Op het moment dat ik dit commentaar schrijf (maandag 4 juli) wordt het land platgelegd door protesterende boeren. Trekkers die distributiecentra van supermarkten blokkeren, blokkades op snelwegen en misschien dat Schiphol ook met blokkades te maken krijgt.

Boeren zijn boos omdat ze door de maatregelen om de stikstofuitstoot te verminderen in hun voortbestaan bedreigd worden. Die boosheid is te begrijpen, de oplossing van het probleem wordt ook wel erg eenzijdig bij de veehouderij gelegd, in mijn opinie. Maar ik ben geen boer, geen politicus, ik ben geen beleidsmaker, slechts een eenvoudige dorpsdominee met af en toe wat boerenverstand, zo hoop ik.

 

Op een onlangs op de TUA gehouden symposium met als titel 'Vooruit boeren', viel het woord boerenverstand een aantal keer. In onze taal zijn er rond het woord 'boer' veel negatieve kwalificaties maar 'boerenverstand' is een positieve uitzondering. Met boerenverstand is er volgens een spreker op dat symposium uit deze crisis te komen. Boerenverstand staat dan voor een helder zicht op wat het probleem echt is, open staan voor gesprek over de problemen, meedenken in oplossingen en een congeniale houding.

Dat lijkt mij wel wat! Het gesprek voeren, elkaar diep in de ogen kijken en ook de dingen die in het verleden fout gegaan zijn onder woorden brengen. Ik snap dat zo'n proces ingewikkeld is en niet snel een oplossing geeft die voor alle partijen fantastisch is, maar het lijkt mij de enige begaanbare weg.

Maar hoe echt de protesten van de boeren ook zijn, voor de derde keer anderhalf tot twee uur wachtend in de file vanwege een protest doet mijn sympathie voor dit soort acties snel verminderen.

 

Zijn er parallellen te trekken tussen de stikstofcrisis en de crisis in de CGK? Vast wel, maar ook verschillen genoeg. Boeren protesteren tegen overheidsmaatregelen, onze kerken kennen onderling veel divergentie. Bij het uit de crisis komen in de kerk zou dat boerenverstand weleens erg helpend kunnen zijn. In gesprek met elkaar (niet in de media, maar face-to-face), naar elkaar luisteren, zonden belijden. Dat boerenverstand kon weleens behoorlijk Bijbels zijn.

 

Jurrian Oosterbroek, Dronten


Commentaar

 • Altijd die angst 2023-01-27 16:05:32

  Het is een jaar of twintig geleden. Met een groep werkers van de Nederlandse Patiëntenvereniging...

 • Dit is de dag 2023-01-13 18:31:25

  Voor alle lezers: veel heil en zegen voor 2023! Aan het begin van het nieuwe jaar worden er altijd goede...

 • Toename van psychische klachten 2022-12-16 18:06:13

  Het Trimbos-instituut heeft onderzoek gedaan onder volwassenen in Nederland. Daaruit bleek dat...

 • Een nieuwe gelijkenis 2022-12-02 19:21:49

  Soms kan het gebeuren dat je een Bijbelverhaal met nieuwe ogen gaat bekijken. Zo gebeurde het bij...