Een nieuw kerkelijk seizoen staat in de startblokken. Clubs, catechisaties, vergaderingen, Bijbelstudies, kringen en activiteiten zullen nu snel weer beginnen. Verschillende kerken beginnen het seizoen met een Startzondag. De CGK Zwolle hield afgelopen zondag een grote picknick in park De Wezenlanden. In Hoogeveen wordt er zelfs een heus startweekend gehouden: zaterdag 13 en zondag 14 september staan bol van activiteiten. Voor het eerst een dubbel programma, uitgesmeerd over twee dagen.

 

Kerkelijk werker Bart Kragt van de Christelijke Gereformeerde Kerk Zwolle vertelt: 'Zowel de ochtenddienst van afgelopen zondag als de Ontmoetingsdienst ’s avonds stonden in het teken van de start van het nieuwe seizoen. Het thema en tevens leidraad voor het hele seizoen, is "Zet een stap!". Naast de twee diensten was er dus een grote, gezellige picknick in De Wezenlanden. Op de woensdag vóór de Startzondag hebben we bovendien een bidstond in de Zuiderhof gehouden. Het is belangrijk om, voordat het kerkelijk seizoen daadwerkelijk begint, onze handen te vouwen en om Gods zegen en nabijheid te vragen.'

 

Discipelschap

Het thema ‘Zet een stap’ verduidelijkt Kragt als volgt: 'We willen Christus centraal stellen bij alles wat we doen. Steeds teruggaan naar Jezus, daar draait het om. De CGK Zwolle is een gemeente met zo’n 3600 leden. In zo’n grote gemeente is het belangrijk om naar elkaar om te zien. Dan doen we al via geografische kringen, maar dat willen we ook doen door groepen mensen te vormen die – in het navolgen van Christus - eenzelfde passie delen. Daar willen we ons in het nieuwe seizoen meer op gaan richten. We willen graag dingen samen doen, maar dan wel dusdanig dat we aansluiting vinden bij alle verschillende mensen.'

 

Zet een stap! Voor Kragt staat die kreet ook zeker symbool voor een groeiproces. 'Hoe kun je verder groeien in het volgen van Jezus?', vraagt hij zich hardop af. 'En dan gaat het niet alleen om woorden, maar zeker ook om daden. Het gaat om doen, helpen en faciliteren. Als kerk willen we zichtbaar zijn in de samenleving. Ik denk daarbij aan "discipelschap": we zijn leerling en navolgers van Jezus.'

 

Ongedwongen sfeer

Saamhorigheid en verbondenheid komen elk jaar weer prachtig samen op de Startzondag. Voor alweer de derde achtereenvolgende keer was park De Wezenlanden het sfeervolle decor van het gezellig samenzijn. Steevast trekt de jaarlijkse picknick van de CGK Zwolle enkele honderden mensen. Het blijkt bij uitstek een mooie gelegenheid voor kerkleden en kringleden om elkaar te ontmoeten in een gezellige en ongedwongen sfeer. Ontmoeting, in de breedste zin van het woord.

 

Kragt: 'Het was een gevarieerde en leuke dag. Geweldig om op deze manier samen gemeente te mogen zijn en het samen te beleven. En met een bidstond vooraf, vier ochtenddiensten in de verschillende gebouwen, een grote picknick, sport- en spelactiviteiten en een Ontmoetingsdienst als afsluiting was er voor iedereen weer genoeg te beleven. Een geweldige start van het nieuwe seizoen.'

 

Startweekend Hoogeveen

bruist van de activiteiten

 

Voor het eerst in de historie van de Christelijke Gereformeerde Kerk in Hoogeveen is er dit jaar naast de Startzondag ook een Startzaterdag. De activiteiten zijn dus uitgesmeerd over twee dagen: een heus startweekend. Anders dan in de voorgaande jaren vinden de activiteiten niet plaats in de bossen van Echten, maar bij de Ichthuskerk. Het startweekend vindt plaats op zaterdag 13 en zondag 14 september.

 

De Commissie Startweekend hoopt veel gemeenteleden enthousiast te krijgen voor het startweekend. In voorgaande jaren kon er steevast op zo’n driehonderd belangstellenden worden gerekend. Doelstelling is om elkaar op een leuke, gezellige en ontspannen manier te ontmoeten. Maar daarnaast luiden de twee dagen vol activiteiten ook het begin van het nieuwe kerkelijk seizoen in.

 

Vossenjacht

Het programma op zaterdag begint rond 13.30 uur met koffie, thee of ranja. Daarna kunnen de kerkleden een activiteit uitzoeken. Er is heel wat bedacht om het iedereen zo goed mogelijk naar de zin te maken. Zo is er een vossenjacht voor de echte speurders. Voor de fietsliefhebbers zal er een fietstocht uitgezet zijn, inclusief een tussenstop onderweg. Het wandelen zal dit jaar ook niet ontbreken. Ook is er binnen in de kerk volop vertier zoals spelletjes, knutselen voor jong en oud, schminken, een zangworkshop voor zowel volwassenen als kinderen, sjoelen, maar ook zal er een Bijbelstudie verzorgd worden. Buiten op de parkeerplaats zullen de kinderen zich ook goed kunnen vermaken met onder meer een stormbaan en een springkussen. Ook een barbecue ontbreekt niet. Na de barbecue is er gelegenheid om mee te zingen tijdens de sing-in. Na de sing-in zal er bij voldoende aanmeldingen een spel verzorgd worden voor de jeugd van veertien jaar en ouder.

 

Op zondagmorgen zal er in zowel de Ichthuskerk als de Centrumkerk een dienst gehouden worden. Na de diensten wordt het Startweekend in beide kerken afgesloten met koffiedrinken en wat lekkers.

Henri Scholing, Hoogeveen


Commentaar

  • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

    Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...