Deze weken en maanden wordt er hard gewerkt, door alle broeders afgevaardigden naar onze generale synode 2013 te Nunspeet. De stapel stukken waar zij zich dapper doorheen werken, betreft niet alleen christelijk-gereformeerde binnenkerkelijke zaken. Geregeld gaat hun aandacht ook de grens over. Dit vooral bij de behandeling van de rapporten van deputaten kerk en Israël, deputaten zending en deputaten buitenlandse kerken. Een feestelijk hoogtepunt vormt dan het bezoek van broeders uit zusterkerken die vanuit allerlei windrichtingen naar Nederland vliegen om enkele dagen bij ons te gast te zijn.

Deze keer is het aantal afgevaardigden uit het buitenland niet zo groot. Begrijpelijk, want in jl. augustus/september werd in Cardiff (Wales) de ICRC (International Conference of Reformed Churches) gehouden, waar onze deputaten ds. W. N. Middelkoop en ds. J. W. Wüllschleger de meeste van onze zusterkerken reeds hebben ontmoet. Toch zien we uit naar de komst van diverse broeders: uit Ierland (ds. J. Grier), Schotland (ds. J. Macleod), VS / Canada (ds. E. Moerdijk), Zuid-Korea (ds. K. Kim) en Zuid-Afrika (ds. H. Coetzee en ds. A. Modise). Ook komen er broeders uit Indonesië en Venda. Al met al een rijk gevarieerd gezelschap.

 

Traditiegetrouw staat het bezoek van de buitenlanders gepland voor de tweede zittingsweek van de generale synode, dit jaar voor 31 oktober en 1 november. Tijdens deze dagen wordt het rapport van deputaten buitenlandse kerken besproken, met een overzicht van de ontwikkelingen in onze relaties over de grenzen heen. Daarbij is dan gelegenheid voor onze bezoekers om de broederlijke groeten (fraternal greetings) over te brengen vanuit hun kerken. Deputaten zorgen waar nodig voor een vertaling, en beantwoorden de speeches.

 

Wie het eerder heeft meegemaakt zal het zich herinneren: hoe boeiend om de broeders in hun eigen taal te horen vertellen over wat zich in hun kerken, in Europa of in andere continenten, afspeelt. Zij brengen niet alleen de groeten over, maar geven vaak ook een up-to-date beeld van wat in hun kerkelijk leven speelt, aan zorgen en vreugden. Dit levert natuurlijk allerlei momenten van herkenning op – wat blijken in gereformeerde kerken wereldwijd soms dezelfde vragen te leven, soortgelijke problemen aan de orde te zijn. En: hoe bemoedigend om te horen hoe ginds het Evangelie verkondigd en beleefd wordt!

 

Tijdens deze toespraken beleven we ter synode met elkaar iets van de katholiciteit van de kerk. Na afloop van de speeches worden alle buitenlandse broeders gevraagd op het podium vóór de synode te komen staan, waarna zij worden toegezongen en wij samen in gebed gaan. De taalbarrière valt weg als je zo met elkaar voor Gods aangezicht komt, in dankzegging, verootmoediging en voorbede. Gouden momenten voor een synode.

 

Natuurlijk vliegen broeders niet de halve wereld over om slechts een toespraakje van tien minuten te houden. Zij wonen ook een deel van de synodevergaderingen bij, daarbij geholpen door een simultane vertaling in het Nederlands via moderne apparatuur. Op deze manier kunnen zij een indruk krijgen van hoe onze kerken bezig zijn. Daarnaast organiseren deputaten voor hen de gelegenheid voor onderlinge ontmoeting en gesprek. Wat ook sinds enkele jaren gebruikelijk is, is dat de buitenlandse broeders op de zondag na de synodeweek uitgenodigd worden op onze kansels. Dat zal voor veel gemeenteleden even wennen zijn: een preek in het Schots met rollende r, in Koreaans-Engels of sappig Afrikaans. Maar hoe verrijkend om bij alle verschil van taal te merken dat we samen onder het ene Evangelie stil worden, in de eerbieding van die ene Naam, met de lofprijzing van de grote daden des Heren.

 

Sinds decennia vinden deze uitwisselingen plaats tussen onze en buitenlandse kerken. Onze deputaten bezoeken omgekeerd om de zoveel jaar de synodevergaderingen van onze zusterkerken. Het Jaarboek van onze kerken 2013 laat in een mooi overzicht zien met welke kerken over de grenzen wij directe relaties onderhouden (blz. 228-235). Gewerkt wordt aan een uitbreiding van de english button op de website van onze kerken (www.cgk.nl), met informatie in het Engels die voor bezoekers nuttig kan zijn.

 

De synodevergaderingen waar onze broeders uit het buitenland zullen spreken, zijn vrij toegankelijk voor iedereen. Voor de lezer van dit artikel: een dagje Nunspeet, waarom niet? Meer nog willen deputaten vragen om de voorbede in verband met de overkomst van al die broeders uit onze zusterkerken, het gebed om een veilige reis, om een gezegend verblijf, om een bemoedigend samenzijn. Misschien in het bijzonder een apart punt voor het gebed op de kansels, de zondag voorafgaand aan deze tweede synodeweek?

 

Apeldoorn                                                                                                  
H.G.L. Peels

 

 

Prof. dr. H. G. L. Peels is hoogleraar aan de Theologische Universiteit Apeldoorn en voorzitter van deputaten buitenlandse kerken.


Commentaar

  • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

    Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...