Het is een jaar of twintig geleden. Met een groep werkers van de Nederlandse Patiëntenvereniging wandel ik door de oude Joodse buurt in Amsterdam. We zijn bijna bij de Hollandsche Schouwburg, de plaats waar in de oorlog Joodse mensen, mannen, vrouwen en kinderen, verzameld werden om afgevoerd te worden naar Westerbork en vandaar verder naar het Oosten. Nu is het een belangrijke gedenkplaats. Plotseling rijdt er een auto met grote snelheid langs onze groep. Uit een open raam is  een plastiek tas met een harde bonk etensresten onze kant opgegooid. Het projectiel raakt een van ons tegen een schouder. Een pijnlijke botsing. Iets  hoger was haar hoofd getroffen. De jongeren  geven joelend nog meer gas en verdwijnen in de verte.

Voor alle lezers: veel heil en zegen voor 2023! Aan het begin van het nieuwe jaar worden er altijd goede voornemens gemaakt. Helaas sneuvelen de meeste goede voornemens al gauw. Hebt u ook een lijstje met goede voornemens? Vaak hebben ze te maken met de lichamelijke gezondheid: gezonder eten, minder alcohol drinken, vaker sporten, eerder naar bed. Maar het lijkt me minstens net zo belangrijk om goede voornemens te hebben die te maken hebben met je geestelijke gezondheid.

Een collega-predikant schreef in dit verband over kerkelijke goede voornemens. Best een goed idee om als kerkenraad aan het begin van het nieuwe jaar enkele jaardoelen op te stellen. Het liefst concreet geformuleerd en in lijn met de missie en visie van de gemeente.

Soms kan het gebeuren dat je een Bijbelverhaal met nieuwe ogen gaat bekijken. Zo gebeurde het bij ons afgelopen zomer. We gingen op vakantie. Waar laat je dan je huisdier? We hebben een poes en om die mee te nemen naar de camping is niet zo verstandig, dus hadden we een adresje geregeld.

Na een weekje vakantie, informeerden we eens hoe het ging met de kat. Nou, niet zo goed, ze was op de vierde dag ontsnapt en sindsdien nog niet weer gesignaleerd. O, dat is vervelend. Maar die komt wel weer terug. Toch?

Het Trimbos-instituut heeft onderzoek gedaan onder volwassenen in Nederland. Daaruit bleek dat ongeveer 26% van de Nederlanders lijdt aan psychische klachten. Dat is meer dan in 2009. Het gaat om ongeveer 3,3 miljoen volwassenen die op dit moment te maken hebben met een angststoornis, een depressie of overmatig alcoholgebruik. Nu zijn er gelukkig heel wat mensen die opgeleid worden tot psycholoog. De studie psychologie staat in de top-10 van studies die in 2021-2022 het meest zijn bekeken door jongeren op het studiekeuzeplatform Qompas. Het is een zegen dat deze vorm van zorg er is.

 

De stijging van de energiekosten houdt ons allemaal bezig. We zetten de kachel een graadje lager, we doen minder lampen aan. We zetten apparaten helemaal uit, in plaats van ze op stand-by te laten staan. Want er gaat ongemerkt heel wat energie verloren.

 

Onlangs ging ik ergens voor waar de kerkenraad, in overleg met de gemeente, besloten had om de kerkdiensten niet meer in de kerkzaal, maar in een van de zalen te gaan houden. Die was daar groot genoeg voor. Maar op jaarbasis spaart het ettelijke duizenden euro’s die anders zomaar ‘verstookt’ zouden worden. Om voor de diensten op zondag de kerkzaal warm te krijgen, moest de kachel al op zaterdagmiddag worden aangezet. En flink branden. Daarom werd dat besluit genomen.

 

Commentaar

 • Altijd die angst 2023-01-27 16:05:32

  Het is een jaar of twintig geleden. Met een groep werkers van de Nederlandse Patiëntenvereniging...

 • Dit is de dag 2023-01-13 18:31:25

  Voor alle lezers: veel heil en zegen voor 2023! Aan het begin van het nieuwe jaar worden er altijd goede...

 • Toename van psychische klachten 2022-12-16 18:06:13

  Het Trimbos-instituut heeft onderzoek gedaan onder volwassenen in Nederland. Daaruit bleek dat...

 • Een nieuwe gelijkenis 2022-12-02 19:21:49

  Soms kan het gebeuren dat je een Bijbelverhaal met nieuwe ogen gaat bekijken. Zo gebeurde het bij...