Is jouw moeder prostituee? Heeft je vader wel eens een andere man omgelegd, zodat hij er met diens vrouw vandoor kon gaan? Het antwoord op die vragen hoef ik niet per se te weten. Waar ik wel benieuwd naar ben is dit: zou je het op je school willen vertellen, voor een volle aula? Of zou je het op laten tekenen in een boek over de geschiedenis van je familie? Waarschijnlijk niet. Je schaamt je ervoor. Je wilt niet dat jouw goede naam lijdt onder de zwarte schaapjes in de familie.

Vier vrouwen

De Heere Jezus doet dat niet. Pak het allereerste begin van het Nieuwe Testament er maar eens bij. Mattheüs 1. Op het eerste gezicht een van de vele droge opsomminglijstjes in de Bijbel. Maar kijk nu eens goed naar de namen. Wie tref je daar aan? Ik zal voor de aardigheid de vrouwen er eens uitlichten (als ik de mannen bij langs zou gaan, dan zou ik aan één artikel niet genoeg hebben).

1. Tamar: weduwe van de oudste zoon van Juda. Verleidde haar schoonvader, nadat die haar de laatste wettige mogelijkheid op een nakomeling ontzegd had. Juda trof haar aan op de weg naar Tinma, zag haar voor een prostituee aan en ging ook als zodanig met haar om.

 

2. Rachab: Moeder van Boaz. Kanaänitische vrouw, die als prostituee in Jericho werkte, totdat God die stad in de handen van Israël deed vallen. Werd samen met haar familie gespaard, omdat ze Israëlische verspieders had geholpen.

3. Ruth: Moabitische vrouw. Ging na het overlijden van haar man en schoonvader met haar schoonmoeder mee, toen die terugkeerde naar Bethlehem. Haar zoon zou de opa van koning David worden.

4. Bathseba: Moeder van koning Salomo. In Matth. 1 nadrukkelijk ‘de vrouw van Uria’ genoemd. Ze was immers van huis uit niet de vrouw van koning David, maar van de Hethitische militair Uria. De rest van de geschiedenis lijkt me genoegzaam bekend.

Superstambomen

Deze vier vrouwen zijn voor mij een bewijs dat de Bijbel wel waar moet zijn. Welk weldenkend mens zou zulke namen durven noemen in een geslachtsregister van de Zoon van God? Een groot staatsman als Julius Caesar pakte dat toch anders aan: diens stamboom werd teruggevoerd op de mythische Aeneas, zoon van de godin Venus. Kijk, dat is tenminste een stamboom waarmee je thuis kunt komen!

Maar zo is God niet. Hij fabriekte niet eerst een superstamboom toen Hij mens werd, opdat direct duidelijk zo zijn dat Hij niet zomaar Iemand was. Nee, de Zoon van God werd ingeplant in een familie van echte mensen, van vlees en bloed. Daar zit voor ons een les in. God werkt met inschakeling van mensen. Hij doet dat niet dankzij die mensen, omdat het zulke geweldige types zijn, maar ondanks die mensen. Ook in het geslachtsregister van Jezus herken je iets van die bekende uitspraak die Paulus ons doorgaf: “Mijn kracht wordt in zwakheid volbracht” (2 Kor. 12: 9).

 

Welkom in de familie

Maar, dat is niet het enige. Ik wil nog even de aandacht vestigen op het feit dat in deze stamboom vrouwen zijn opgenomen. Dat was voor die tijd vrij ongebruikelijk. En dan zijn dit ook nog eens (merendeels) vrouwen uit heidense volken. Het laat zien dat God zijn verlossende hand niet alleen uitstrekt naar Israël, maar even zo goed ook naar andere volken. Gelukkig maar, want anders hadden wij een groot probleem gehad.

Mattheüs’ Passion

Zo bekeken is het geslachtsregister uit Mattheüs 1 geen droge opsomming van namen van mensen die heel lang geleden geleefd hebben. Integendeel. Het zijn, als ik het zo mag zeggen, de eerste tonen van Mattheüs’ ‘Passion’. Als je goed leest en er eens een poosje over mediteert, dan hoor je er al iets van het evangelie in doorklinken. Wat dat betreft staat het precies op de juiste plek, zo aan het begin van het Nieuwe Testament…

Alexander


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...