Er worden jaarlijks heel wat Bijbelse dagboeken uitgegeven en gekocht. Nu we aan het eind van 2018 komen, kan het zijn dat u op zoek bent naar iets nieuws voor volgend jaar. Maar hoe vind je iets dat geschikt is in die grote hoeveelheid (nieuwe) dagboeken? In dit artikel komen drie nieuwe dagboeken voorbij met bij elk van de drie een korte beschrijving en aanbeveling. Hopelijk heeft u daar wat aan en helpt het bij de keuze.

 

Goede Moed

Zoals elk jaar ook dit keer weer een <<cursief>>Goede moed<<einde cursief>>>>. Wat moet je daar nog over schrijven. Zoals elk jaar: twaalf collega’s, twaalf maanden, de hele Bijbel door. Bekende en minder bekende gedeelten: van het lijdensevangelie tot de zegeningen van Jakob en van 1 Samuël tot de kleine profeten Amos, Obadja, Jona en Micha. Een stukje voor elke dag met een omvang die in alle gezinnen rond de maaltijd wel past: het is kort maar krachtig. Mooi om te lezen – voor oud, maar zeker ook voor jong. Het is qua opmaak niet het mooiste, maar dat merk je in de schappelijke prijs. De vaste lezers hebben het vast alweer besteld. Maar ook voor mensen die het niet gewend zijn zeker het overwegen waard.

 

Erewoord

In het najaar van 2018 is er een dagboek verschenen van een predikant uit onze kerken, ds. Lieuwejan van Dalen. Hij schreef 366 meditaties over Gods beloften. Het boek is mooi uitgegeven en heel mooi opgemaakt. Elke dag staat een belofte centraal. Waar die belofte over gaat, blijkt uit de symbolen bovenaan de pagina. En wat de belofte is, komt onderaan in een kader nog eens kort terug. Elke dag is er verder een Bijbeltekst (weergegeven in de HSV), en een meditatie die kort en krachtig is. Het duidelijke thema geeft aan de ene kant richting, maar laat aan de andere kant genoeg ruimte en vrijheid. De teksten uit Oude- en Nieuwe Testament staan door elkaar heen, wat een zeer gevarieerd beeld geeft en wat maakt dat je de hele Bijbel doorgaat: van begin tot eind en weer terug. De uitleg van de symbolen, die achterin het boek te vinden is, had wat mij betreft beter voorin kunnen worden geplaatst. Op deze manier is het even zoeken voor je doorhebt waar de symbolen voor staan. Het zijn er ook wel erg veel, maar dat is de keus van de schrijver. Al met al een mooi en veelzijdig dagboek.

 

Spreukendagboek

Het derde dagboek is geschreven door Tim Keller. Hij heeft drie jaar geleden een Psalmendagboek uitgegeven en komt nu dus met een vervolg: het Spreukendagboek. Qua opmaak is het iets minder toegankelijk dan het vorige dagboek. En ook qua opzet is er een groot nadeel. Je zit namelijk een heel jaar aan Spreuken ‘vast’. En dat lijkt vooraf misschien wel wat veel. Maar als je eenmaal begint met lezen, dan kom je daar wat mij betreft snel van terug. Want Keller (die dit boek samen met zijn vrouw Kathy schreef) weet de thema’s van Spreuken op een boeiende manier te onderscheiden in subthema’s. In de inleiding legt hij uit hoe hij door het Spreukenboek is gegaan (thematisch) en wat dat voor het komende jaar betekent. En vervolgens ga je het hele Spreukenboek door. Dagelijks biedt Keller op een enkele pagina veel: een kerntekst; een kernwoord (als samenvattende ‘kop’ boven de meditatie); een korte, krachtige meditatie; een overdenkingsvraag en een gebed. En de meditaties zijn en blijven bijna zonder uitzondering buitengewoon sterk. Er is weinig voorspelbaars te vinden in het dagboek en dat is een prestatie van formaat.

 

Al met al kan ik over alle drie de dagboeken genoeg positiefs zeggen. Hoe nu te kiezen? Hopelijk heb ik genoeg onderscheid gemaakt en spreekt het ene u meer aan dan het andere. U kunt natuurlijk ook alle drie kopen. Een overdenking voor de ochtend, een voor de middag en een voor de avond. Of u koopt voor drie jaar in en wisselt de dagboeken per maand of per seizoen af. Het is aan u, maar alle drie de titels beveel ik graag van harte bij u aan.

 

Wouter Moolhuizen, Dedemsvaart

 

Gegevens dagboeken:

-          P.D.J. Buijs, W.A. Capellen en A.G.M. Weststrate, Goede moed 2019, Amsterdam: Buijten Schipperheijn Motief, € 9,40.

-          L. van Dalen, Erewoord! Bijbels dagboek bij Gods beloften,. Heerenveen: Uitgeverij Groen, € 19,95.

-          Tim Keller, Spreukendagboek. Gods wijsheid voor het leven. Franeker: Uitgeverij Van Wijnen, € 19,95.


Commentaar

 • Meer of minder bijbellezen?! 2022-09-23 17:57:22

  Het Nederlands Bijbelgenootschap publiceerde deze week een onderzoek naar het bijbelgebruik in...

 • Bidden in het openbaar 2022-09-09 17:51:49

  Ik weet niet hoe u dat ervaart, maar het voelt vaak wat ongemakkelijk: in een restaurant zitten en...

 • Campings en kinderkampen 2022-08-27 13:23:12

  Geen zomer zonder een paar dagen op De Sikkenberg. Onze dochter heeft op die camping in Onstwedde...

 • Make peace not war 2022-08-18 18:26:45

  De naoorlogse generatie, waartoe ik behoor, heeft een rustige, vreedzame tijd beleefd. Mijn ouders hadden...