ImageOnlangs waren mensen van de Stichting Voorkom te gast op een jeugdavond in Broeksterwoude om voorlichting te geven over de thema?s drugs en alcohol. Helaas is dit een unicum, want juist in het Noorden, waar zoveel problematiek is op het gebied van de genoemde thema?s, wordt nog niet voldoende het nut ingezien van voorlichting. Of wellicht zijn veel ogen nog gesloten en wordt niet gezien dat ook ?onze jeugd? niet altijd haar limiet kent.

?Een biertje op zijn tijd moet kunnen? en ?ik ken mijn grenzen?, zomaar twee uitspraken die illustreren wat de gedachte is van de kerkelijke jeugd als het gaat over hun alcoholconsumptie. Maar is dat werkelijk zo?
Een bont gezelschap van jongens en meiden kwam afwachtend of met veel gegiechel en lawaai de zaal ingerold. Aan heel veel kon je het al zien. Ik ben hier omdat dat het moet en je hoeft mij niet te vertellen wat ik wel of niet mag doen.

Dat is echter zeker niet de insteek van de preventielessen en jeugdprogramma?s van stichting Voorkom. Ons doel is jongeren bewust te maken van de gevaren van genotsmiddelen, van hun eigen gebruik en van de oorzaken die ten grondslag liggen aan een verslaving. Maar niet in de laatste plaats willen we ze ook meer weerbaar maken. Geen betutteling maar wel duidelijk de feiten neerleggen en in gesprek gaan met de jeugd Tijdens de jeugdavond ontkwamen ze dan ook niet aan het kringgesprek. Aan elk jeugdlid werd gevraagd naar hun eigen mening over drank- en drugs. Maar ook werd gevraagd naar het eigen gebruik. Uiteraard, niet iedereen laat daarbij het achterste van zijn tong zien, toch was het fijn om te merken dat de meeste jongeren heel open over hun mening en gebruik praatten.

Wat opviel was dat drugs voor de meesten een no-go area is. Dat wil zeggen, men schaamt zich er niet voor om het eigen drankgebruik openlijk toe te geven. Dat is immers zo ?gewoon? en algemeen aanvaard? Terwijl er om drugs nog een sluimerige wolk hangt, want daar doe je toch zeker niet aan mee?

En daar zit dan ook het venijn in voor kerkelijke jongeren. Want in de Bijbel wordt nergens gesproken over Paulus die een joint rookte of Mozes die zich te buiten ging aan paddo?s. Wijn daarentegen wordt op diverse plaatsen genoemd. Dat wijn en een breezer wel weer een wereld van verschil zijn qua samenstelling zal voor de meeste jongeren geen verschil maken. Alcohol is alcohol. En voor hun idee drinkt immers iedereen.

En inderdaad een wijntje op zijn tijd kan een prettige toevoeging zijn, er van uitgaande dat men het bij ??n of twee glazen houdt. Maar het probleem is dat jongeren het veelal niet bij ??n of twee glazen laten. Dikwijls vloeit de alcohol rijkelijk, dat moet kunnen en ze gaan echt niet te ver.
Diverse jeugdleden vertellen dat ze wel wat meer dan twee glazen achterover slaan en ze moeten er ook eigenlijk om lachen. Ze zijn immers jong en hebben het gevoel onaantastbaar te zijn en het leven lacht hen toe. Bovendien kijken ze er wel voor uit dat ze verslaafd raken.

Dan komt de ervaringsdeskundige aan het woord en hij gaat de kring rond. Hij vertelt de groep hoe hij met net iets teveel alcohol op samen met wat vrienden op scooters deelnam aan het verkeer. Niet beseffend wat voor gevaar dit met zich meebracht. Maar vlak nadat ze vertrokken waren, zag hij met eigen ogen hoe zijn kameraden een inschattingsfout maakten die het leven kostte van twee jonge meiden die achterop de scooters zaten, de lucht in gelanceerd werden en een dodelijke smak maakten.

Of ze ook wel eens iets teveel gedronken heeft, vraagt hij vervolgens aan een jeugdlid dat aan het begin met veel gegiechel vertelde over haar eigen alcoholgebruik. Ja, dat had ze wel. En nee, haar ouders weten daar niks van. Waarom niet? Omdat ze dan misschien niet meer uit mag of een uitbrander krijgt. Heel begrijpelijk, vindt de ervaringsdeskundige, maar uiteindelijk lieg je vooral tegen je zelf.

Want het is een gegeven dat je van veel drinken dommer wordt, vluchtgedrag kunt gaan vertonen, emoties kunt verdoven en in situaties kunt terechtkomen die niet alleen levensgevaarlijk zijn maar waarin je ook over je eigen grenzen gaat waardoor je emotioneel klappen kunt oplopen.  En dan hebben we het alleen nog maar over de lichamelijke gevolgen.

Met elke vraag die de ervaringsdeskundige stelt aan de jeugdleden en de verhalen die hij daarbij uit zijn eigen ervaring vertelt, veranderen de blikken van de jongeren en stellen ze zich kwetsbaarder op. Het wordt akelig duidelijk dat de lijn van ?leuk drinken? naar een verslaving gemakkelijker overschreden kan worden dan zij dachten. En sommigen beseffen dat onder het volgieten, dat op het eerste oog zo gezellig is, soms veel verdriet verscholen gaat. Want echt praten over pijn van binnen, dat gaat niet iedereen even gemakkelijk af. Ja, dat de jeugd geraakt was door de woorden was duidelijk te zien op de gezichten.

Maar de avond werd afgesloten met een woord van hoop. God is een liefdevolle Vader die mensen kan redden uit een leven van verslaving. Die een ?vies vuil mens? kan aanraken en vrijzetten van alles wat tussen hem en God instaat. We mogen weten dat God in staat is de banden van verslaving te verbreken en dit ook voor jongeren verlangt, want een ieder is geboren om vrij te zijn!Nathanja Mulder
Preventiewerker Regio- Noord
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
06-22957756


Commentaar

 • Op weg naar de GS 2024-06-15 10:09:55

  Als dit kerkblad verschenen is, is het bijna zover dat de Generale Synode bijeen komt in...

 • Genoeg is genoeg! 2024-06-02 12:35:18

  Na een verjaardag waarbij de hele familie gezellig langs is gekomen en iedereen gezellig is en...

 • Pinksteren 2024-05-17 18:03:28

  In dit nummer van het Kerkblad wordt speciaal ingegaan op Pinksteren. De uitstorting van de...

 • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

  Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...