Communiceer jij ook via Facebook, Twitter, e-mail? Wel eens aan deze media gedacht als prachtige kanalen voor het doorgeven van het Evangelie? Vlak na de start van twee nieuwe interactieve websites www.vragenovergeloven.nl en www.gelovenindekerk.nl poneerde ik in het programma ‘Zeepkist’ van Groot Nieuws Radio de stelling: “Elke christen heeft een roeping tot internetevangelisatie.” Dus ook jij…

Elke christen en iedere kerkelijke gemeente hebben de roeping om van Jezus Christus te getuigen. Door de eeuwen heen zien we dat christenen gebruik maakten van communicatiekanalen waarmee zij zo veel mogelijk mensen konden bereiken. In hun eigen context van taal en cultuur. Zo is het Nieuwe Testament geschreven in het Grieks, een belangrijke omgangstaal op dat moment. Voor de verbreiding van reformatorische ideeën werd in de 16e eeuw volop gebruikgemaakt van de recente uitvinding van de boekdrukkunst. Radio en televisie werden sinds de vorige eeuw ingezet voor de verkondiging van het Evangelie. De nieuwste revolutie in communicatie is het internet en daarbinnen de social media. Langs deze kanalen zoeken mensen uren per dag naar informatie, naar entertainment, naar contact met andere mensen, en regelmatig ook naar antwoorden op spirituele vragen, naar zingeving. Juist ook daar kunnen christenen hun medemens bereiken in hun eigen taal en cultuur met het Evangelie van Jezus Christus. Daarmee hoort internet helemaal thuis in het rijtje “Grieks, boekdrukkunst, radio en televisie”.

Iedereen

Een belangrijk verschil tussen internet en de media van vroeger is dat niet alleen iedereen er gebruik van kan maken, maar dat nu vrijwel iedereen in staat is om er ook actief mee te communiceren. We consumeren niet langer slechts, maar we posten, liken, bloggen, plaatsen filmpjes, onderhouden een eigen website of profiel enzovoort. Het internet is zeer interactief en daarom veel meer dan de oude media het geschikte middel om iedereen in te schakelen.

Gemeente en deputaten

Iedereen is dus volop op internet aanwezig waaronder veel mensen die op zoek zijn naar ‘de zin van het leven’ of God. Maar… wat vinden zij daar dan? Wie geeft hun aandacht? Wie wijst hun de weg? Wie gaat er persoonlijk op hun vragen in? Veel christenen hebben best wel oog voor deze vragen, maar slechts een klein percentage kerkelijke websites bevat uitgebreidere informatie over het christelijk geloof die gericht is op ‘zoekers’. Veel kerken worstelen met hun missionaire presentie op het internet: Hoe doen we dat? Hoe doen we dat goed? Wat schrijven we wel, wat niet? Hoe worden we ‘gezien’? en wat als er vragen komen…?

De IZB en deputaten evangelisatie van de CGK hebben beiden als doel het ondersteunen van gemeenten in het vormgeven aan hun missionaire roeping, ook op internet. Zij hebben de handen ineengeslagen en na veel voorbereiding zijn in de lente van dit jaar de twee eerste websites online gegaan: www.vragenovergeloven.nl en www.gelovenindekerk.nl. Twee andere websites zijn in voorbereiding: www.gelovenendoen.nl en www.geloofengevoel.nl. De websites zijn direct gelinkt aan Facebook en Twitter. Twee webpastors coördineren het geheel en proberen zo veel mogelijk gemeenten en christenen te stimuleren om mee te doen. Zo zijn er inmiddels circa 20 vrijwilligers actief om vragen per e-mail en Facebook te beantwoorden. Dit project kan gemeenten de nodige ondersteuning bieden om concreet vorm te geven aan de roeping om missionair present te zijn op internet.

Olievlekwerking

Het mooie en ook bijzondere aan dit project is dat hiermee gebruik kan worden gemaakt van een bestaand netwerk van honderden gemeenten en duizenden (missionair betrokken) christenen: de achterban van de IZB en alle christelijke gereformeerde kerken! Stel je eens voor dat vanuit elke gemeente twee vrijwilligers betrokken zouden raken, die actief de websites zouden promoten, en zouden reageren op Facebook-berichten en vragen per e-mail van zoekers… Stel dat vanuit elke gemeente slechts tien actieve facebookers regelmatig de Facebookpagina’s zouden promoten onder hun FB-vrienden… Wat een olievlekwerking zou dat kunnen hebben!

