Urk is de vierde gemeente van Dominee H.K. Sok. De laatste zes jaar was hij werkzaam in Opperdoes. Onlangs verhuisde hij naar Urk. 

 

Dominee, u wordt D.V. 10 oktober op Urk bevestigd. Inmiddels woont u al een aantal weken op het voormalig eiland, wat is uw eerste indruk?
Onze eerste indruk is positief. En dat is zeker niet onbelangrijk. We zijn hartelijk ontvangen en men heeft gezorgd voor een prima woning. Uiteraard is het wennen als je van het ene op het andere moment in een volstrekt nieuwe omgeving woont, slaapt, wakker wordt en al het vertrouwde er plotseling niet meer is. Maar op basis van onze vorige ervaringen zijn we vol goede moed dat het allemaal goed gaat komen.

 

Kunt u ons iets over uw gezin vertellen?
We vormen een hecht gezin. Mijn vrouw en ik hebben vier kinderen mogen ontvangen. Drie zonen en één dochter. De oudste drie, de zonen Jaap, Richard en Laurens, zijn ondertussen getrouwd. Jaap en Hanne wonen met hun kinderen Harmen, Ella en Feije in Bennekom, Richard en Marlinde wonen met hun zoontje Ruben in Veenendaal en Laurens en Berthilde wonen in Ede. Onze dochter Joske is leerkracht in Ede, maar is in de weekenden meestal nog thuis. We zijn heel dankbaar dat al onze kinderen kerkelijk meelevend zijn.

 

U gaf leiding aan de kerkendagen die op Urk zijn gehouden. Wat is u daarvan bijgebleven?
Allereerst is mij bijgebleven dat het bijzonder mooie dagen waren met een verrassend hoge en brede opkomst uit onze kerken. Het organiseren van deze dagen op Urk was ook heel fijn, omdat we gebruik konden maken van enkele bij elkaar staande gebouwen die zich heel goed leenden voor een landelijke kerkendag. Ook merkten wij dat de Urkers die bijstand verleenden, zeer bedreven waren in het organiseren van allerlei praktische zaken zoals geluid, stoelen, bewegwijzering en niet te vergeten de catering. Zonder al te veel zaken te hoeven vastleggen (dat stelde men zelfs niet op prijs), kwam het allemaal prima voor elkaar. Wel, als ik daaraan denk geeft dat moed voor het werken op Urk.

 

U gaat nu samen met een jongere predikant leidinggeven aan een grote gemeente, wat trekt u daarin het meest aan?
Het samenwerken met een collega in één gemeente is sowieso een heel nieuwe ervaring voor mij. Dat zal best even wennen zijn. Natuurlijk hebben mijn collega en ik daar samen van tevoren ook over gesproken, maar juist uit die gesprekken hebben wij, denk ik, beiden moed geput. Ik zie het als een voordeel dat ds. De Jong, al is hij nog maar kort predikant, al heel wat levenservaring heeft opgedaan. Het is bepaald niet zo dat hij als een groentje naar de samenleving kijkt, nee, hij heeft er juist middenin gestaan. Ik hoop en bid dat het ons beiden een vreugde zal zijn om samen te werken in de grote Ichthusgemeente en dat we samen door de Heere gebruikt worden.

 

We leven in woelige tijden, wat ziet u daarin als uw belangrijkste opdracht?
Als mijn belangrijkste opdracht zie ik dat we in deze woelige tijden, om in Urker termen te spreken, een vaste koers blijven varen. Het is mijn overtuiging dat in het ‘gereformeerd-zijn’ heel veel goeds gewaarborgd ligt. Bijvoorbeeld als het gaat over de geloofszekerheid. We laten ons niet leiden door allerlei gevoelens bij onszelf en anderen en door hypes in het kerkelijke wereldje, maar door de vastheid van Gods genadige toezeggingen. De ‘goedertierenheid van de HEERE’ is in mijn leven een zeer kostbare zaak geworden. Daarin ligt voor ons zondige mensen al onze hoop en verwachting, voor nu en de toekomst. Dit wil ik graag doorgeven. Dit alles betekent voor mij niet per definitie dat alles bij het oude moet blijven. Als ik eraan denk met welke fundamentele kwesties we momenteel als kerken te maken hebben, dan denk ik dat we vroeger wel eens te veel van bepaalde zaken die min of meer tot de rand behoorden een punt hebben gemaakt. Mede daardoor zijn we als kerken, met alle gevolgen van dien, misschien onnodig behoorlijk uit elkaar gegroeid. Heel zorgelijk is dat. Ik vind het wel bijzonder dat de drie christelijk-gereformeerde kerken op Urk, ook al zijn er nogal wat liturgische verschillen, tamelijk goed door één deur kunnen. Althans dat is mijn indruk nu en het zou mij een lief ding zijn als mijn indruk klopt.

 

Krijn de Jong, Urk


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...