Het gebeurt wel eens dat je de verkeerde krant in de bus krijgt. Ik vind dat erg vervelend, maar niet vervelend genoeg om naar onze eigen krant te bellen en mijn beklag te doen. Er zijn ergere dingen. Het heeft ook een voordeel. Je ziet weer eens dat een andere krant een andere manier van berichtgeving heeft en dat je dan ook weer weet waarom je voor die ene krant hebt gekozen.
Afgelopen woensdag stond er een bericht in die verkeerde krant dat de politie heel wat uit te leggen had over de gang van zaken bij de zoektocht naar het meisje Jennefer van Oostende. Ze hadden dus niet genoeg hun best gedaan en waren medeschuldig aan de dood van het meisje. In plaats van de verdachte als schuldige aan te wijzen was de politie de zondebok. Schuldige gevonden, zaak afgedaan.

Als er een grote natuurramp plaatsvindt dan wordt er ook altijd gezocht naar een schuldige. In het geval van een bosbrand kan dat nog. Want meestal is er sprake van brandstichting. Ook bij overstromingen kan nog de beschuldigende vinger richting de plaatselijke overheid gaan. Maar bij een tsunami wordt dat toch wel lastig. Misschien is het wel de klimaatverandering. Maar ja, daar zijn we zelf ook schuldig aan. Dus doe dat maar niet. De enige die dan nog voor schuld in aanmerking komt is God. Had Hij het niet kunnen voorkomen? Zelfs mensen die zeggen niet in God te geloven, geloven dan wel in een God die macht heeft in te grijpen bij rampen. Vaak wordt die vraag dan aan de christenen gesteld. En even vaak staan we dan met de mond vol tanden. Want zelf vragen we ook wel eens: Waarom?
Ik was erg onder de indruk van het verhaal van een jongen die de slachting op het Noorse eiland Utoya had overleefd. Hij had zich met twee anderen verstopt in de wc en ze hebben doodsangsten uitgestaan. Op de vraag of God dit niet had kunnen voorkomen, zei hij het volgende: ‘Het mooiste in de schepping is dat God de mens heeft geschapen met een eigen wil. Hij heeft geen robots gemaakt. Wij kunnen dus zelf kiezen of we iets goeds doen of iets verkeerds. Wijs dus God niet als schuldige aan, maar Anders Behring Breivik en niemand anders is volledig verantwoordelijk en schuldig aan zijn daad’.
Schuldig zijn is vervelend. Dat wil niemand. En toch gebeuren er zoveel nare dingen op deze wereld, waar wij als mensen zelf verantwoordelijk voor zijn. Ook ik maak mij schuldig aan dingen waar ik Gods genade dringend voor nodig heb.
In onze eigen krant stond niets vermeld over een nalatig politiekorps bij de zoektocht naar Jennefer. Daarom lezen wij ook deze krant, omdat daar geen sensatieverhalen in staan. Toch was het wel nuttig om eens een andere krant in de bus te krijgen. Het gaf stof tot nadenken. Met dank aan onze krantenjongen.

Dronten                                                                                                         
Aurelia Jonkman


Commentaar

 • Pinksteren 2024-05-17 18:03:28

  In dit nummer van het Kerkblad wordt speciaal ingegaan op Pinksteren. De uitstorting van de...

 • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

  Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...

 • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

  In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

 • Post 2024-04-06 07:36:05

  De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....