Hebt u hem al aangeschaft? Ik bedoel de dagkalender «cursief» Goede moed «einde cursief». Een keur van predikanten uit de volle breedte van onze kerken is door de redactie bereid gevonden om bekende en minder bekende bijbelgedeelten voor de lezers toegankelijk te maken. In de meeste gevallen wordt per maand een aaneengesloten bijbelgedeelte behandeld, waarbij rekening gehouden wordt met het kerkelijk jaar en overige herdenkingsdagen. Alleen voor de maanden mei en september wordt een thema behandeld. Dat thema luidt voor de maand mei ‘gezinsleven in het Oude en Nieuwe Testament’. Allerlei facetten die met het gezin te maken hebben komen daarbij aan de orde.

En wat dacht u van het tweede deel van het boek Daniël voor de maand juni. Voor velen een moeilijk gedeelte met al die gezichten en profetieën. Maar met de uitleg uit «cursief» Goede moed «einde cursief» bij de hand worden deze bijbelgedeelten niet alleen begrijpelijk, maar ook uiterst actueel.

Over het algemeen zijn de te lezen bijbelgedeelten bij de uitleg vrij kort. Dat is met name voor gezinnen met (jonge) kinderen een pre. Want wat kan het moeilijk zijn de aandacht er bij te houden als het zo lang duurt.

Wat mij ook opviel bij het zien van de namen die de meditaties verzorgd hebben, was het aantal predikanten dat uit het verspreidingsgebied van het «cursief» Kerkblad voor het Noorden «einde cursief» komt: zeven van de twaalf!

Het is altijd weer een hele kunst om in circa tweehonderd woorden toch iets neer te schrijven over het gelezen bijbelgedeelte, dat de lezers pakt en tot nadenken zet. Ik denk dat men daar goed in geslaagd is.

U raadt het al. Ik kan deze dagkalender van harte bij u aanbevelen. Neem en lees! U zult er geen spijt van krijgen.

 

Pieter Sijtsma, Dokkum

 

P.D.J. Buijs, J. Oosterbroek en J.G. Schenau (red.),  Dagkalender Goede moed 2015 (, Buijten & Schipperheijn: Amsterdam 2014, € 8,50, ISBN 978 90 5881 801 02.

 

 


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...