De Kamper hoogleraar Nieuwe Testament Rob van Houwelingen heeft een interessant boekje geschreven onder de titel Handbagage voor Jezusvolgers. Interessant wat betreft opzet en inhoud. De titel Handbagage, doet denken aan vakantielectuur en neem het maar gerust mee op wintersport. Maar het boek gaat over christelijke handbagage. Wie Jezus wil volgen wordt een reiziger op weg naar het koninkrijk van God. En net als elke reiziger hebben ook Jezusvolgers handbagage nodig. Dat wil dit boek meegeven: het meest noodzakelijke op de reis naar het koninkrijk van God.

Het is voor alle Jezusvolgers, hetzij aarzelend hetzij koersvast, superbelangrijk, dat ze onderweg Jezus niet uit het oog verliezen. Dan lopen ze namelijk het risico de weg kwijt te raken. Om de focus op Jezus te houden, neemt Van Houwelingen uit het Nieuwe Testament een twintigtal teksten of bijbelse lijnen waarvan hij vindt, dat die bij de christelijke handbagage horen. Zij bieden inzicht in wie Jezus is en hoe Hij aan ons leven richting geeft. De inhoud verdeelt hij in vijf thema’s met elk vier hoofdstukken. Een van de thema’s is bijvoorbeeld ‘Jezus is wereldnieuws’. Hij werkt dat thema uit in vier hoofdstukjes met als titels: als een lopend vuurtje; anderen het Woord voorhouden; de grote Verzamelaar en boeken met spirit. Aan het einde van ieder hoofdstuk wordt het ontdekte inzicht compact samengevat. Want handbagage moet niet zwaar, wel gemakkelijk draagbaar en overdraagbaar zijn.

Een voorbeeld dat mij aanspreekt van zo’n compact inzicht, geeft Van Houwelingen bij het thema Jezus heeft de toekomst,. Hij sluit het hoofdstuk Waarom sport van weinig nut is, af met het volgende (over)draagbare inzicht: ‘Sport kan je lichamelijke conditie verbeteren, maar verder dan dit leven strekt het behaalde voordeel niet. Het beoefenen van de vroomheid (oftewel: christelijke wellevendheid) levert echter onbeperkte voordelen op, omdat je relatie met God zelfs de dood overleeft.’ Een uitdagend inzicht in een tijd van sportverafgoding.

Handbagage moet niet zwaar zijn. Alleen wat noodzakelijk is. De titel suggereert lichtheid en ontspanning. Dat is niet overal gelukt. De schrijfstijl is helder, maar niet alledaags. Je krijgt veel bagage mee. .Handbagage daagt je zeker uit. Gebruik het als een dagboek. Het is inderdaad belangrijk om de focus op Jezus te houden. En daar kun je best wat inzicht bij gebruiken.

Gurbe Huisman, Winschoten                    

 

Rob van Houwelingen, Handbagage voor Jezusvolgers. Twintig inzichten om mee te nemen,  Buijten & Schipperheijn, 192 pagina’s, €12,90, 9789058819017.


Commentaar

 • China 2018-04-20 19:27:11

  Amerika versus Rusland. De naoorlogse generatie is ermee opgegroeid. Het is verleden tijd. China...

 • De kracht van de Opgestane Heer 2018-04-13 18:24:37

  Een maand geleden waren we getuige van de kracht van de Opgestane Heer. En dat in 2018! Jezus...

 • Katholiek 2018-04-06 17:44:28

  Als donateur van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie ontvang ik bij het...

 • Samenwerkingsgemeenten, ambtsdragers en classis 2018-03-30 17:09:01

  De laatste generale synode van onze kerken nam een besluit over ambtsdragers uit...