Stel: In het voorjaar krijgt u ineens zin in een appeltje. Maar de fruitmand is helaas leeg. Geen nood, want in de tuin staat een appelboom.
Bij de boom gekomen is er geen appel te bekennen. Woedend loopt u naar de schuur, pakt een bijl en hakt de boom om. Nu geen appel - dan maar nooit meer een appel.
De buren, die het zien, beginnen ernstig aan uw verstandelijke vermogens te twijfelen. En terecht.

Deze week lazen we een dergelijk verhaal in de Bijbel.
Jezus, op weg naar Jeruzalem, krijgt honger. In de verte ziet hij een vijgenboom staan en Jezus gaat er naar toe om te eten. De evangelist Markus schrijft dan dat het nog geen vijgentijd is. Als er dan ook niets te eten valt, wordt Jezus zo boos dat hij de boom vervloekt. Als ze er de volgende dag langskomen, is de boom verdord.

Als je dit zo leest, dan verdenk je Jezus toch wel van onredelijk gedrag. Want hoe kan hij nu verwachten dat er iets aan die boom moet zitten, terwijl het nog veel te vroeg in het jaar is. Na het Bijbellezen hadden we het er over dat dit gedrag toch helemaal niet bij de Here Jezus past. Hij was altijd bezig met mensen beter te maken, doden op te wekken. Er staat zelfs geschreven: het geknakte riet zal Hij niet verbreken. Hij is altijd bezig om heel te maken. En dan verwoest hij een boom die niets verkeerds doet!
Waarom?
We kwamen er niet uit.

Maar het bleef mij bezig houden. Wat moet je nu met zo?n Bijbelgedeelte. Een Here Jezus die iets onredelijks doet, dat wilde er bij mij niet in. Het is tegenwoordig erg in om te twijfelen aan van alles wat in de Bijbel staat. Dat is bijna mode geworden. Nou, daar doe ik niet aan mee. Maar dat wil niet zeggen, dat je nooit eens je wenkbrauwen optrekt en je vragen hebt. Het is ook wel leuk om daar samen aan tafel nog wat over te stoeien. Dat maakt het Bijbellezen meer dan alleen een goede gewoonte.

Nu heb ik geluk dat mijn echtgenoot een kast vol boeken heeft en daar heb ik wat in gesnuffeld. De meest aannemelijke verklaring die ik tegenkwam was van dr. Jacob van Bruggen. Hij verklaart dat Jezus iets zocht aan de vijgenboom. Er staat dus niet dat hij vijgen zocht. Dat kon ook niet want het was te vroeg voor vijgen. Nu groeien er in het voorjaar al kleine vruchtjes die je wel kunt eten - als het nodig is. Maar die zaten er dus ook niet aan, want Jezus vond niets. Dus het was niet waarschijnlijk dat die boom nog vijgen zou voortbrengen in dat jaar. Een boom zonder vrucht. En daar staat wel iets over in de Bijbel. De ranken die geen vrucht dragen worden afgehakt en verbrand.

Ik weet niet of dr. Van Bruggen gelijk heeft, maar ik kan hier als Bijbellezer wel iets mee. Want het kan er soms bij ons ook heel mooi uitzien. Maar we moeten wel vrucht dragen. Daar gaat het om.

Dit jaar stond in onze tuin een jonge appelboom, waar geen vruchten aankwamen; ik geef hem toch nog maar een jaar de tijd en gelegenheid.

Dronten                                                                                            
Aurelia Jonkman


Commentaar

 • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

  In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

 • Post 2024-04-06 07:36:05

  De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

 • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

  Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

 • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

  Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...