Op 4 maart vergaderde de classis Zwolle in Hattem. Vooraf was duidelijk geworden dat ds. Van Langevelde het beroep aan had genomen naar de gemeente van Zierikzee en zodoende de classis zou gaan verlaten – waarvoor hij tijdens de vergadering ook toestemming kreeg van de classis. Er was ook het blijde nieuws voor de gemeente van Kampen dat ds. A. Hakvoort het beroep naar die gemeente aan mocht nemen.

 

Het was een bijzondere vergadering omdat twee predikanten toestemming kregen om met emeritaat te gaan, te weten ds. J. Germs (Hasselt) en ds. H. Jonkman (Dronten), beiden vanwege hun leeftijd. Gememoreerd werd hun dienstwerk in de verschillende gemeentes die ze mochten dienen, maar ook bijzonder dienstwerk dat ieder van hen op verschillend terrein mocht verrichten: ds. Germs heeft jarenlang gediend als pastor bij St. Philadelphia in Nunspeet waar hij met vreugde werkte met anders begaafde mensen; ds. Jonkman heeft jarenlang mogen dienen op het zendingsveld in KwaNdebele (Zuid-Afrika). Nadat ze waren toegesproken door zowel de preses, ds. A. van Heteren, als één van de deputaten art. 49 KO, ds. H. Last, kregen ze het woord om zo aan het einde van hun actieve dienstwerk terug te blikken. De dankbaarheid voor wat de Heere geeft en voor Wie Hij is overheerst. De God van de veelkleurige genade. De God die ons roept om Hem met vreugde te dienen. Zijn dienst is een liefdedienst. Het was een bemoedigende en verblijdende plechtigheid. De predikanten werd van harte Gods zegen toegewenst.

 

Tijdens de vergadering kreeg de bespreking van de verslagen uit de gemeenten de aandacht. Vreugdevolle momenten, zoals de doop van tot geloof gekomen asielzoekers, maar ook zorgen in en aangaande de classisgemeenten werden met elkaar gedeeld, waaronder het overlijden van twee gemeenteleden uit de gemeente van Urk (Maranatha) door het vergaan van kotter Z85.

De deputaten ‘eenheid’ hebben de classes gevraagd na te denken over (het bevorderen van het gesprek over) binnenkerkelijke eenheid op grond van Schrift en belijdenis. De classis besloot om hier concreet handen en voeten aan te geven door een bestaande commissie samen met het (beoogde) moderamen van de komende vergadering te belasten met het voorbereiden van het gesprek hierover op de najaarsvergadering van de classis.

De verkiezing voor de PS van het Noorden van 23 april 2015 vond plaats in de vergadering. Als predikanten zijn afgevaardigd ds. C.P. de Boer, ds. W.N. Middelkoop en ds. H. Polinder. Als ouderlingen zijn afgevaardigd: br. T. Hakvoort, br. H. de Hek en br. W. Steenbergen. Als diaken is afgevaardigd: br. G. Pikkert.

Een gedeelte van de vergadering vond plaats achter gesloten deuren.

Bij de sluiting mocht dankbaar teruggekeken worden op een goede en ondanks de drukke agenda toch vlotte vergadering die in broederlijke sfeer onder de zegen van de Heere mocht verlopen. De preses droeg de gemeenten en predikanten in gebed aan de Heere op.

 

P.W.J. van der Toorn, Heerde


Commentaar

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...

  • Convent 2024-02-22 17:59:53

    Het kan je haast niet ontgaan zijn. Het convent dat op DV 20 april 2024 door deputaten...