Ongemakkelijk. Dat is het woord wat ik in dit geval wil gebruiken. In welk geval? Het geval met de fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer. De heer Dijkhoff. Klaas Henricus Dominicus Maria Dijkhoff. Zijn naam is onmiskenbaar verbonden met de Rooms-Katholieke Kerk. Maar wat Dijkhoff betreft zal die verbondenheid alleen nog maar gelden met betrekking tot zijn naam. Na het lezen van een interview met kardinaal Wim Eijk, een interview waarin Dijkhoff genoemd werd door Eijk, was voor hem de grens bereikt. ‘U heeft het irrationele verzet tegen me officieel uitschrijven gebroken’, zo schrijft hij in een open brief aan de kardinaal.

 

Dijkhoff won een aantal jaren geleden de quiz ‘De slimste mens’. Hij laat regelmatig blijken dat hij zijn verstand gebruikt. Even afgezien van de vraag of hij altijd verstandige dingen zegt. Geen domme man. En er liep nog – zoals hij zelf zegt – een irrationeel lijntje naar de Rooms-Katholieke Kerk.

 

Dijkhoff had – destijds - woorden in de mond genomen: ‘Het is prima dat er kerken zijn in Nederland, begrijp me niet verkeerd, dat zou ik niet willen verbieden.’ Van ‘willen’ maakte Eijk tijdens het interview ‘kunnen’. Een niet onbelangrijk verschil. En met een omschrijving van Dijkhoff als hyperindividualist maakte Eijk eerstgenoemde allesbehalve gelukkig. In zijn open brief schrijft hij: ‘als een scheldwoord, is het op mij niet van toepassing.’

 

In een  wereld waarin nieuws en nepnieuws zich makkelijk verspreiden is het meer dan ooit geraden om niet te snel en te makkelijk te reageren en te spreken. Hoe irrationeel ook (in de optiek van Dijkhoff), er liep nog een lijntje naar de kerk. Dat lijntje is in één keer doorgeknipt. En dat vanwege een spreker die zich niet goed heeft geïnformeerd. Pijnlijk! Een verhaal ontstaat. En met wat verbeelding kan het iets heel anders vertellen. Juist in en vanuit de kerk zijn we geroepen zorgvuldig met de ander om te gaan. De open brief van Dijkhoff: ‘Wat me meer raakte is dat uit uw woorden wel blijkt dat u mij niet kent.’ Dat is het pijnlijkst!

 

N. Vennik, Zwolle

 

 


Commentaar

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...

  • Convent 2024-02-22 17:59:53

    Het kan je haast niet ontgaan zijn. Het convent dat op DV 20 april 2024 door deputaten...