Op 5 maart jl. kwam de classis Leeuwarden in Damwoude bijeen. Het is een goede gewoonte dat tijdens de vergadering aan de afgevaardigden van iedere gemeente wordt gevraagd naar de goede voortgang van het gemeentelijke leven. Als voorbereiding daarop levert elke gemeente voorafgaande aan de vergadering een verslag in waarin het antwoord op deze vraag is geformuleerd. Deze verslagen worden tijdens de vergadering in bespreking gegeven. Elke afgevaardigde heeft de mogelijkheid om vragen te stellen of opmerkingen te maken bij dat verslag. Zo kunnen we elkaar bemoedigen, helpen, adviseren en vermanen (altijd vanuit de liefde).

 

 

Deze keer werd naar aanleiding van de verslagen bijvoorbeeld doorgesproken over de gemeenschappelijke zorg voor de predikanten. Het is bekend dat predikanten te maken hebben met een grote werkdruk. Een kerkenraad dient hierover met de eigen predikant regelmatig te spreken, zodat preventief maatregelen genomen kunnen worden indien nodig. De classis heeft in de kerkvisitatie en het mentoraat aan pasbeginnende predikanten middelen in handen om dit onderwerp bespreekbaar te maken.

 

 

Na de lunch verdeelde de classis zich in verschillende groepen, waarin aan de hand van vragen werd doorgesproken over kerkelijke eenheid. Vervolgens vond er een plenaire terugkoppeling plaats, waarbij in een goede en open sfeer de verschillende gedachten en ideeën konden worden gedeeld. Over het algemeen ervaren we de eenheid in Christus.

 

Tijdens de vergadering is gestemd voor de afvaardiging naar de particuliere synode van het Noorden. De afgevaardigden zijn de predikanten ds. C. A. den Hertog, ds. C. C. den Hertog en ds. D. J. Steensma (secundi: ds. W. A. Capellen, ds. D. J. T. Hoogenboom en ds. H. J. Vazquez). De volgende ouderlingen worden afgevaardigd: oud. A. Veninga, oud. D. Visser en oud. T. Zuidema (secundi: oud. R. R. Jansma, oud. J. P. Smitshoek en oud. G. Vellema). Als diaken wordt afgevaardigd: dia. A. de Jong.

 

Blijdschap en verdriet werden met elkaar gedeeld. De ene gemeente is dankbaar, de andere gemeente maakt zich zorgen. Aan het einde van de vergadering hebben we dat allemaal bij de Here Jezus gebracht, die het Hoofd is van de Kerk.

 

Ds. Henk-Jan Vazquez, assessor


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...