De juiste brochure op het juiste moment. Zo kan de nieuwste publicatie van de Willem de Zwijgerstichting gerust genoemd worden. Juist nu vele Oekraïners naar Nederland komen en daarbij hun geloof meenemen verschijnt er een toegankelijke schets van de achtergronden van de Oosterse Orthodoxie. Waar komen de kerken uit de Orthodoxie vandaan? Wat is het eigene van hun liturgie en theologie, die ook sommige christenen in Nederland aanspreekt?

Heleen Murre-Van den Berg, hoogleraar aan de Radboud Universiteit van Nijmegen, geeft een kort en bondig antwoord. Zelf afkomstig uit de gereformeerde gezindte kwam Murre-Van den Berg in aanraking met een Syrisch-Orthodoxe gemeenschap rond Enschede. Het was een begin van een fascinatie die haar niet meer heeft losgelaten. Verschillen en overeenkomsten met de Westerse kerken komen aan bod, bijvoorbeeld rond de leer van de twee naturen van Christus. Daarbij reikt de brochure literatuur en mogelijke gespreksonderwerpen aan met broeders en zusters uit deze kerken.

 

De brochure is verkrijgbaar via de website, in de boekhandel of rechtstreeks te bestellen bij de Willem de Zwijgerstichting voor 4,30 (excl. verzendkosten), Postbus 295, 3740 AG Baarn; www.willemdezwijgerstichting.nl of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Donateurs ontvangen in voor- en najaar een gratis brochure bij een minimale donatie van € 7,00.

 

Ds. N.C. Smits


Commentaar

 • Zeven vinkjes 2022-07-01 18:00:29

  Zomaar op een avond word ik gefascineerd door het verhaal van een schrijver, die aan tafel zit bij één...

 • Vluchtelingen 2022-06-17 17:01:48

  Komende maandag, 20 juni, is het Wereldvluchtelingendag. Al sinds 2001 is deze dag door de...

 • Godsdienstvrijheid een zegen 2022-06-03 15:31:24

  Het is gewoon een gegeven. Onze samenleving wordt steeds seculierder. Onlogisch is het niet dat...

 • Kirill 2022-05-20 17:21:12

  Kirill, of Cyril is 75 jaar en sinds 2009 de patriarch van Moskou en van alle Russen en de Primaat van de...