Voor alle lezers: veel heil en zegen voor 2023! Aan het begin van het nieuwe jaar worden er altijd goede voornemens gemaakt. Helaas sneuvelen de meeste goede voornemens al gauw. Hebt u ook een lijstje met goede voornemens? Vaak hebben ze te maken met de lichamelijke gezondheid: gezonder eten, minder alcohol drinken, vaker sporten, eerder naar bed. Maar het lijkt me minstens net zo belangrijk om goede voornemens te hebben die te maken hebben met je geestelijke gezondheid.

Een collega-predikant schreef in dit verband over kerkelijke goede voornemens. Best een goed idee om als kerkenraad aan het begin van het nieuwe jaar enkele jaardoelen op te stellen. Het liefst concreet geformuleerd en in lijn met de missie en visie van de gemeente.

Maar ook persoonlijk kun je bewust kiezen voor goede voornemens die je geestelijke gezondheid ten goede komen. In één jaar de Bijbel lezen bijvoorbeeld. Wel eens gedaan? Er zijn goede leesroosters te vinden op internet, zoals het Bijbelleesrooster van Robert Murray McCheyne. Of bezoek de christelijke boekwinkel in de buurt en vraag naar De Bijbel in een jaar, verkrijgbaar in nagenoeg iedere Bijbelvertaling. Je bent dan vijftien tot twintig minuten per dag bezig om te lezen in Gods Woord. Het is trouwens aan te raden om samen met iemand anders zo’n uitdaging aan te gaan. Zo hou je elkaar scherp en motiveer je elkaar.

Mijn eigen goede voornemen kwam naar boven bij het voorbereiden van de preek voor nieuwjaarsdag. Ik preekte over Psalm 118, de lievelingspsalm van Maarten Luther. Aan het slot van de preek zoomde ik in op vers 24: Dit is de dag die de HEERE gemaakt heeft, laten wij op deze dag ons verheugen en verblijd zijn. Een prachtige belijdenis aan het begin van het nieuwe jaar. Maar ook een prachtige belijdenis aan het begin van iedere dag.

Ik betrapte mezelf er in 2022 te vaak op: ik word ’s ochtends wakker, wrijf de slaap uit m’n ogen, kijk op de telefoon hoe laat het is en zet vervolgens het internet van de telefoon aan. Direct stromen er berichtjes binnen, komt er nieuws op je af en raakt je hoofd al vol. Dat moet anders. Daarom is mijn voornemen om iedere dag te beginnen met het uitspreken van Psalm 118 vers 24. Naast mijn telefoon hangt nu een briefje op de muur met die Bijbeltekst er op, als herinnering. In navolging van Luther trouwens, die zijn lievelingsvers – vers 17 – op de muur van zijn studeerkamer had geschreven. Luther begon de dag met het uitspreken van de geloofsbelijdenis en het bidden van het Onze Vader en een eigen ochtendgebed. Dat is dus ook mijn goede voornemen: iedere dag in stilte beginnen met de Here God. Zo, nu heb ik het voornemen gedeeld met u. Dan kunt u me scherp houden en me motiveren. Maar u: wat is uw goede voornemen? En hoe zorgt u er voor dat u het volhoudt?

Sjors Bulten, Nieuwe Pekela


Commentaar

 • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

  In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

 • Post 2024-04-06 07:36:05

  De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

 • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

  Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

 • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

  Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...