Je wilt de mensen niet te eten geven die die uitspraak wel eens hebben gedaan.

 

Alhoewel... misschien wil je dat ook wel!

Er zijn nog al wat mensen die deze woorden in de mond hebben genomen en het concept dat ik hier ga beschrijven houdt inderdaad in dat je (een deel van) die mensen te eten geeft.

Waar heb ik het over?

 

Binnenkort wordt de eerste 'ik-geloof-het-wel'-avond georganiseerd. Een nieuw concept dat bedacht is om mensen een mogelijkheid te bieden om 'het' bespreekbaar te maken. Met 'het' bedoel ik dan wat iemand wel of niet gelooft.

 

In de paar jaar dat ik nu predikant mag zijn, heb ik gemerkt dat velen iemand kunnen bedenken met wie ze wel eens hierover van gedachten zouden willen wisselen. Misschien komt er straks bij het lezen van dit stukje ook bij u of jou iemand in je gedachten op: een (klein)zoon of (klein)dochter, vader of moeder, echtgeno(o)te, vriend(in) of hele andere relatie.

Je zou wel eens willen weten hoe die ander 'het' ziet.

Tegelijkertijd ervaar je een drempel om 'het' ter sprake te brengen. Soms is die drempel door eerdere pogingen alleen maar hoger geworden. Dat kan zelfs zo hoog zijn, dat je besloten hebt er niet meer over te beginnen.

'Ik stel het maar niet meer aan de orde'

Die uitspraak heb ik minstens zo vaak gehoord als 'ik geloof het wel'.

Lang niet altijd is degene die dat zegt degene met de grootste geloofsovertuiging.

Er zijn bijvoorbeeld zonen en dochters die je minder vaak in een kerk ziet dan hun ouders,  maar die aangeven dat ze graag een open gesprek over hun geloof met hun ouders zouden willen voeren. Dat ze daar vanaf zien, heeft nog wel eens te maken met de overtuigende en soms zelfs verwijtende sfeer waarin de vorige pogingen gestrand zijn.

 

Wil je 'het' nog wel horen ook als 'het' totaal iets anders is dan wat je zelf gelooft?

 

Soms wordt het gesprek hierover gemeden, omdat de één bang is de ander verdriet te doen. Dat gevoel is niet altijd onterecht. Hoe vaak heeft een gesprek over wat je wel of niet gelooft er toe geleid dat één aangaf: 'je doet me veel verdriet met hoe jij het invult.'

Als je om elkaar geeft, wil je elkaar niet kwetsen of verdriet doen. Zo kan dit bewust of onbewust een reden worden om er maar over te zwijgen.

Toch kan juist dat zwijgen ook weer verdriet doen. Nu er niet meer over gesproken wordt, kun je alleen nog maar gissen en 'het' voor die ander proberen in te vullen.

Niet zeldzaam ligt 'het' dan toch net weer anders dan jij denkt.

 

Het kan anders liggen dan je verwacht

Neem die ene zin: 'ik geloof het wel'. Die zin heb ik op allerlei verschillende manieren horen gebruiken. Waar de één er mee duidelijk maakt dat hij alles wat met geloven te maken heeft voor gezien houdt, wil een ander juist met diezelfde zin uitspreken dat hij echt wel gelooft.

Zo ben ik verschillende keren tegengekomen dat iemand de klemtoon op dat laatste woord legde: ik geloof het wél. Anders gezegd: anderen kunnen misschien denken dat ik niet geloof,  maar ik geloof het wél.

 

Vraag blijft: wat is 'het'?

 

Daar kom je alleen maar achter als je 'het' bespreekbaar maakt.

Als je om iemand geeft, kan het bijna niet anders dan dat je vroeg of laat voor de vraag komt te staan: hoe ziet (of zelfs zag) hij/zij ‘het’? Wat weet (of wist) hij/zij over hoe ik ‘het’ zie?

 

Hoe maak je 'het' bespreekbaar?

Die vraag stond aan de wieg van het 'ik-geloof-het-wel concept'.

We zijn op zoek gegaan naar een manier waarop je 'het' open, eerlijk en vrijblijvend ter tafel kunt brengen. We zochten een manier waarop je vooral naar elkaar luistert.

Voorwaarde voor 'ik-geloof-het-wel' is dan ook dat je om de ander geeft en benieuwd bent naar wat die ander wel of niet gelooft.

Wat is het idee?

Iemand (persoon 1) steunt 'ik-geloof-het-wel' en ontvangt twee dinerbonnen. Eén bon is voor persoon 1 zelf, de andere geeft hij aan persoon 2.

Zo nodigt persoon 1 persoon 2 uit voor een ik-geloof-het-wel-diner.

Bij de bon zit een brief met uitleg. Tijdens de verschillende gangen van het diner krijgen ze handvatten om 'het' te bespreken.

De eerste avond is op vrijdag 5 juni in Opende.

Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Mochten er meer aanmeldingen zijn, dan is het mogelijk je alvast aan te melden voor een volgende avond.

Wil je je aanmelden,  dit project steunen of meer informatie? Neem dan contact met ons op of ga naar de website ikgeloofhetwel.nl

 

Robbert Jansen, Kornhorn


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...