Elke morgen vallen er bij ons een aantal kranten op de mat. Een stroom aan informatie. Daar moet veel werk voor worden verricht. Journalisten zwerven de wereld over. Het gaat niet altijd goed. Turkije zette vorige week een Nederlandse journaliste het land uit. Een jonge talentvolle vrouw. Nou ja, denk je, als je zo’n kop leest, Turkije zet wel meer journalisten het land uit. Je boft nog als ze je daar de deur wijzen. Veel collega’s zitten daar lange gevangenisstraffen uit. Maar doorlezend lijkt de zaak hier ingewikkelder, pijnlijker te liggen. Er was sprake van een relatie met een man die behoorde tot ‘al Nusra’, een terroristische organisatie, die niet onder doet voor Isis. De man in kwestie is hier in Nederland opgepakt. Hij is enkele jaren geleden met medewerking van de journaliste ons land binnengesmokkeld.

Journalistiek is in veel opzichten een gevaarlijk beroep. Vorig jaar werden er 81 journalisten vermoord. Vooral onderzoeksjournalisten hebben het zwaar. Veel machtige mensen houden niet van de waarheid. Ze willen de waarheid er onder houden. Onderzoeksjournalisten willen de waarheid aan het licht brengen. Gevaarlijk dus. Een ander gevaar lijkt ook altijd aanwezig. Het gevaar dat de journalist zelf een loopje met de waarheid neemt. Hij zuigt bijvoorbeeld gewoon een verhaal uit zijn duim. Kort geleden bleek een zeer gerespecteerde Duitse journalist veel van zijn verhalen zelf verzonnen te hebben. Hij had met die verhalen ook nog journalistieke prijzen gewonnen. Een klap voor de hele beroepsgroep. En dan is er dus nog het gevaar van foute vriendjes.

De uitgewezen journaliste had niet alleen een relatie met een terreurverdachte, ze heeft ook een mening over terrorisme. ’De term terrorist zegt me inmiddels helemaal niets meer. En het kwaad evenmin.’ Dat is een pittige. Een soort extreem relativisme. Er is geen goed en geen kwaad. In Joodse kringen lijden ze daar ook onder. Na zeventig jaar herdenken is er een trend om zowel daders als slachtoffers te herdenken. Beide groepen zijn immers slachtoffers. Maar als je hele familie de gaskamer is in geknuppeld denk je daar toch iets anders over. Dat geldt ook voor de Jezidi- gemeenschap en voor de christenen in het Midden Oosten die bijna door Isis zijn uitgeroeid. De term terrorist is huiveringwekkend.

Krijn de Jong, Urk


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...