Struikelen over God is een boeiende en toegankelijk geschreven  bijbelstudie over aartsvader Jakob. Henk Mijnders, predikant in de Christelijke Gereformeerde Kerk in Zwolle, schreef het. Als je denkt dat dit overbekende verhaal geen verrassingen meer kan opleveren, zit je ernaast. Wat het boekje bijzonder maakt is dat het een mix is van soorten inzichten. Oosterse cultuur, het menselijke karakter, geestelijke groeiprocessen en Gods blijvende aanwezigheid en zegen.

Gods aanwezigheid en zegen blijken er ook te zijn in tijden van ballingschap (oordeel), als we de gevolgen hebben te dragen van onze misstappen, zoals Jakob. Het verhaal over Jakob is opgetekend in de tijd van de ballingschap, en dat is niet voor niks. Er kan troost en bemoediging uit worden geput. Ballingschap, is dat niet het menselijke thema bij uitstek? Te beginnen bij Adam en Eva, later Jakob en nog later het hele volk? Voor wie het wil is er voldoende mogelijkheid om via dit boekje zich te vereenzelvigen met het wel en wee van Jakob.

Jakob moet bijvoorbeeld leren om herder te zijn (de ander dienen) in plaats van jager (de ander als prooi, als middel). Zijn broer is jager van beroep, hij is herder, maar nog niet van binnen. Menselijke trics en trucs om zich koste wat het kost te handhaven zijn Jakob bepaald niet vreemd. Maar ook hijzelf wordt prooi, bij Laban. Leren vertrouwen op God is een leerproces, maar broodnodig om daarin zegen te kunnen ontvangen en voor een ander tot zegen te zijn.

Het boekje biedt veel verrassende doorkijkjes en inzichten. Het heeft een pastorale toonzetting. Het verhaal wordt in dit boek dichtbij gebracht en herkenbaar neergezet. Een oud, overbekend verhaal wordt zo van zijn stof ontdaan. De bijbelstudie bevat tien hoofdstukken van zo’n acht tot tien pagina’s met aan het eind van elk hoofdstuk een aantal gespreksvragen. Het boek is zeker interessant  voor een bijbelstudiegroep!

Henk Mijnders,   Struikelen over God. Bijbelstudies over Jakob, Boekencentrum: Zoetermeer 2015, 100 p., € 9,90, ISBN 978 90 239 2859.

Nynke Sikkema-Holwerda, Hoogeveen

 

 

 


Commentaar

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...

  • Convent 2024-02-22 17:59:53

    Het kan je haast niet ontgaan zijn. Het convent dat op DV 20 april 2024 door deputaten...