Het afgelopen jaar is nogal chaotisch geweest. Voor mij althans. Voor zover er balans was in mijn leven, verdween deze toch wel. Er is dan ook veel gebeurd. Laten we beginnen op 5 november 2021. Het is de verjaardag van de Nacht van Aantjes, maar ook is het 43 jaar geleden dat Peter en ik verkering kregen. Voor Willem Aantjes is deze nacht wellicht een nare herinnering, maar wij vieren deze dag vol vreugde. Zoveel jaren al gelukkig samen!

We zaten in de buurt van Santiago de Compostella en waren zo halverwege onze grote vakantie, die de laatste jaren altijd in het naseizoen valt. Peter had een groot deel van de route vanaf Pieterburen gefietst en ik fungeerde met de camper als bezemwagen, maaltijdservice en overnachtingsplek. Een betere combinatie kan je niet bedenken.
Het beviel zo goed, dat we al nadachten over een volgend jaar. Waar gaan we naar toe? Al eerder hadden we een fietsrouteboekje van een deel van het IJzeren Gordijn gekocht en het idee ontstond om langs het IJzeren Gordijn te gaan fietsen. Je moet dan wel heel lang vakantie hebben, want het IJzeren Gordijn loopt van de Barentszzee in het hoge Noorden tot de Zwarte Zee bij de grens tussen Bulgarije en Turkije. Plannen zijn gemakkelijker gemaakt dan uitgevoerd, dus kochten we in januari 2022 de serie fietsrouteboekjes die over deze route gaan.
Maar toen werd het 24 februari 2022. Oorlog in Europa. Het IJzeren Gordijn, dat door ons tot dat moment als een toeristische attractie werd gezien, veranderde in een stuk geschiedenis vol pijn. De plannen werden gewijzigd. Waar gaan we naar toe? Laten we dan naar onze vrienden in Roemeniƫ gaan en via de Donau fietsen we dan terug. Fietsrouteboekjes van de Donau gekocht en twee maanden gepland om dit te verwezenlijken. Ach, die boekjes zijn niet zo duur hoor, en verdere planning is er niet. Tot zover voor wat onszelf betreft.

De ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op. Het contrast tussen mijn huis-tuin-en-keukenprobleempjes en wat er wereldwijd aan de hand is wordt alleen maar groter. Allerlei argumenten en omstandigheden leiden ertoe, dat we begin september besluiten ons bedrijf te beƫindigen en het huis te verkopen. En opeens gebeuren er allerlei dingen, waardoor we de vakantie maar helemaal uitstellen. We vinden meer rust in thuis maar bezig gaan en orde te scheppen in de chaos. De chaos van spullen die weg mogen, weg kunnen, weg moeten, of toch maar bewaard. Buiten ons erf speelt zich een veel grotere chaos af. Huizencrisis, energiecrisis, klimaatcrisis, stikstofcrisis, dreiging van oorlog, aardbevingen, orkanen, voetbalgeweld, leugens, bedrog, corruptie, honger, ziekte, armoe en ga zo maar door.

Voor onze spullen is de route lekker simpel. We geven weg wat we over hebben en dat is veel! Er zijn veel kanalen om bruikbare artikelen kwijt kunnen. Nu nog de chaos in de wereld om ons heen. Veel meer dan dat weggeven aan onze goede God kunnen we niet. Heer ontferm U, want waar gaan we naar toe.

Nel Noppe, Leeuwarden


Commentaar

 • Convent 2024-02-22 17:59:53

  Het kan je haast niet ontgaan zijn. Het convent dat op DV 20 april 2024 door deputaten...

 • Volle verzekering 2024-02-10 09:35:41

  Een gaatje in de agenda maakt dat wij op vakantie gaan. De camper wordt volgepakt met die dingen...

 • Helpen 2024-01-27 09:14:13

  Het is bijna Hulpverleningszondag en daarom wordt in dit nummer van het Kerkblad ingegaan op...

 • Goed voornemen 2024-01-13 09:36:53

  De stelling die Sake Stoppels, emeritus lector theologie, van de CHE, poneert in zijn bijdrage in...