Sinds kort is het mogelijk om het oorlogsverleden van Nederlanders via de website oorlogvoorderechter.nl te onderzoeken. Misschien heb je je eigen familienaam ook al even gecheckt, met mogelijk een geruststellende of juist verontrustende uitslag. In de media is daar al het nodige over te doen geweest, zeker ook met het oog op de privacy van mensen. Het oorspronkelijke plan van het Nationaal Archief om alle namen te publiceren is inmiddels - juist vanwege die privacy - aangepast.

 

Het is december 2024 en er ligt al heel wat geschiedenis achter ons. Zo’n tweeduizend jaar sinds de komst van onze Heer Jezus, die jaarlijks tijdens het Kerstfeest wordt gevierd. Daaraan zijn ook vele  eeuwen bijbelse geschiedenis voorafgegaan en parallel daaraan de wereldgeschiedenis. Je hoeft niet echt een historicus te zijn om te weten dat er het een en ander is gebeurd, dat zoals dat heet ‘de geschiedenisboekjes heeft gehaald’. Grote machthebbers met even zo grote rijken zijn in het verleden de revue gepasseerd. De Grieken, de Romeinen, de Babyloniërs, de Chaldeeën, de Ottomanen, het zijn maar enkele van de vele. Zij kwamen op, beleefden roemruchte tijden en gingen ten onder. Zij zijn niets meer dan een stukje geschiedenis; hun rijk is wellicht een toeristische plek geworden.

Op het moment dat ik dit commentaar schrijf, is het dankdag voor gewas en arbeid. De Bijbel op mijn bureau ligt opengeslagen bij Psalm 67. Over dit Schriftgedeelte zal het vanavond in de dienst gaan. Een psalm voor dankdag, al zou het net zo goed een psalm kunnen zijn voor de biddag. Er wordt in vers 2 namelijk een gebed, een wens uitgesproken om de zegen van God.

Sinds kort woont onze jongste zoon met zijn vrouw en drie kinderen weer op Urk. Acht jaar lang woonden ze in het buitenland, maar nu zijn ze weer in de buurt. Het ambt van grootouder kan weer meer gepraktiseerd worden. De oudste dochter zit al in groep twee. Regelmatig brengen we haar  naar school en halen haar na schooltijd weer op. Als het weer een beetje meewerkt is het een klein feestje. Straks als ze groter wordt gaat ze natuurlijk zelfstandig naar school. Je houdt wel je hart vast als je die kinderen door het verkeer ziet laveren, maar gelukkig gaat het meestal goed. Je hoeft je als ouders niet constant zorgen te maken of je dochtertje wel thuiskomt.

 

Vandaag de dag zijn er heel wat filmpjes op Youtube te bekijken die gaan over het verzorgen van je huid. Met een duur woord wordt dit skincare routine genoemd. Een routine die zich ’s morgens en ’s avonds herhaalt. Vrouwen prijzen bepaalde producten aan en laten zien hoe je die producten gebruikt. Het gaat in die routines niet om een enkele dag- of nachtcrème, maar het kan oplopen tot acht of negen verschillende producten die na elkaar gebruikt moeten worden.

 

Nu zijn het niet alleen volwassenen die deze filmpjes maken en bekijken. Er zijn inmiddels ook jonge kinderen die dit soort filmpjes opnemen. Kinderen van vier of vijf jaar oud die iedere ochtend en avond een half uur tot een uur besteden aan de verzorging van hun huid. De filmpjes worden honderdduizenden keren bekeken.

 

Commentaar

  • Oorlogsverleden 2025-01-17 18:49:37

    Sinds kort is het mogelijk om het oorlogsverleden van Nederlanders via de website...

  • Opgaan, blinken en verzinken 2024-12-20 15:38:18

    Het is december 2024 en er ligt al heel wat geschiedenis achter ons. Zo’n tweeduizend jaar sinds...

  • Dochters van Pakistan 2024-12-06 18:48:02

    Sinds kort woont onze jongste zoon met zijn vrouw en drie kinderen weer op Urk. Acht jaar lang...

  • Redenen tot dankbaarheid 2024-11-23 09:35:54

    Op het moment dat ik dit commentaar schrijf, is het dankdag voor gewas en arbeid. De Bijbel op...