Namens de roepende kerk heet ds. Bergsma alle aanwezigen hartelijk welkom. In het bijzonder Gea Draijer. Hij staat even stil bij het vertrek naar de gemeente van Amersfoort van ds. Hofland en de bevestiging van ds. Sijtsma in Nieuw Amsterdam.

Er zijn zorgen over de gezondheid van ds. De Lange. Hij kan zijn werkzaamheden als gevolg daarvan maar mondjesmaat uitvoeren.

Ds. Bergsma leest met ons uit de brief van Paulus aan de gemeente van Kolosse, hoofdstuk 4: 7-18. Hij gaat kort op dit gedeelte in en houdt ons voor dat we als kerken dankbaar mogen zijn dat we in alle vrijheid samen kunnen komen. Het gaat om het ‘elkaar laten weten hoe het gaat’. We staan niet los van elkaar maar horen, als leden van Zijn lichaam, bij elkaar. Daarom helpen we elkaar, doen we dingen samen en bidden we samen.

Ds. Bergsma vraagt vervolgens alle gemeenten om punten waarvoor we kunnen bidden en danken. Elke gemeente vertelt ons hun gebedspunten en zo krijgen we aan het begin van de vergadering al een aardig inkijkje in het wel en wee van de classis. Ds. Bergsma gaat ons voor in gebed en we brengen samen alle zaken bij onze Vader in de hemel en vragen om een zegen over onze vergadering.

 

De gebruikelijke administratieve plichten worden vervuld en we stellen vast dat we een wettige vergadering hebben.

De agenda wordt vastgesteld, een aantal stukken wordt aan de agenda toegevoegd en er wordt afgesproken waar bepaalde stukken worden behandeld.

Na behandeling van een verzoek door het moderamen daartoe, wordt besloten Gea Draijer te benoemen als secretaris van het scribaat. Tevens wordt zij benoemd als 2e quaestor.

Zoals gebruikelijk worden ook de notulen van de vorige vergadering afgehandeld.

Een greep uit de zaken die verder besproken zijn:

Er is een verzoek om informatie inzake de positie van waarnemers tijdens classisvergaderingen van de classis Utrecht. Men wil graag van ons weten hoe wij daar als classis mee omgaan. Wij hebben daarvoor geen aparte regeling. Wij volgen tot op heden daarin de kerkorde. Dit houdt in dat ze als adviseurs aanwezig zijn.

Er is een kerkvisitatieverslag binnengekomen. Hoewel dit eigenlijk voor deze vergadering geen onderwerp zou zijn in verband met de cyclus die we daarover hebben afgesproken, ligt dit verslag er toch. Dit houdt verband met het feit dat er in Veendam een samenwerkingsgemeente is tussen CGK/GKV en dat er een gezamenlijke kerkvisitatie plaatsvindt. Het ritme daarvan loopt niet (altijd) synchroon met dat van onze classis.

Het door de gemeente uitgebrachte beroep is aangenomen. Dat is een reden tot grote dankbaarheid. Als je het verslag leest, zou je haast denken dat het de ideale gemeente is. Er wordt opgemerkt dat elke gemeente toch zo zijn gebreken kent. Er worden enkele korte inhoudelijke vragen gesteld. Aangaande de positie van een GKV-predikant wordt vastgesteld dat, indien hij de classisvergadering bezoekt, hij als adviseur zonder stemrecht aanwezig is.

Ds. J. Sijtsma heeft een brief gestuurd waarin hij ons bedankt voor onze goede zorg en de samenwerking die plaats had. Aangezien ds. Sijtsma een aantal jaren onder de hoede van de classis heeft gewerkt, verzoekt hij om werkzaamheden in de classis te mogen blijven verrichten. Hoewel daar formeel geen toestemming voor nodig is en hij nu feitelijk onder de verantwoordelijkheid van de gemeente van Nieuw Amsterdam valt, is er vanuit de classis geen bezwaar tegen dit verzoek.

Er zijn van een tweetal gemeentes verzoeken binnengekomen voor het verlenen van preekconsent. Daarnaast vraagt de gemeente van Veendam onze hulp bij een soortgelijke situatie. Deze verzoeken worden uitvoerig besproken en er wordt een voorstel behandeld hoe aan deze verzoeken gevolg kan worden gegeven. De bijzondere situatie in Veendam krijgt op de volgende vergadering opnieuw een plaatsje op de agenda.

Er wordt voorgesteld om 4 broeders te examineren volgens de aangenomen procedure. Dit voorstel wordt aangenomen.

De volgende data worden vastgesteld: op D.V. 3 december 2012 1 broeder uit Pekela en 1 broeder uit Zuidlaren. Dit examen begint om 19:00 uur en vindt plaats in Nieuwe Pekela.

Op D.V. 4 februari 2013 vindt nog een examen plaats in wel in Zuidlaren. Hier worden de beide andere broeders uit Zuidlaren geëxamineerd. Ook deze avond vangt aan om 19:00 uur.

Er ligt een verzoek ter tafel van de gemeente van Stadskanaal om een nauwere vorm van samenwerking te mogen aangaan met de Hervormde gemeente Nieuw Stadskanaal (PKN). Aan de hand van de inhoud van het beleidsstuk worden enkele vragen gesteld, die door de gemeente van Stadskanaal met overtuiging worden beantwoord. Het verzoek wordt daarna in stemming gegeven. De classis besluit het verzoek te honoreren en wenst de beide gemeentes Gods zegen toe en spreekt de hoop uit dat deze zegen aan velen kan en zal worden doorgegeven.

Er is een schrijven binnengekomen van de Classicale Zendingscommissie, waarin zij om opheffing verzoekt. Op grond van de in het schrijven vermelde argumenten besluit de classis de commissie op te heffen onder dankzegging voor alle werkzaamheden verricht in alle jaren. De financiële afwikkeling zal met de quaestor worden afgestemd.

 

Aan de hand van een aantal stellingen die door de gemeente van Ulrum zijn voorbereid, ontstaat een levendige discussie. Een aantal conclusies daaruit zijn:

Eerst relatie, dan religie

Het woord hoort ‘in’ de gemeenschap i.p.v. ‘achter’ de gemeente. Veel hangt aan gemeenschap

Hoe kunnen we elkaar daarbij in de classis helpen?

Lees het boek van Chester/Timmis: “Midden in het leven”

 

Er wordt voor de voorjaarsvergadering een avondprogramma rondom dit thema voorbereid.

De vergadering wordt op de gebruikelijke wijze afgesloten, waarbij we de Heere konden danken voor een zegenrijke vergadering.

 

Midwolda
John van Dokkum, notulist


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...