uitgemeten worden. Dat je niets kunt doen zonder dat iemand anders er wel een mening over heeft. Onze kroonprins Willem Alexander weet er wel over mee te praten. Als de roddelpers maar ergens lucht van krijgt, maken ze er een heel groot verhaal van en het liefst verzinnen ze er nog wat smeuïgs bij.
Roddelen en de Bijbel.
De Here Jezus heeft een aantal dingen over roddelen gezegd en die liegen er niet om. Van alles wat je zomaar hebt gezegd, zul je moeten uitleggen waarom je dat hebt gezegd.  Oordeel niet opdat gij zelf niet wordt geoordeeld (Mattheus 12:36-37). Ook in het boek Spreuken vind je wijze woorden over roddel: Roddelpraat is net als kleine stukjes lekker eten, die mensen zo inslikken, iemand die roddelt is een dwaas. De Here Jezus zegt dat we niet moeten roddelen. Je kunt wel over iemand anders wat zeggen, maar er is ook genoeg met jezelf aan de hand. De Here Jezus zei: ‘Waarom kijk je naar de splinter in het oog van je medemensen en let je niet op de balk in je eigen oog? Het is gemakkelijk om de verkeerde dingen van andere mensen aan te wijzen. Maar het is nog belangrijker om je eigen fouten te erkennen en daaraan te werken. Spreek goed over anderen. Als je iets weet over een ander wat niet leuk of goed van hem is, stoor je daar dan niet aan. Zeg het gewoon rechtuit tegen hem of haar, of praat er gewoon niet over. Maar dat is best moeilijk. Daarom hoef je het ook niet alleen te doen, maar mag je hulp verwachten van de allerhoogste Heer! Hij wil je helpen om niet meer te roddelen. Maar om goed te spreken van andere mensen en het goede te zoeken. De Heilige Geest wil je daarbij helpen.

Commentaar

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...

  • Convent 2024-02-22 17:59:53

    Het kan je haast niet ontgaan zijn. Het convent dat op DV 20 april 2024 door deputaten...