Ouders, ontwaak uit uw roes
Het is geschreven door de kinderarts Nico van der Lely en door de kinderpsycholoog Mireille de Visser. Van der Lely opende in 2006 in het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft een polikliniek Jeugd & Alcohol en De Visser ontwikkelde een nazorgtraject voor jongeren met een alcoholprobleem.
Om een misverstand te voorkomen, het gaat in dit boek om kinderen van 12-21 jaar.
Bijna iedere Nederlander weet wel dat er in toenemende mate jongeren zoveel zuipen dat ze in coma raken of met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Maar dat lijken slechts uitwassen die voorkomen bij andere kinderen, niet bij die van ons.
Zo dacht ook de tekstschrijver Joke Ligterink. Nadat ze een half jaar in de alcoholpoli van Van der Lely en Visser heeft meegelopen, denkt ze daar anders over. Het gaat niet om excessen maar om het topje van een ijsberg. Ze is gaan zien dat het ook haar eigen kinderen kan overkomen. Ze is medeauteur van dit boek.
Dit boek is uitgegeven bij Nieuw Amsterdam in Amsterdam, ISBN 978 90 468 1109 2, prijs € 19,95.
Dit is een boek met veel goede, zakelijke informatie, maar de opzet is verre van zakelijk. Het is een bundeling van verhalen van ouders, jongeren en anderen over dit onderwerp. Veel van die verhalen lijken op elkaar. De ene boodschap wordt er van het begin tot het eind ingehamerd: alcohol is slecht voor jongeren.
Voordeel van deze opzet is dat het gemakkelijk leest. Tegelijk leest het ook weer niet zo gemakkelijk. Want de feiten zijn schokkend. Dat zijn ze vooral door hen die in dit boek een gezicht krijgen. En als het gaat over iemand die je van nabij kent. Als het je eigen kind is. Misschien wel uw kind die in de greep van de alcohol is of komt. Wat gebeurt er dan? Dat kun je lezen in dit boek.
Nederlandse jongeren horen tot de topdrinkers van Europa. Dat is niet iets om trots op te zijn. Want alcohol is schadelijk voor wie nog geen 21 jaar is. Wie te snel en te veel drinkt, kan in coma raken of een alcoholvergiftiging krijgen. Bleef het daar maar bij. Het brengt veel meer ellende met zich mee.
• In het ergste geval drinken jongeren zich dood.
• Ook erg is als mensen jong Korsakow krijgen, een vorm van dementie door overmatig alcoholgebruik.
• Zeker is dat alcohol jongeren dommer maakt. Tot 21 jaar zijn de hersenen in ontwikkeling. Alcohol is schadelijk voor die ontwikkeling. Door veel alcoholgebruik wordt het IQ lager.
• Met veel alcohol op doen jongeren domme dingen. Ze raken ontremd. Meisjes laten zich in een roes misbruiken, zich nauwelijks bewust van wat hen overkomt. Eenzelfde roes brengt jongens makkelijk tot misbruik van meisjes.
• Verder ben je met alcohol bezig je lever kapot te maken.
Genoeg over de schadelijke gevolgen. Samengevat zijn het deze: dom, een kapotte lever, dement en dood.
Tegen overmatig alcoholgebruik bij jongeren onder de 16 jaar wordt weinig gedaan. Nog minder bij jongeren tussen 16 en18 jaar. Boven de 18 jaar wordt er niets ge-daan.
Jongeren onder de 16 jaar mogen geen alcohol kopen. Maar in de praktijk blijkt het voor hen niet moeilijk te zijn om aan drank te komen. Veel supermarkten en slijters controleren niet streng; dat is namelijk niet goed voor de verkoop.
Politiek is het niet haalbaar de grens voor de verkoop bij 18 jaar te leggen. Mede onder invloed van de alcohollobby. De grens zou wel bij 18 jaar moeten liggen en worden bewaakt, omdat het juist bij jongeren van 16 en 17 jaar veel te vaak fout gaat.
Maar onze regering en de maatschappij beschermen onze jongeren zwaar onvoldoende tegen het gevaar dat alcohol voor onze jeugd met zich meebrengt
Gelukkig hebben jongeren hun ouders nog om hen te beschermen. Ook dat blijkt zwaar tegen te vallen. Veel jongeren leren drinken van ouders die zelf overvloedig drinken. Zij moedigen hun kinderen bij feestelijke gelegenheden, en vaker, aan ge-zellig mee te drinken. Drank hoort er bij om het leven gezellig te maken. Die indruk wordt versterkt door de reclames en de televisieprogramma’s die jongeren zien.
Er zijn veel te weinig ouders die een probleem maken van het alcoholgebruik van hun kinderen. Veel ouders zeggen: we zijn zelf ook jong geweest. Het gaat wel weer over. Ze beseffen niet dat het nu echt andere tijden zijn.
Anderen zeggen: u denkt toch niet dat onze kinderen tot het slag jeugd behoort dat aan comazuipen doet of zoveel drinkt dat het een alcoholvergiftiging oploopt. Wie dat zegt, sluit zijn ogen voor de werkelijkheid. Die zegt het niet meer als het in het eigen gezin gebeurt.
Veel ouders willen graag aardig en tolerant zijn voor hun kinderen. Ze hebben het bovendien te druk met hun eigen dingen om zich al te veel met de opvoeding (tot verantwoord alcoholgebruik) bezig te houden. Ze willen hun pubers graag de ruimte geven om te experimenteren. Ze willen aan hen hun vertrouwen geven.
Door de ervaring geleerd maken de dokters korte metten met al deze ogenschijnlijke aardigheid die in wezen niets anders dan slapheid is. Jongeren worden met het geven van vertrouwen overvraagd. Ze hebben duidelijke regels nodig. Zoals de jonge vrouw van 21 die niet rookte omdat haar ouders dat niet wilden. Maar ze dronk wel overvloedig want daar hadden haar ouders nooit iets van gezegd. Hadden ze dat ook maar gedaan.
Kort gezegd pleiten Van de Lely en De Visser voor het volgende:
• Kinderen moeten tot hun 18e jaar geen druppel drank drinken.
• Ouders moeten aan hun eigen en andermans kinderen geen drank geven.
• Volwassenen moeten kinderen tot hun 18e jaar geen drank geven.
• Na het 18e jaar geldt de regel: twee glazen drank per gelegenheid, alleen in het weekend.
• Niet drinken als je moet rijden, sporten, werken of leren.
• Ouders moeten deze regels niet alleen instellen, ze moeten hun kinderen ook op de naleving ervan controleren.
Het is voor ouders niet eenvoudig deze regels in te stellen en de naleving te controleren. Vooral niet omdat ze de wet niet mee hebben. Maar wie de uitvoerige impressie van de inhoud van dit boek heeft gelezen, is niet langer onwetend. Lees het zelf helemaal en doe uw winst ermee. Ouders, word wakker.
Jongeren, gebruik je verstand, nu het nog kan.
Amersfoort
D. Visser