Niemand wil graag een tijding van een jobsbode horen, zo arm als Job zijn en op de mesthoop zitten met Jobsvrienden om zich heen.
Job klaagt in hoofdstuk 30 dat hij uitgelachen wordt door mensen die uit de samenleving zijn weggejaagd naar de woestijn, waar ze in dalen, holen en rotskloven wonen en zich als zandratten voeden met woestijnmelde. Melde is voedsel voor armen, herders en kudden. Dik word je er niet van, want woestijnmelde bevat maar weinig vetten. Toch is melde zo slecht nog niet met zijn eiwitten, vitamine A, C, D, chroom, water en zijn zoute smaak. Kamelen groeien ervan en hun melkproductie wordt erdoor gestimuleerd. De zoutmelde, of zeemelde, een familielid van de woestijnmelde, wordt dan ook wel de ‘zeespinazie’ genoemd.

Het geslacht Melde, of Atriplex, is een geslacht van de Ganzenvoetfamilie. Tot die familie behoren ook spinazie, bieten en zeekraal. Het geslacht Melde kent wel 125 soorten. De woestijnmelde kan tot twee meter hoog worden en heeft een stam die vlak boven de grond al vertakt. De stam en takken dragen eivormige, zilvergrijsgroene vlezige blaadjes vol fijne haartjes. De bloempjes staan in kluwens bij elkaar. Het lijkt of de hele plant is bestoven met meel. Vandaar de naam: Melde.

In Genesis 4:23 spreekt Lamech zijn vrouwen Ada en Zilla toe. De naam Ada betekent in het Arabisch “zoutmelde”. Deze witte zoutmelde komt veel voor in de zandwoestijnen van Noord-Arabië. Er schijnt zelfs een plaatsje in de Negeb-woestijn te zijn geweest met de naam Beër Ada.

Woestijnplanten groeien vooral in de dalen en op de berghellingen van woestijnen. Vanwege de schrale, zoute bodem tref je in de woestijn vaak eentonige begroeiing van dwergheesters, gras en vele kleine eenjarige planten aan. De woestijn wordt vanouds gezien als een plek van eenzaamheid, reinheid en heiligheid. Mensen die om de een of andere reden achtervolgd werden, zochten er vrede.  De woestijn is de plek waar Johannes de Doper en Jezus werden voorbereid op hun taak. De woestijn biedt hoop en troost. De woestijn, meestal dor en droog, zal eens bloeien als een roos, lelie of narcis. God zal de droge en dorre woestijn maken tot een plek, waarover men zich verheugt, jubelt en juicht.

Wikje Huisman-Luiten, Winschoten


Commentaar

 • Feyenoord 2018-11-16 19:23:26

  Hoe is de Reformatie met ‘geloof alleen’ een belangrijke stap geweest in de geschiedenis van de...

 • Arnhem 2018-11-09 18:34:19

  Begin oktober heeft de classis Apeldoorn de samenwerkingsgemeente van Arnhem, die...

 • Dankdag – leven onder een open hemel 2018-11-02 18:24:11

  Het trof me een week of wat geleden, in een column van Adrian Verbree in het Nederlands Dagblad (6...

 • Positief 2018-10-26 17:59:23

  Toen ik zocht naar inspiratie voor dit commentaar, ging ik eens kijken waar ik de afgelopen jaren...