De commissie landelijke kerkendag van de Christelijke Gereformeerde Kerken is al weer druk bezig de tweede kerkendag te organiseren op vrijdag 30 mei op Urk. Dit jaar kunnen andere deputaatschappen zich aan de kerk presenteren dan in 2012. Zo is de commissie kerkendag in samenwerking met deputaten diaconaat een landelijke actie gestart ten behoeve van de realisering van waterputten in Haïti. Alle CGK-kerken hebben hierover al bericht ontvangen en zijn gevraagd om met de plaatselijke gemeente mee te werken aan deze actie. Dit kan door het houden van een collecte, het organiseren van een sponsorloop, het verkopen van iets of door nog originelere acties.

Het bijeengebrachte geld kan worden overgemaakt naar de rekening van de quaestor van de generale synode NL61 INGB 0000 5290 00 met vermelding van ‘actie landelijke kerkendag’. De totale opbrengst van deze actie zal D.V. in het afsluitende deel van de kerkendag bekend gemaakt worden.

Zie voor nog meer informatie over de kerkendag: www.cgk-kerkendag.nl

Vanuit deputaten diaconaat krijgen wij steeds wat meer informatie door om u al vast warm te maken om mee te doen aan deze actie.

 

Henk Jonkman, lid van de commissie Kerkendag

 

Water halen

 

Kukeleku! Kukeleku! De haan geeft de eerste signalen dat de dag begint. De bewoners van het dorp Lamontay worden voor dag en dauw gewekt. Nog voor de zon opkomt, is Marcèle al uit de veren. Ze is wat stijfjes van de frisse nacht, in de bergen kan het flink afkoelen. Ook al woont ze in Caraïbisch gebied en is hun huis verstevigd na de orkaan, volledig geïsoleerd is het niet.

Ze staat op en steekt het stompje kaars aan. Ondertussen maakt ze de kinderen wakker. Marcèle trekt haar kleren en slippers aan, eet een stukje watermeloen en haalt gauw het laatste beetje water over haar gezicht. De kinderen moeten zich maar beneden bij de bron wassen.

Als de kinderen zich aankleden en wat eten, raapt Marcèle het wasgoed bij elkaar in een teil. Dan stapelen ze samen de emmers in elkaar en worden de jerrycans van hun plek gehaald: tijd om water te halen! Marcèle blaast de kaars uit en even later staat ze buiten. Ze ziet buurvrouw Carine en haar kinderen ook al aan komen lopen. De teil met wasgoed zet ze op haar hoofd, de kinderen dragen de andere plastic vaten.

Bijna vergeet Marcèle zeep mee te nemen. Snel roept ze haar zoon: ‘Oscar, pak nog gauw het stuk zeep van de plank naast het kookgerei’. Ze grimast, zonder zeep wordt het moeilijk om de was en de kinderen schoon te krijgen!

Oscar mikt de zeep in zijn moeders teil. Ze geeft hem een knipoog: ‘Dankjewel.’ In de ochtendschemering zetten ze samen met andere dorpsbewoners de zoveelste bergwandeling in… Marcèle zucht, de gang bergafwaarts naar de waterbron is nog de minst zware helft!


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...