Drie bekende boekenschrijfsters hebben een nieuwe jeugdbijbel geschreven. Lieke van Duin, Mireille Geus en Corien Oranje. Het is hun gelukt om overbekende verhalen verrassend neer te zetten en vooral dichtbij te laten komen. Vaak vertellen zij het verhaal vanuit het perspectief van één van de personages. Zo lezen we bijvoorbeeld hoe de vrouw die Jezus’ voeten zalft het allemaal beleeft. Natuurlijk wordt er dan één en ander ingevuld maar dat draagt bij aan het inleven in en het begrijpen van het verhaal. De machtsstrijd tussen de vrouwen van Abraham, Hagar en Sarah, wordt begrijpelijk neergezet. En het scheppingsverhaal vormt in deze jeugdbijbel een imponerend begin waarbij vooral het plezier dat God in het scheppen had prachtig uit de verf komt.

 

De jeugdbijbel is mooi  vormgegeven. Duidelijke letters en prachtige illustraties. Elk verhaal wordt opgesierd met één of twee plaatjes. Het boek bevat drieënveertig oudtestamentische verhalen en eenendertig nieuwtestamentische. Daarnaast wordt een aantal thema’s behandeld die gaan over de tijd van de bijbel. Bijvoorbeeld het thema ‘mannen en vrouwen’ of ‘liefde en vriendschap’. Bij elk bijbelverhaal staat een verwijzing naar één of meer van die thema’s.

 

De jeugdbijbel is een samenwerkingsproject van het Nederlands Bijbelgenootschap en Royal Jongbloed te Heerenveen. Voor wie het wil weten: prinses Beatrix heeft het eerste exemplaar in ontvangst genomen en heeft voor al haar kleinkinderen een exemplaar gekregen.

Nynke Sikkema-Holwerda, Hoogeveen

Lieke van Duin e.a., Jeugdbijbel, Royal Jongbloed: Heerenveen 2014, 496 p., € 32,50, ISBN 978-90-8912-037-3

Bron: Verhaal 51, De vrouw die naar Jezus toevlucht, Corien Oranje Met toestemming overgenomen uit de Jeugdbijbel, ©Royal Jongbloed, Heerenveen

Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...