Hoe vieren we Pasen? Dat gaat niet overal op dezelfde manier. Misschien gaan we naar een vroege paasdienst. Misschien is er wel een speciale zangdienst, of misschien gaan we gewoon twee keer naar de kerk. Paasfeest, hoe geven wij daar uiting aan? We vroegen aan Roneela, de Pakistaanse vluchtelinge waarover we een aantal keren in het kerkblad berichtten, hoe zij thuis, in Pakistan, het paasfeest vierde en we vroegen ook naar haar ervaringen met ‘onze’ Pasen.

 

Mijn moeder vertelde ons altijd over de diepe betekenis van Pasen voor alle gelovigen. Ik denk dat ik ongeveer tien jaar was dat ik het echt begon te begrijpen. We moeten Pasen nog enthousiaster vieren dan kerstfeest, hield ze ons voor. De opstanding van Jezus Christus is de grote overwinning over zonde en dood en over al de satanische machten.

Gisteren las ik in de krant en op internet over Sawn Mashi, een jonge Pakistaanse christen die de doodstraf heeft gekregen. Ik was geschokt en terneergeslagen. Sawn Mashi woont op dertig minuten rijden afstand van mijn woonplaats. Vorig jaar is de christelijke kolonie waar hij woont in brand gestoken. Hoe lang zal ons land nog moeten lijden? Een Pakistaanse christen schreef met ingehouden woede: ‘De overheid geeft ons een paasgift’. Christenen in Pakistan leven onder voortdurende dreiging. In Pakistan is het onmogelijk voor christenen om te midden van de moslims te leven. Christenen wonen in kolonies bij elkaar. Er zijn kleine en grote kolonies. Ik woonde in een grote kolonie. Onze kolonie bestaat uit meer dan duizend mensen. Soms wonen er ook een paar moslims tussen de christenen. In een christelijke kolonie zijn verschillende christelijke kerken.

 

Bidden en vasten

In Pakistan vieren christenen het paasfeest met groot enthousiasme. Je moet in Pakistan zijn om de atmosfeer te proeven. Er wordt veertig dagen lang naar Pasen toegeleefd. Als de lente begint, maken de kerken hun programma. Verschillende kerken zijn elke avond open voor speciale diensten. Voorgangers houden preken over bidden en vasten en we hebben speciale liederen voor deze tijd. De meeste mensen eten in de tijd voorafgaand aan Pasen sober. Anderen vasten veertig dagen lang. Het uitgespaarde geld wordt aan de armen gegeven. We willen graag onze arme broeders en zusters helpen.

 

Zwarte kleding

Op Goede Vrijdag worden er in alle kerken lange diensten gehouden. Deze diensten duren zeker vier uur. Ze beginnen meestal om één uur ’s middags en ze duren tot vijf uur. De meeste preken gaan over de zeven kuiswoorden van de Heere Jezus. Altijd werd ik door deze woorden diep geraakt. Meestal kon ik mijn tranen niet bedwingen. Omdat de meeste mensen voor de dienst hebben gevast, is er na de dienst voedsel voor iedereen. Meestal eten we dan rijst. Veel mensen dragen zwarte kleding om zo hun verdriet te uiten. Ze zijn verdrietig omdat Jezus voor hun zonden moest sterven.

Stille Zaterdag is een heel drukke dag voor alle christenen, ze maken hun hele huis schoon. Ze gaan winkelen, ze gaan nieuwe kleren kopen en ook wel cadeaus. Kinderen krijgen cadeautjes. Als je nog ouders hebt, dan ga je daarheen om het paasfeest te vieren. Het is echt een belangrijk familiefeest.

 

Witte kleren

Als de zon opkomt, houden we onze eerste paasdienst. Dat is ongeveer om vier uur in de morgen. Alle kerken puilen dan uit. Na de dienst gaan we met brandende kaarsen de straat op. Er wordt traditionele muziek gemaakt en we zingen paasliederen: ‘Halleluja Jezus leeft’. Op straat ontmoeten de christenen uit verschillende kerken elkaar en wensen elkaar gelukkig paasfeest toe. Het is een moment van eenheid tussen de christenen. Dan gaan we weer terug naar de kerk. Er is weer een korte dienst van ongeveer en half uur met aansluitend een feestelijk paasontbijt. Ik mis het heel erg dat ik hier niet ’s ochtends om vier uur naar mijn familie kan gaan om dan samen met hen naar de dienst te gaan. Na de dienst hebben we een speciaal ‘Lahore ontbijt’ voor iedereen. Mijn geboortestad Lahore is beroemd vanwege de vele verschillende soorten eten. Na het ontbijt gaat iedereen naar huis. Om tien uur is de volgende dienst. We zingen dan liederen over de opstandingskracht. De opstanding van Christus geeft ons hoop en kracht om een overwinningsleven te leiden. In de dienst die om tien uur begint dragen de mensen hun nieuwe kleren. De paaskleding is overwegend wit.

 

Pasen in het asielzoekerscentrum

Tijdens mijn eerste Pasen in Nederland verbleef ik in een asielzoekerscentrum in Limburg. Ik miste mijn familie en mijn kerk heel erg. Ik ging naar de evangelische kerk voor de paasdienst. Toen ik de kerk binnen kwam wenste ik een broeder ‘gelukkige Pasen’. Hij was verrast en vroeg aan iemand in zijn buurt. ‘Is het vandaag Pasen?’ Ik schaamde me en voelde me een vreemdeling onder hen. Pasen is heel belangrijk voor mij. Het herinnert me er aan wat Jezus voor mij gedaan heeft. De tweede Pasen in Nederland was hetzelfde. Nu is het beter. Ik hoop dat we elkaar gelukkig paasfeest kunnen wensen. Ik hoop dat we elkaar kunnen bemoedigen. Jezus leeft, Zijn overwinning is over alles.

 

 

Roneela


Commentaar

  • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

    Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...