Amerika versus Rusland. De naoorlogse generatie is ermee opgegroeid. Het is verleden tijd. China is ontwaakt. Het is even wennen maar de machtsverhoudingen zijn aan het kantelen. Als je over de nabije toekomst denkt moet je je blik wenden naar het Oosten. China wil serieus genomen worden. Dat is niet zo verwonderlijk, ze vormen een kwart van de wereldbevolking. Maar afgezien van die enorme aantallen zijn het vooral de stormachtige ontwikkelingen die opvallen. Politiek bijvoorbeeld. Het is de president Xi Jinping gelukt alle macht naar zich toe te trekken. En economisch kun je gerust van een explosie spreken. China is wereldwijd dominant aanwezig. Premier Rutte was er vorige week op bezoek. Hij citeerde de zeventien-eeuwse rechtsgeleerde Hugo Grotius die het Chinese volk zag ‘als het slimste van alle volkeren’. Let economisch en politiek gerust op China. Maar in dit machtige land gebeurt nog meer.

Ook Chinezen blijken niet van brood alleen te kunnen leven. Samen met de economie heeft ook de kerk een geweldige ontwikkeling doorgemaakt. Ook hier kun je gerust spreken van een explosie. In 1980 telde de kerk nog zes miljoen leden. Nu wordt er gesproken over honderd miljoen. En ook de kerken kijken over de grenzen. Ze hebben grote zendingsplannen. Ook op zendingsgebied zien we de kanteling van West naar Oost.

 

De communistische partij is niet blij met deze ontwikkelingen. Na een relatieve vrijheid wordt de druk op de kerken weer opgevoerd. Kruisen moeten van de kerkgebouwen af. Er werden zelfs kerken gesloopt. November 2017 werden er maatregelen afgekondigd die ons bizar in de oren klinken. Afbeeldingen van Jezus in Chinese huiskamers moeten vervangen worden door foto’s van de president Xi Jinping. Enkele weken terug volgden nieuwe maatregelen. Er mogen geen Bijbels meer via internet worden verkocht. Maar nog dreigender is het gelijktijdig aangekondigde Vijfjarenplan. Vijf jaar trekt China ervoor uit om de Bijbel te gaan herschrijven. De boodschap van de Bijbel moet in lijn worden gebracht met de Chinees socialistische ideologie. Zwarte wolken pakken zich samen boven de Chinese huiskerk beweging. Voorlopig lijkt de kerk te antwoorden met sterke zendingsdrang. Ook de wereldwijde kerk doet er goed aan om op China letten.

Krijn de Jong, Urk


Commentaar

 • Hemelvaart – He has got the whole world in His hands 2019-05-24 18:12:32

  Ik was vorige week in Rotterdam, in de wijk Middelland, bij Thuis in West: een pioniersplek,...

 • Engel 2019-05-17 13:56:04

  Vorige week maandag overleed Kinga Bán op 37-jarige leeftijd. Op nos.nl stond een kort bericht en...

 • De kapper en de paus 2019-05-10 14:58:33

  Sint-Martinus de Porres uit Peru is de patroonheilige van de Italiaanse kappersvereniging. Deze...

 • Brand 2019-05-03 12:34:44

  Je waardeert iets pas als je het niet meer hebt. Dit pijnlijke principe werd weer duidelijk...