Pasen is het feest van de genade van God. Het allerverschrikkelijkste kwaad dat denkbaar is heeft met Goede Vrijdag plaatsgevonden: de hele wereld spande samen tegen God.

 

De Romeinse overheid beging het grootste onrecht ooit. Het uitverkoren volk van God verviel in het schrijnendste ongeloof ooit. En wat eigenlijk nog erger is: zelfs de eigen discipelen van Jezus lieten hun Heer in de steek, ze verraadden, verloochenden en verlieten Hem. Paulus zal later de psalm citeren die zegt dat er niemand is die goed doet en schrijven dat de hele wereld strafwaardig is geworden voor God.

 

Vrede!

En dan wordt het Pasen. De verrezen Heer verschijnt in het midden van de kring van zijn ontrouwe volgelingen. En wat zegt Hij? Ongelooflijk: ‘Vrede voor jullie!’ Geen enkele aarzeling, geen enkele reserve.  En vrede betekent in de Bijbel altijd dat alles echt helemaal goed is. En vervolgens geeft Hij hen de opdracht om met de boodschap van de vergeving de wereld in te trekken. De wereld van de Joden en de Romeinen! Hoe is het mogelijk dat zoveel onrecht, ongeloof en ontrouw wordt beantwoord met zoveel genade en vrede! Wie kan er nu nog twijfelen aan de genade van God!

 

Dat de opgestane Heer die morgen aan de oever van het meer van Tiberias drie keer aan Petrus vraagt ‘heb je mij lief’ heeft natuurlijk te maken met de drie keer dat Petrus Hem verloochende. Maar niet omdat de zonde van de verloochening nog niet zou zijn vergeven. Dat blijkt overal in het Paasevangelie. De engel zegt tegen de vrouwen: ‘Zegt zijn discipelen én Petrus dat hij is opgestaan!’ En als in Joh. 21 de discipelen de hele nacht niets vangen en Jezus staat ’s morgens op de oever, dan zegt Jezus niet: jullie moeten Petrus overboord gooien, dan zal het beter gaan. Petrus heeft weer ten volle zijn plek binnen de discipelkring.

En als ze dan samen eten aan de oever van het meer, is Petrus er ook bij. Het was een morgenmaal, een soort symbool van de nieuwe dag die begonnen is sinds de opstanding van Jezus uit de dood. Het was natuurlijk ook een soort ‘avondmaal’, samen eten met Jezus.

 

Syndroom

Het is goed ons te realiseren dat de verloochening een grote zonde was, waaraan Jezus een speciaal woord heeft gewijd: ‘Wie mij verloochenen zal voor de mensen, zal ik verloochenen voor mijn vader in de hemel.’ Zo’n  speciale uitspraak heeft Jezus nooit gedaan over andere zonden, zelfs niet over het verraden van Hem. Jezus verloochenen betekent ‘nee’ zeggen tegen het hart van God, tegen de volste rijkdom van zijn genade. Misschien gaat het hier wel om de grootste zonde ooit.

 

De eerste vraag luidt: ‘Heb je mij meer lief dan de anderen?’ Men heeft het wel het Petrus-syndroom genoemd, de gedachte dat ‘ik een betere discipel ben dan de anderen’. Als iedereen God diende zoals ik, dan zou het wel goed komen met Gods zaak. Dat is een enorme obstakel in de dienst van God. Wil Petrus werkelijk een leider in de kerk kunnen zijn, dan moet hij grondig àf van dat syndroom!

 

Petrus wordt bedroefd. Aan dat aller verdrietigste moment uit zijn leven wordt hij liever niet meer herinnerd. Maar het leven is een leerschool. Kleine kinderen vergeef je bij voorbaat alles. Ze smeren je hele bankstel onder de viezigheid, maar je houdt van ze en je neemt het graag voor lief. Maar mensen op weg naar de volwassenheid zijn te kostbaar om ze geen goede feedback te geven. En daarom, ook al heeft Petrus al lang en royaal vergeving ontvangen, nu moet hij van het verleden ook nog iets leren.

 

Trouw

Petrus, heb je inmiddels begrepen wat de kracht is van Gods verlossingsplan? In de hof was je zo ongeduldig dat je een zwaard greep om je zwakke Heer toch nog enigszins te hulp te komen. Zoveel geduld met de vijand, dat was je te bar. Maar heb je inmiddels begrepen dat het ingrijpen van God in deze wereld vooral bestaat uit geduld en uit dienen en uit vergeven en uit liefhebben? Dat het kwade alleen maar overwonnen kan worden door het goede. Petrus, als God zo doortastend zou optreden als jij hoopte, zou het voor jou nu afgelopen zijn. Jezus had toch gezegd dat wie Hem zou  verloochenen…

 

Petrus krijgt ook drie keer te horen: ‘Weid mijn lammeren: Petrus wordt herder!’ Net als Abel, Abraham, Mozes, David en…. Jezus.  Waar zie je meer geduld dan in een herder die zijn schapen leidt. En nu is Petrus voor zijn taak meer geschikt dan ooit, want hij heeft nu ‘verstand’ van genade en vergeving en trouw. Zo doet God  alle dingen meewerken ten goede in het leven van zijn kinderen, zelfs –zoals dat in de oude kerk gezegd werd- hun zonden!

 

Henk Mijnders, Zwolle

 

 


Commentaar

  • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

    Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...