Er vloog eens een duif met een olijftak in zijn snavel. Hij bracht een hoopvolle boodschap aan de acht opvarenden van een grote boot. Die acht mensen, natuurlijk hebben we het hier over Noach en zijn gezin, zaten al meer dan honderdvijftig dagen in de ark. Eerst regende het veertig dagen achtereen en verdween alles en iedereen om hen heen. Daarna was er alleen maar leegte. Wat zal dat een volslagen eenzaamheid hebben betekend.

Nu is het moment bijna aangebroken dat ze de boot mogen verlaten, om een nieuw begin te maken met de bewoning van de aarde. Wat een mooie boodschap was dat. Toen Noach een week later de duif weer losliet, kwam deze niet weer terug. Hij kon zichzelf redden.

 

Jaren later vloog er iets als een duif vanuit de hemel naar een man die net uit het water van de Jordaan kwam. Hij was daar gedoopt door Johannes. Zijn naam? Jezus. Die duif vloog niet weg, maar bleef op Hem rusten. Bijzonder toch? Ik denk dat Johannes vanuit de hoogte iets zag aankomen wat sterk leek op een duif die bij de landing op Jezus neerkwam en zich vereenzelvigde met Hem. Zo werd Jezus vervuld met de Heilige Geest. Tegelijk klonk de stem van God als bevestiging om duidelijk te maken dat deze Jezus zijn Zoon is.

Zo begon Jezus aan zijn taak op aarde. Hij weerstaat de verzoekingen van de duivel. Hij drijft boze geesten uit. Vervuld van Gods Geest kan en wil Hij zich overgeven aan de dood aan het kruishout als zoenoffer voor de mensheid.

 

Weer zien we een groepje mensen boven op een berg staan. De opgestane Jezus gaat terug naar Zijn hemels huis. Hij belooft dat ook wij met Zijn Geest, gedoopt, vervuld en gesterkt kunnen worden. En met Pinksteren gebeurt wat Johannes en de profeet Joël al hadden mogen profeteren: de Heilige Geest wordt uitgestort over alle mensen. Ook nu! Maar hoe zie je dat?

 

Rondom een brandende kaars tocht het altijd een beetje.

De vlam beweegt! Dat is u vast weleens opgevallen.

 

We zien het licht van de brandende kaars als symbool van Jezus en…aan het flakkeren van de vlam herkennen we de onzichtbare luchtstroom die de vlam in beweging zet. Zo werkt de Geest dus! Wij moeten in beweging komen.

Laten we samen in die 'luchtstroom' gaan staan. Daar putten we kracht, moed, troost en vertrouwen uit. Immers ook een vlam heeft zuurstof nodig.

Pinksteren gaat dóór!

 

Art van der Molen, Bierum


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...