De classis was gewend om per gemeente de art. 41 of kerkvisitatieverslagen te bespreken. Deze keer werd het anders gedaan: er werd gevraagd om zegen en zorgen uit de verslagen te noemen en daarover met elkaar in gesprek te gaan. Zo kunnen we elkaar steunen door het uitwisselen van ervaringen en meeleven met elkaar.

Genoemd wordt de samenwerking van Steenwijk en Meppel, het broederlijke gesprek dat Meppel voerde met Hoogeveen. Jammer dat ds. J. G. Schenau bedankte voor het beroep van Meppel.

Hoe kun je onervaren, nieuwe kerkenraadsleden ondersteunen?  In Hoogeveen doen ze dat met buddy’s en een cursus van twee avonden over het pastorale gesprek. Is die cursus te delen met andere gemeenten? Iemand heeft een introductiedocument over ambtsdragers, dit kan worden gedeeld.

Er is dankbaarheid dat er elk jaar weer belijdeniscatechisanten zijn, kunnen zij ook op een of andere manier bij elkaar gebracht worden?

In Assen wordt ervaren dat de samenwerking met de vGKN stimulerend werkt, zo kunnen er toch nog middagdiensten gehouden worden.

Dedemsvaart vertelt over de ervaringen die zij hebben met het plaatsen van een advertentie voor een predikant. De kennismaking voordat men over gaat tot beroepen is intensiever en dat wordt positief ervaren. Er is dankbaarheid dat student R. van der Linden voor twee dagen per week in Dedemsvaart aan de slag kon gaan. Hopelijk wordt hij medio volgend jaar beroepbaar gesteld en kan Dedemsvaart een beroep uitbrengen.

Hoogeveen wil haar kerkelijk werker, br. W. F. Verniers, graag laten voorgaan in de diensten. Om dit mogelijk te maken wordt een onderzoek gepland op de voortgezette classisvergadering D. V. woensdag 15 november.

Ds. D. A. Brienen is binnen de CCT opgevolgd door ds. C. Cornet.

De praktijk van classiszondagen schijnt per classis te verschillen, en mogelijk zelfs afgeschaft te zijn. Het begrip classiszondag is niet meer van deze tijd. Noordscheschut zal een instructie schrijven voor de GS om hiermee alle kerken te dienen.

Het was fijn om, ondanks moeiten en verschillen die er zijn, in een goede sfeer te kunnen vergaderen.

 

ds. J. W. Moolhuizen, Hoogeveen

mw. A. Oosting-Vedders, Dedemsvaart

 


Commentaar

 • Verslavingen 2024-07-12 17:57:04

  Ruim een op de vijftien jongeren gokt weleens online, zo blijkt uit een onderzoek van het...

 • All Nations 2024-06-28 17:42:30

  Vorige week was ik met een groep studenten van de Theologische Universiteit Apeldoorn bij All...

 • Op weg naar de GS 2024-06-15 10:09:55

  Als dit kerkblad verschenen is, is het bijna zover dat de Generale Synode bijeen komt in...

 • Genoeg is genoeg! 2024-06-02 12:35:18

  Na een verjaardag waarbij de hele familie gezellig langs is gekomen en iedereen gezellig is en...