Deze zomervakantie plaatsen we drie artikelen over hoe gemeenteleden zoal hun zomervakantie vieren. Vandaag Harm Mollema, die met zijn huisgenoten vijf dagen op vakantie ging in Borger, Park Hunzedal.

Harm Mollema woont in een huis van stichting Profila. Met een aantal van hen (de mannen) ging hij in juni dit jaar op vakantie. Harm wil daar wel wat over vertellen. Samen met nog twee vrijwilligers, Jan en Frans verbleven zij daar in twee zomerhuisjes. De huisgenoten die meegingen waren Benjamin, Jan Ties en Jan en nog een andere Harm. De laatste had geen tijd voor het interview. We zitten in de tuin. Anneleen, een andere huisgenote,  zit er ook bij.

Harm zorgt voor de koffie en de thee. Jan Ties helpt mee. Als de eerste koffie op is, dan wil mijn man, die ook Jan Ties heet, eerst wat foto’s maken. Voor deze fotoshoot maakt de andere Harm mooi ook nog even tijd. Zodat ze er allemaal op staan.

Wie is Harm Mollema?
Harm is een bekende in onze gemeente. Je ziet hem niet zomaar over het hoofd. Hij maakt namelijk met veel mensen even een praatje, zondags in de kerk. De een na de ander begroet hij enthousiast. Hij geeft je altijd een hand. Harm geeft een goed voorbeeld van hoe je elkaar kunt begroeten. Dat zouden meer mensen moeten doen.

Harms huisgenoten hebben we al eens op zijn verjaardag ontmoet. Dus we kennen elkaar al een beetje. Wat hebben ze zoal gedaan, die vijf vakantiedagen in juni? Behalve vissen, fietsen en zwemmen (er was een zwempad op het park) hebben ze diverse uitstapjes gemaakt. Jan heeft in deze vakantie voor het eerst gevist, en dat was goed gelukt. Hij had diverse voorns gevangen. Jan vond het vissen zonder meer leuk. De hengel van Harm was stuk gegaan, wat eigenlijk toch wel vreemd was, want zo groot waren die voorns nou ook weer niet.

Achter de tralie
Benjamin doet ook zo nu en dan een duit in het zakje. Het lukt hem om tijdens het gesprek ook nog onverstoorbaar in zijn boek te lezen. Het uitstapje naar het openluchtmuseum in Barger-Compascuum vond hij interessant. Hij houdt van geschiedenis. Ze hebben daar zowel in een trein gezeten als rondgevaren op een boot.

Het uitstapje naar Veenhuizen was ook best leuk. Aldaar hebben ze de gevangenis bezocht. Een paar heren, waaronder Harm en Jan Ties, hebben toen nog een poosje achter de tralies gezeten. Om even een beetje te voelen hoe dat voelt. Jan Ties had het na tien minuten al wel bekeken, ze mochten van hem de deur wel weer openmaken. ‘Ik ben blij dat ik niet vroeger daar in die gevangenis heb gezeten!’ Harm weet nog te vertellen dat zijn vroegere buurman daar  ook heeft vastgezeten. ‘Ja echt. Hij had te veel gedronken.‘ Harm maakt een drinkgebaar.’En toen wilde hij de boete die hij daarvoor kreeg niet betalen. Dan maar veertien dagen in de gevangenis! En Swiebertje heeft er óók gezeten.’ En zo somt Harm nog een paar belangrijke personen op die daar vastgezeten hebben. Harm is goed op de hoogte, dat merk je wel.

Jan Ties vond eigenlijk alles wel leuk op vakantie. Hij heeft ook nog souvenirs gekocht. Dat doet hij altijd als hij op vakantie is. ’s Avonds speelden ze allerlei spelletjes, zoals sjoelen en kaarten. En de laatste avond voor vertrek was het bonte avond. Nee, geen toneelstukjes, maar chinezen en bowlen.

Morgen zit Harm alweer twaalf en een half jaar bij de zorgboerderij Refaja, in Westerbergen (bij Echten). Hij gaat daarom morgen natuurlijk trakteren op taart. De taart staat al in het kantoortje klaar. Met een (eetbare) plaat waarop zijn hoofd staat afgebeeld. Nu nog met zijn hoofd op de foto in de krant. Dat gebeurt je ook niet elke dag. Samen met Benjamin, Jan Ties, Jan en  de andere Harm.

Nynke Sikkema-Holwerda, Hoogeveen

 

 

 


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...