John Knox is de Hervormer van Schotland. Hij is onder ons nauwelijks bekend. Dat wordt anders voor de lezer van deze boeiend geschreven en gemakkelijk te lezen roman. Ik kwam onder de indruk van het veelbewogen leven van deze evangeliedienaar; een man met een slechte gezondheid, maar met een geweldig doorzettingsvermogen. Ogenschijnlijk was hij voor niemand bang, maar de werkelijkheid was anders. Toch deed hij ongelooflijke dingen, door de kracht van het geloof en in het vertrouwen dat God zijn werk deed door hem.

Een nadeel van dit boek is wel, dat we Knox te zien krijgen door de ogen van zijn leerling George Bond. Zijn vader had hem als jongen toevertrouwd aan de zorg van Knox. Tot zijn dood bleef George bij hem. Knox was zijn leermeester, tegen wie hij heel hoog opkeek. Hij geeft telkens hoog van hem op, niet het minst van zijn preken. Daarvan geeft hij geregeld belangrijke gedeelten weer. Die weergave geeft de indruk dat veel van Knox’ preken nauwelijks een uitleg van een Bijbelgedeelte waren, maar een herhaling van dezelfde thema’s: de verdorvenheid van de mens, de grootheid van Gods genade, Gods verkiezende liefde, de rijkdom van Christus’ offer aan het kruis, het uitzicht op het eeuwige leven, en forse kritiek in krachtige bewoordingen op de papisten. Zijn preken waren nogal dogmatisch en antithetisch. Zo was hij ook als persoon. Maar bovendien had hij liefde voor Christus, om Hem te verkondigen tot redding van zondaren. En hij had een warm hart voor de mensen om hem heen. Tevens had hij een grote werkkracht, waardoor hij veel voor de kerk in Schotland heeft betekend. Het is goed daar op deze manier meer bekendheid aan te geven.

 

D. Visser, Amersfoort

 

Douglas Bond, De leermeester, Roman over John Knox, vertaling Nico van den Berge, uitgegeven bij De Banier, Apeldoorn, ISBN 978 90 336 16280 prijs € 22,95.


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...