Dit netwerk, de betrokkenheid en activiteit van gemeenten en christenen, is niet alleen mooi en bijzonder, het is ook een belangrijke voorwaarde voor het hele project: De websites zijn zeker niet bedoeld om een taak van gemeenten of van jou als christen ‘over te nemen’, ze zijn er ter ondersteuning van uw en jouw missionaire activiteit!

Meedoen

Er zijn voor zowel gemeenten als individuele christenen verschillende mogelijkheden om actief bij te dragen aan dit project. Allereerst is het belangrijk dat zo veel mogelijk mensen bekend zijn met de websites en de mogelijkheden daarvan. Alleen maar ‘weten dat ze bestaan’ is echter wel een mooi begin, maar niet genoeg. We vragen daarom of u en jij regelmatig voor deze websites, de vrijwilligers en de zoekers willen bidden. En zou het niet goed zijn als we ons er vaker van bewust zouden zijn, ook als we online zijn, dat we christen zijn en een Boodschap voor de wereld hebben? Laat ‘sporen’ (berichten, likes, reacties etc.) na die anderen tot zegen kunnen zijn!

Al is het niet genoeg, het begint wel met bekendheid. Informeer daarom gemeenteleden over dit project. Daarvoor zijn via de speciale website www.evangelisatieportal.nl, posters, visitekaartjes, e-cards en stukjes voor in het kerkblad verkrijgbaar. Ook kun je ons uitnodigen voor een gemeenteavond, catechisatieles of clubavond. Het zou mooi zijn als elke gemeente op haar website banners zou plaatsen naar de websites. Deel bijvoorbeeld eens de visitekaartjes uit tijdens een evangelisatiedienst, of laat ze achter in de trein…

De meest directe manier om zoekers op de websites te krijgen, zijn waarschijnlijk de sociale media. Als je een fanatiek facebooker en/of twitteraar bent, hoeft niemand je te vertellen hoe dat in z’n werk gaat: volgen, retweeten, liken, posten of reageren op andermans berichten.

We streven ernaar dat in elke kerkelijke gemeente vrijwilligers actief zijn om via Facebook of e-mail op vragen en opmerkingen van zoekers te reageren. Er kan dan uiteindelijk een landelijk dekkend netwerk ontstaan, zodat het ook goed mogelijk wordt om zoekers te verwijzen naar gemeenten en cursussen, of een echte ontmoeting met christenen in hun eigen omgeving.

Roeping

Elke christen heeft een roeping tot internetevangelisatie. Natuurlijk, het mag ook met andere middelen. Maar waar het gaat om onze roeping om te getuigen van het Evangelie, om onze zoekende medemens te helpen om Christus en het Evangelie te leren kennen, kunnen we niet om internet heen. Hoe ga jij deze roeping invulling geven?

 

Nunspeet
William den Boer

Dr. William den Boer (Nunspeet) is samen met Lian van Dam-Romkes parttime webcoördinator/-pastor voor de websites www.vragenovergeloven.nl en www.gelovenindekerk.nl. William den Boer is verder onder meer universitair docent Nederlandse Kerkgeschiedenis aan de Theologische Universiteit Apeldoorn. Vragen of interesse? Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Commentaar

  • Dochters van Pakistan 2024-12-06 18:48:02

    Sinds kort woont onze jongste zoon met zijn vrouw en drie kinderen weer op Urk. Acht jaar lang...

  • Redenen tot dankbaarheid 2024-11-23 09:35:54

    Op het moment dat ik dit commentaar schrijf, is het dankdag voor gewas en arbeid. De Bijbel op...

  • Skincare routine 2024-11-09 16:44:34

    Vandaag de dag zijn er heel wat filmpjes op Youtube te bekijken die gaan over het verzorgen van je...

  • Dirk de Groot 2024-10-25 17:15:47

    Woensdag 6 november aanstaande is het, D.V., dankdag voor het gewas en de arbeid: we brengen onze...