Wist u dat Jezus het vaker had over armoede en rijkdom dan over hemel, hel en seks bij elkaar? En wist u dat u heel veel kunt doen tegen armoede en uitsluiting? Hier vindt u meer informatie, tips of downloads over dit onderwerp. Een interactief artikel van Time to Turn. Aan de slag!

Kijk de serie ‘Bloed, zweet en luxeproblemen’ (op uitzending gemist). Zes Nederlandse jonge mensen zeggen hun luxeleventje gedag en reizen af naar Afrika en Azië. Daar worden ze voor een hongerloontje aan het werk gezet op het land en in de fabrieken om te beleven hoe de dingen die zij shoppen worden gemaakt.

Lees de Poverty and Justice Bible (www.povertyandjusticebible.org). Een Engelstalige bijbel waarin alle stukken over de onderwerpen armoede en gerechtigheid zijn gemarkeerd. Dat is dus zo’n meer dan 2.000 keer…

 

Adopteer

Een kindje adopteren, dat kan overal. Maar wie denkt er aan de opa’s en oma’s in ontwikkelingslanden? Als hun (klein)kinderen zijn overleden, kunnen ze soms niet meer rondkomen. Adopteer daarom een granny bij Dorcas. (www.dorcas.nl) Er is genoeg voedsel op aarde, het is alleen verkeerd verdeeld. Eet eens precies wat er is per persoon, en ontdek dat dat een luxe maal kan opleveren! (www.wereldmaaltijd.nl.) Een lach en een traan over de ‘derde wereld’: Adopteer een geitje en krijg een foto van uw harige vriend. Het echte beestje gaat naar een tienermoeder in Uganda. (www.adopteereengeit.nl).

 

Micha

Kent u Micha? Micha is onder christenen het symbool geworden voor goed en recht doen. Dat zijn grote woorden voor een wereld waarin economie en politiek de dienst lijken uit te maken. Toch kunnen christenen iets betekenen voor mens en milieu. De Michacursus wil het verschil maken tussen helpen en aan het lot overlaten. Het biedt handvatten aan christenen die met hart en handen verbonden willen zijn met hun naaste, dichtbij en veraf, en met de gehele schepping. Confronterende cijfertjes… Wat is er aan de hand met de natuurlijke hulpbronnen? Is er echt zo veel ongelijkheid op de wereld? Een paar feiten op een rij:

Er gaan per minuut 12 kinderen onder de 5 dood aan de gevolgen van ondervoeding (bron: FAO, State of Food Security in the World, 2003)

Het rijkste vijfde deel van de mensheid (wij dus ook) nemen 86% van de consumptie op aarde voor onze rekening (bron: UNDP 2003)

Meer dan 1,2 miljard mensen verdienen minder dan $1 per dag. Dit is 23% van de wereldbevolking (bron: UNDP 2003)

1,1 miljard mensen hebben te maken met overgewicht

2,7 miljard mensen op aarde hebben geen wc (bron: Wereldbank)

Een arme Afrikaan krijgt per jaar $8 subsidie van de EU, een koe $913 (bron: UNDP 2003)

Wereldwijd zijn 42 miljoen mensen met het Aidsvirus besmet (39 miljoen in ontwikkelingslanden) (bron: UNDP 2003)

Rijke landen besteden $56 mld. aan ontwikkelingshulp, $300 mld. aan landbouwsubsidies, $600 mld. aan defensie (bron: Wereldbank, 2003)

Drie bedrijven beheersen 83% van de cacaohandel in de wereld, zes bedrijven 85% van de graanhandel in de wereld, drie bedrijven 80% van de bananenhandel

Jaarlijks besteden Europeanen en Noord-Amerikanen $17 mld. aan dierenvoer en $18 mld. aan make-up (bron: WorldWatch, State of the World 2004)

 

Rijkdom Test:

Op welke plek staat u op de lijst van rijkste personen op aarde? Bereken hoe veel inkomen u hebt in een jaar en doe de rijkdom-test via www.globalrichlist.nl.

Armoede? Je kunt er wat tegen doen!

 

Time to Turn

Een netwerk van jongeren die elkaar willen stimuleren en faciliteren om, vanuit het geloof in Jezus Christus te kiezen voor een levensstijl die rekening houdt met het milieu en de armen, en in actie te komen voor een duurzame en rechtvaardige wereld.

Meer info: www.timetoturn.nl

 


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...