In dit nummer van het Kerkblad wordt speciaal ingegaan op Pinksteren. De uitstorting van de Heilige Geest is iets waar we als kerk van leven. Laatst zat ik er met wat gemeenteleden over te praten n.a.v. een bijbelstudie. Het idee leefde breed dat de Geest in andere landen en ook in andere kerken meer aanwezig was dan bij ons. Hoe komt dat?

Wereldverbeteraars

Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn duizenden verslagen. Jammer, want de titel alleen al is bezijden de Bijbelse waarheid. Jezus kwam tot een heel andere conclusie: ‘niemand is goed dan God alleen’. Dat is ook te lezen in het boek Psalmen. ‘Er is niemand die goed doet’. Dat is de waarheid en de werkelijkheid. Het dagelijks nieuws is getuige. Maar goed, mensen verlangen naar positieve boodschappen, waar of niet waar.  

De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft. PostNL kampt, net als veel andere bedrijven, met een personeelstekort. Vooral bezorgers en sorteerders zijn er te weinig. Misschien hebt u het ook wel meegemaakt: een brief of een pakketje kwam later dan verwacht c.q. gewenst.

De lezers van het Kerkblad voor het Noorden hebben er het afgelopen jaar ook zo af en toe mee te maken gehad. Het Kerkblad werd niet geleverd op de gebruikelijke donderdag of vrijdag, maar soms viel het blad na het weekend op de deurmat. Tja, wel vervelend, maar er zijn ergere dingen, moeten we maar denken.

In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even later de krokussen en het speenkruid langs de sloten. Het wijst allemaal op het heerlijke voorjaar dat er aankomt.

Daarna kwam maart en nu april. Nu barst alles los! Gisteren had een boom een paar blaadjes, vandaag is hij groen. Het is allemaal zo prachtig!

Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met kerst. De kerstsfeer komt je al vroeg tegemoet in de winkelstraat. Op een mooie nazomerdag kun je vaak alweer kerstkransjes kopen. Hoe donkerder het wordt, hoe meer aandacht er besteed wordt aan lichtjes en versiering. Het kerstfeest kan en mag niet gemist worden. Het betekent voor veel mensen licht in donkere tijden en hoop in bange dagen. Een moment om je even te onttrekken aan het gewone leven met zijn moeiten en zorgen. Met kerst zijn niet alleen de buiken gevuld, maar zijn zelfs de kerken meer gevuld dan op andere momenten. Als de kerk ooit op het onzalige idee zou komen om kerst af te schaffen, dan zal er vanuit de samenleving hevig tegen geprotesteerd worden. Het kerstfeest kun je de samenleving niet meer ontnemen.

 

Commentaar

 • Pinksteren 2024-05-17 18:03:28

  In dit nummer van het Kerkblad wordt speciaal ingegaan op Pinksteren. De uitstorting van de...

 • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

  Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...

 • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

  In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

 • Post 2024-04-06 07:36:05

  De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....