De zomer staat voor de deur. Wat gaan we dan lezen?  Welk boek nemen we mee in onze koffer? Hieronder volgen enkele aanbevelingen.

 

De saboteur – Mary Glazener

 

In deze historische roman wordt het leven van Dietrich Bonhoeffer beschreven. Het is een boek dat een beeld schetst van het leven van deze predikant en theoloog die in de tijd van Hitler-Duitsland een belangrijke stem was. Hij ontmaskerde het denken van vele gelovigen en kerken in het toenmalige Duitsland waarin de kern van de bijbelse boodschap geweld werd aangedaan. Onder druk van de nationaalsocialistische partij moest de bijbelse boodschap ‘passend’ gemaakt worden voor de gedachten van het heersende regime. Waar dat toe geleid heeft gedurende de periode waarin Hitler aan de macht was, en welke gruwelijkheden in die dagen plaatsvonden is een donkere werkelijkheid die Duitsland en heel Europa jarenlang getekend heeft en die miljoenen doden tot gevolg heeft gehad. In die werkelijkheid leefde en werkte Dietrich Bonhoeffer en zocht hij stem te geven aan de diepe tonen die hij uit vanuit de Bijbel hoorde. Hij luisterde naar het evangelie en wilde zich door dat evangelie laten gezeggen. Hij werd er persoonlijk door geraakt, en kon niet anders – hoezeer het hem ook strijd kostte – dan de weg van dat evangelie zoeken en gaan. Dat hij daardoor persoonlijk in gevaar kwam, wist hij, en merkte hij ook daadwerkelijk. Vlak voor de bevrijding werd hij, in april 1945, ter dood gebracht.

Ik las dit boek, dat eerder verschenen is onder de titel De beker der gramschap, jaren geleden, en af en toe pak ik het weer eens in de hand. Het boeide me vanaf de eerste bladzijde. En het blijft spreken. Het vertelt niet alleen maar de geschiedenis, maar raakt ook de actualiteit waarin we vandaag leven. Daarom beveel ik het aan.

 

Jan van ’t Spijker, Hoogeveen

 

 

 

Lichter dan ik - Dido Michelsen

 

Dido Michielsen heeft deze roman geschreven als eerbetoon aan haar betovergrootmoeder en de vele veelal naamloze moeders die net als zij leefden in de koloniale tijd in Nederlands-Indië. De roman speelt zich af op Java vanaf 1850.

Het was in die tijd gebruikelijk dat veel Nederlandse mannen die dienden in Nederlands-Indië, een inheemse vrouw namen als huishoudster en minnares (njai). Een enkeling trouwde met haar, maar de meesten niet. Er was een tekort aan Europese vrouwen in de kolonie. Toen het Suezkanaal werd geopend in 1869, kwamen er Europese vrouwen naar Indonesië en werden deze inheemse vrouwen gediscrimineerd en veelal weggestuurd met of zonder de kinderen die ze hadden gekregen in de relatie met deze mannen. Daar gaat dit boek over. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Isah, haar keuzes en haar hoop op een goede toekomst en hoe die langzaam maar zeker afbrokkelt. Het is een aangrijpende, waargebeurde geschiedenis, die inzicht geeft in de ongelijkheid en uitbuiting van de inheemse bevolking in Nederlands-Indië.  Het verhaal neemt je mee in de sfeer en gebruiken van destijds. Het is vlot en afwisselend geschreven.

 

Ans Steensma, Feanwâlden

 

 

 

De radicale uitbanning van haast – John Mark Comer

 

Een boek voor gehaaste mensen met een (over)volle agenda die toe zijn aan een paar weken vakantie.

John Mark Comer heeft de laatste jaren enkele boeken geschreven die aanslaan bij een groot publiek. Hij is predikant in Amerika en schrijft boeken die goed leesbaar zijn. In dit boek geeft Comer een eerlijk inkijkje in zijn (te) drukke leven en hoe hij daar mee heeft willen breken. Er wordt een pleidooi gegeven om haast, snelheid en drukte uit je leven te verwijderen. Een gehaast leven maakt ons moe. Misschien denken we allemaal wel eens: had ik maar een extra dag in de week… Maar ook die extra dag zou ons niet helpen. Nee, een leven vanuit de rust van de Here Jezus, dát is waar we naar moeten verlangen. Jezus nodigt: ‘Kom tot Mij, allen die vermoeid en belast zijn, en Ik zal u rust geven.’ Comer geeft in zijn boek praktische handvatten, bijvoorbeeld over het houden van de sabbat en het houden van stille tijd. Of als oefening: kies in de supermarkt eens niet de kortste rij, maar ga eens achteraan staat in de langste rij. Gewoon als oefening om de haast uit te bannen. De zomerperiode helpt ons hopelijk om los te laten en op te laden, dit boek kan helpen om te zoeken naar rust. Werkelijke rust. Want ‘ons hart is onrustig, tot het rust vindt bij U, o God’ (Augustinus).

 

Sjors Bulten, Nieuwe Pekela


Commentaar

  • Storm in de CGK 2025-07-04 17:44:42

    De afgelopen jaren en zeker de afgelopen maanden en weken zijn voor onze Christelijke...

  • Hellend vlak 2025-06-21 09:25:10

    Net als veel anderen denk ik met weemoed terug aan vroegere tijden. Binnenkort word ik...

  • Zien en zijn 2025-06-07 08:46:46

    Ik worstel ermee. Onlangs hoorde ik twee uitdrukkingen die me sindsdien bezighouden. Het ging over...

  • Eeuwig dankbaar 2025-05-24 07:16:04

    Doetinchem heeft zich mooi op de kaart gezet. Dit jaar vierde koning Willem-Alexander zijn...