Mijn vrouw en ik gaan kamperen. Niet dat het u zal interesseren. Duizenden doen dat immers. Toch meld ik dit gebeuren als beeld van wat kerk-zijn vandaag zou moeten zijn. Eerder werd al  eens gezegd: ‘De kerk is geen ziekenhuis maar een veldhospitaal.’ Daarmee wordt bedoeld dat de kerk zich dichtbij de gekwetste en de gewonde mens moet begeven. En ook, dat deze mens niet allereerst naar de kerk komt, maar dat de kerk naar die mens uit moet gaan.

Dat laatste is voor ons een lastig gebeuren. Hoewel we onze kerken soms Open Hof noemen, hebben ze toch meer weg van een  Vaste Burcht. Dat laatste is overigens niet onbelangrijk. De kerk mag markant in het midden staan. Zelfs de seculiere mens vergaapt zich daar nog steeds aan tijdens zijn vakantietripjes. Velen worden in een al of niet monumentaal kerkgebouw stil. Ze  komen tot het besef dat er meer is tussen hemel en aarde. God zou dan verdwenen zijn uit Jorwerd, zoals Geert Mak in zijn boek met die titel suggereert, het feit blijft onomstotelijk overeind staan dat de kerktoren nog steeds ten hemel wijst. Al meent men dat allen hun knieën voor Baäl gebogen hebben, God laat ook daar nog volk van Hem over.

Tegelijk moet het een slag anders. Het moet kamperen worden. De gemeente van Christus meer te midden van de mensen. Kerk waar het makkelijk in- en uitlopen is. Waar het volk van God zich mengt onder de mensen. Zoals op een camping. Ieder heeft zijn eigen veldje, toch maak je  over en weer elkaar mee en spreek je met elkaar. Je helpt met het opzetten van de tent en het insturen van de caravan. Je biedt de nieuwkomers een bak koffie aan. Je hebt terloopse ontmoetingen bij de afwas. Je speelt samen een spel. Er zijn de contacten bij het kampvuur. Je  deelt elkaars  levensverhaal van lief en leed.

Vaak gaan de kinderen daarin voorop. Zij hebben binnen de kortste keren vriendjes gemaakt. Dat is wat we als kerk en christenen ook moeten doen. De Here Jezus zegt dat we als zuurdesem moeten zijn. Als zoutend zout en als lichtend licht. Als kampeerders en als kerk!

 

Stoffer Otten, Assen


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...