Steven Paas, Liefde voor Israël nader bekeken, Voor het evangelie zijn alle volken gelijk, uitgegeven bij Brevier in Kampen, ISBN 9789491583728, paperback 208 p., prijs € 18,50

In 2014 verscheen van Paas: Israëlvisies in beweging. In dat boek zette hij zijn visie op de positie van Israël en de relatie van dit volk tot de kerk helder en scherp uiteen. Omdat naar zijn overtuiging in Christus al Gods beloften in vervulling zijn gegaan en Hij het hart van het evangelie is, is door zijn komst de positie van Israël fundamenteel veranderd. Voor Christus was dit volk een specifieke schakel in Gods heilsplan, maar daarna is het een volk als alle andere geworden. Dat wil niet zeggen dat God Israël verworpen heeft. Kijk maar naar alle Joden die tot geloof in Christus kwamen en komen. We moeten er als christenen echter voor waken dat niets en niemand een positie krijgt toegemeten die een schaduw werpt over Christus’ heilswerk.

Bijbelgetrouwe christenen zijn het met Paas eens dat Jezus de Christus is, door wie verloren zondaren worden gered en kinderen van God worden. Maar velen van hen zijn van mening dat niettemin Israël Gods bijzondere volk is gebleven, voor wie zijn beloften zijn blijven gelden, met het vooruitzicht op een massale Joodse erkenning van Jezus als de Messias. Onder hen was veel kritiek op het eerste boek van Paas.

Daarom zet hij in dit nieuwe boek, als antwoord op een aantal eenzijdige reacties, zijn standpunt nog eens uiteen.

Dat doet hij opnieuw helder, maar ook milder dan in zijn eerste boek. Maar hij doet niets af van zijn vaste overtuiging dat het in Gods openbaring om Christus gaat en dat daarom ook in het christelijk geloof alles om Hem moet draaien. Daarom is hij sceptisch tegenover alle denken waarin Israël voor geloof en kerk (te) belangrijk gemaakt wordt. Hij is (volgens mij soms te) beducht dat het fundamentele verschil tussen het Joodse en het christelijk geloof uit het oog wordt verloren. Daarom  heeft hij er niets mee op als het vak Judaïca een te grote plaats krijgt in de theologische opleiding. Ook is hij van mening dat officiële kerkelijke contacten met Joden niet de vorm van een dialoog zouden moeten hebben. Ook aan hen moet vanuit de Schriften verkondigd worden, dat Jezus de Messias is. Het voordeel dat zij voor het grootste deel dezelfde Bijbel hebben blijkt in de praktijk dikwijls een nadeel. Orthodoxe Joden lezen die namelijk wezenlijk anders dan christenen. Voor dat wezenlijke verschil vraagt hij alle aandacht voor.

Hij doet dat ook in historisch perspectief. Daarbij besteedt hij in dit boek veel aandacht aan Maarten Luther. De belangrijkste reden daarvoor is gelegen in het feit dat Luther op onovertroffen wijze Christus in het hart van zijn geloof en theologie heeft gesteld. Daarbij had hij waardering voor het Joodse volk, maar meer dan eens heeft hij zich ook ongezouten over hen uitgelaten. Van dat alles doet Paas in drie hoofdstukken uitvoerig verslag. Hij benoemt eerlijk de ongeoorloofde uitglijders van de reformator op dit punt, maar laat ook de andere kant zien. Bovenal laat hij zien wat er met Luther gebeurde toen de Heilige Geest hem de Bijbel leerde lezen. De poort van het paradijs ging voor hem open. Hij las Johannes 3, 16 heel persoonlijk. God heeft Maarten Luther zo lief gehad dat Hij zijn eniggeboren Zoon in de wereld zond, om te redden van het verderf en eeuwig leven te geven.

Vanuit diezelfde overtuiging leeft Paas en schreef hij zijn boek. In de hoop dat hij medechristenen ervan kan overtuigen dat bij de belijdenis dat Jezus de Christus is hoort dat werkelijk Hij het alleen is. Daarom is het de moeite waard om naar zijn stem te luisteren. Om samen te luisteren naar de boodschap van Gods liefde in Christus: voor Israël en alle andere volken.

 

D. Visser, Amersfoort


Commentaar

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...

  • Convent 2024-02-22 17:59:53

    Het kan je haast niet ontgaan zijn. Het convent dat op DV 20 april 2024 door deputaten...