Nee, het gaat niet over moederdag. Hoewel dat ook belangrijk is. De zorg van ouders voor hun gezin is immers tevens een afspiegeling van hoe.....

We gaan terug naar het begin. De 'moeder aller beloftes'. We gaan naar Genesis 3. Nadat God de wereld goed en volmaakt geschapen had, leefden Adam en zijn vrouw Eva in het paradijs. De Here God wandelde regelmatig samen met hen in de avondkoelte door het paradijs. Wat een volmaaktheid!

Op een dag liet Eva zich verleiden door de satan die in de gedaante van een slang het paradijs was binnengedrongen. Zij ging tegen het gebod van de Heer in en at op advies van de slang van 'de boom der kennis van goed en kwaad'. Die stond middenin het paradijs. God had hun verboden daar aan te komen. Zij moesten de Heer daarin gehoorzamen en erop vertrouwen dat dit het beste voor hen was. Ook Adam heeft van de vrucht gegeten. En zo overtraden zij samen dit gebod en schonden Zijn vertrouwen.

Een nieuwe ervaring deed zijn intrede voor Adam en Eva. Zij schaamden zich voor elkaar. Ze ontdekten dat ze naakt waren en verstopten zich voor God.

Wat een ommekeer! Alle glans is er in één keer van af. Dat is het werk van de satan ten voeten uit! Al het mooie, al het goede moet kapot. Zelfs de flora en fauna. Bang en angstig proberen Adam en Eva zich te verstoppen.

Ze beseften dat het goed mis was. Dan komt God naar hen toe. Nog een nieuwe ervaring: de leugen! De fout wordt niet ruiterlijk erkend, nee, de schuld wordt afgeschoven. Eerst van Adam naar Eva en dan van Eva naar de slang.

God reageert vervolgens allereerst naar de slang. Voortaan kan de slang zich alleen maar kruipend voortbewegen en al kruipende komt ze onder het stof te zitten.

Wat een vernedering voor een pienter dier. Immers, gek gezegd: de satan zou geen ezel gekozen hebben als zijn vermomming, blijkbaar kon de slang in het paradijs veel meer. De slang wordt vervloekt en kan dat blijkbaar ook begrijpen. Wonderlijk allemaal. Maar dan komt het. Terwijl de satan dacht dat hij een verbond gesloten had met de mens, hen bij God vandaan had gehaald en in zijn macht had, ja, zelfs de volmaakte wereld aan flarden geholpen had...., grijpt God in. Het staat er zo: 'Vijandschap sticht ik tussen jou en de vrouw, tussen jouw nageslacht en het hare.'

Toen begreep de satan dat alles verloren was. Tussen de mensen en hem komt een macht te staan die sterker is dan hij. Gods eigen Zoon wordt onze verlosser. Dat noemen we de 'moederbelofte'. Het is de eerste verkondiging van het evangelie van Jezus Christus.

Wat zijn wij bevoorrecht dat we, terugziende, dat mogen weten:

Pasen = overwinning. Hemelvaart = troonsbestijging, plaatsbereiding.

Pinksteren = Geest als tegengif.  Wederkomst = definitief uitzicht.

 

Art van der Molen, Bierum


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...