Dit boek - geschreven door ervaringsdeskundige Erna Oosterveen - probeert de impact van de ziekte kanker duidelijk te maken. In Nederland hebben ruim 800.000 mensen met deze ziekte te maken of te maken gehad in ontzettend veel verschillende verschijningsvormen. Met andere woorden: vroeg of laat komt de ziekte ook onze context binnen. Dat weten we natuurlijk wel uit voorbedes die gedaan worden in de gemeente, maar toch.

Het boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel (De impact van kanker op je leven) bevat hoofdstukken over de impact op je lichaam, op je psyche, op je relaties en werk en financiën. Het tweede deel heeft als werktitel 'Helen en herstellen' en heeft hoofdstukken over 'Weer zin in je leven' en 'Andere dingen doen of de dingen anders doen'.

Door de afwisseling van feiten over de ziekte en behandeling met ervaringen van mensen die kanker hebben of hebben gehad ontstaat een goed leesbaar boek, dat mij bijzonder helpend lijkt voor mensen met kanker en hun omgeving. Het lijkt me mensen helpen om beter te begrijpen wat er aan het gebeuren is, niet alleen in de fase van behandeling maar ook zeker in het traject van herstel en heling.

Het onderdeel ‘Zingeving en spiritualiteit’ wordt niet heel erg uitvoerig behandeld, maar misschien kan dat in het bestek van dit boek ook niet. Daar is echter wel meer over te zeggen.

Het boek bevat veel verwijzingen naar websites, boeken etc. zodat je als lezer ook als je wat meer informatie wilt, deze informatie gemakkelijk kunt vinden.

 

Jurrian Oosterbroek, Dronten

 

Erna Oosterveen, Ik leef!, (over)leven na je kankerbehandeling, KokBoekencentrum Utrecht 2022, 208 blz., € 22,99, ISBN 9789043537674

 

 


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...