Vraag je dus niet bezorgd af: “Wat zullen we eten?” of: “Wat zullen we drinken?” of: “Waarmee zullen we ons kleden?” dat zijn allemaal dingen die de heidenen najagen. Jullie hemelse Vader weet wel dat jullie dat alles nodig hebben. – Mattheüs 6: 31-32

Soms lig je ’s avonds in bed en kun je maar niet in slaap komen. Je ligt te draaien en te woelen in je bed en bent ondertussen maar aan het piekeren. Over alle dingen die nog moeten en wat je morgen wel niet allemaal moet doen. Uiteindelijk val je in een onrustige slaap en als je ’s ochtends wakker wordt, weet je al helemaal niet meer hoe je het klaar moet krijgen. Je wist het al niet en dan slaap je ook nog eens slecht.

 

Waarschijnlijk is dit scenario voor de meeste van jullie wel bekend. Het overkomt mij tenminste nog wel eens. Vooral als de toetsen of tentamens er weer aan komen en je ook nog allemaal opdrachten en verslagen in moet leveren. Dat kunnen vaak hele stressvolle periodes zijn waarin je je regelmatig afvraagt hoe je het ooit klaar gaat krijgen. En dan moet het ook nog goed! Er zullen niet veel mensen zijn die hier niks van begrijpen en die zich nooit afvragen hoe ze iets ooit klaar moeten krijgen. Ik denk dat iedereen zich wel eens zorgen maakt. Of het nou grote of kleine dingen zijn, iedereen zit wel eens ergens mee. Meestal is het goed om dan maar gewoon ergens te beginnen en dan komt het vaak wel goed.

In de Bijbel staan meerdere teksten over je zorgen maken en daar staat in dat je dan de hulp van God mag verwachten. Zoals ook te lezen is in de tekst uit Mattheüs 6 die hierboven staat. Je hoeft je geen zorgen te maken over de dingen van alle dag, over wat je aan zult trekken, zal eten of drinken. Dat zijn dingen waar Christenen zich geen zorgen over hoeven te maken, omdat God daar voor zal zorgen. Wat een geruststelling is het om dit te weten. In dit hoofdstuk staan nog meer uitspraken van Jezus over dit onderwerp.

In Mattheüs 6:26 staat een vergelijking met de vogels die in de lucht vliegen. God zorgt zelfs voor de vogeltjes in de lucht. Die hoeven niet te zaaien en te oogsten, God zorgt voor ze. En dan komt de vraag van Jezus: ‘Zijn jullie niet meer waard dan zij?’ Met andere woorden: waar maken jullie je druk om als God zelfs voor de vogeltjes zorgt! In het vers daarna staat de vraag wie ook maar één el aan zijn leven kan toevoegen door zich zorgen te maken. Je leven wordt er echt niet langer van als je je er zorgen over gaat maken. Het is natuurlijk wel heel makkelijk om je er zo van af te maken, kun je dan denken. Misschien klinkt het ook wel een beetje makkelijk: maak je geen zorgen want het komt toch wel goed! Maar als je er over nadenkt, kan het nog wel eens veel moeilijker zijn om je leven zo in de handen van God te leggen, want dan moet je Hem wel helemaal vertrouwen.

Even verderop staat: ‘Maak je dus geen zorgen voor de dag van morgen, want de dag van morgen zorgt wel voor zichzelf. Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen last.’ Ik denk dat Jezus hier precies benoemt waar het om gaat. Je kunt je wel zorgen gaan maken over de verre toekomst en alles wat je nog moet doen. Maar begin gewoon eens bij vandaag en werk dan rustig verder. Je zult zien dat je dan een stuk relaxter leven zult hebben en die ‘problemen’ van de toekomst zullen zich voor een groot deel vanzelf al wel oplossen.

Ga dus ook vol goede moed dit nieuwe jaar in. Misschien moet je grote stappen gaan nemen, je examen halen of een baan zoeken. Dan mag je weten dat God ook dit jaar weer bij je zal zijn en je niet in de steek zal laten.

Waar je je wel zorgen over mag maken is of je wel echt gelooft, of je echt een relatie met God hebt. Besteed hier het komende jaar maar extra aandacht aan, en wat minder aan alle ‘wereldse’ zaken. Ook dan mag je weten dat je God alleen maar op Zijn woord hoeft te vertrouwen en dat je dan mag weten dat het verlossende werk van Jezus ook voor jou geldt.

Laura van Putten

 


Commentaar

  • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

    Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...