7keer7 is de naam voor een zoektocht naar 'een nieuw soort christendom'. Er zijn in het kader van dit project een aantal bijeenkomsten geweest. De conclusies daarvan zijn samengevat in zeven richtingaanwijzers. Deze komen erop neer dat we op onze tocht door het leven diverse zaken achter ons moeten laten en andere zaken juist moeten meenemen. Alle kranten, seculier en christelijk, hebben er ruim aandacht aan geschonken. Ook ons kerkblad zal daar vast nog wel eens meer aandacht aan schenken dan binnen de hiervoor beschikbare ruimte in dit commentaar.

 

Wat mij allereerst opvalt is de presentatie van die richtingaanwijzers. Ik noem een drietal: stop met geloven (en wordt leerling); stop met gastvrijheid (en word een gast); en: stop met de kerk (en ontmoet elkaar).

Journalist Smouter geeft bij elk onderdeel een toelichting. Maar alleen al dat je radicaal zou moeten stoppen met bijvoorbeeld geloven… en dat daarvoor het ’leerling worden’ in de plaats moet komen... Dat laatste wordt dan ook nog tussen haakjes geplaatst. Om de nadruk te leggen op het stoppen?

Nu zal niemand ontkennen dat er veel zaken niet goed gaan in de kerk. Buitenstaanders kunnen ons dat haarfijn aanwijzen. En als we eerlijk naar onszelf kijken dan weten we het ook wel. Maar om dat op deze manier te verwoorden gaat mij wel erg kort door de bocht. Stop met de kerk en ontmoet elkaar? Kerk-zijn is meer dan alleen een instituut. Het elkaar ontmoeten hoort daar zeker bij. Maar gebeurt dat dan nu niet? Als het niet gebeurt ligt het niet aan de kerk, maar aan haar leden. Is de kerk niet zelf de gemeenschap der heiligen? Gastvrijheid en het gast-zijn horen bij elkaar en zijn toch geen tegenstellingen?

Nu zaten er ook goede adviezen bij: stoppen met marketing van de kerk, met gladde lichtshows. Als kerk hoeven we natuurlijk niet te wedijveren met popconcerten of televisieshows.

 

De diepste oorzaak dat het christendom in West Europa op zijn retour is, ligt mijns inziens in het feit dat de secularisatie de kerk van Christus zover is binnengedrongen dat we nauwelijks meer weten waar het evangelie over gaat. Daarom is het zo nodig regelmatig in gesprek te gaan met de Here, Schriftstudie te doen en (volwassen)catechese te volgen.

 

Aanbeveling zes was: stop de show (en word eens stil). Maar gebruik dat stil worden dan om de Here te zoeken in het gebed en te lezen in de Bijbel en een dagboekje. Want zo is er een echte ontmoeting met Hem mogelijk.

 

Pieter Sijtsma, Dokkum


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...