Aan de Noarder Stasjonsstrjitte in Zwaagwesteinde is een nieuw predikantsgezin neergestreken. Het zijn Bernd en Melinda Mussche met hun dochter Sifra die sinds drie weken in de pastorie wonen. Hoewel ze er nog maar kort wonen, voelen ze zich al erg op hun gemak. ‘We zitten hier wel op ons plekje’ geeft Melinda aan. Hoewel Friezen de naam hebben dat ze stug zouden zijn, is dat niet de ervaring van het nieuwe predikantsgezin. ‘Ik ging even een boodschapje doen, maar ik was ruim een uur van huis’ vertelt kandidaat Mussche. Onderweg kwam hij allerlei gemeenteleden tegen. Maar het zijn niet alleen de gemeenteleden die hen hartelijk ontvangen. Ook in het dorp Zwaagwesteinde zelf voelen ze zich welkom.

 

Drie weken geleden zijn ze verhuisd vanuit een klein appartementje in Wekerom. Daar woonden ze omdat Melinda is opgegroeid in Kootwijkerbroek en daar ook werk had. Ze zochten samen naar een woning die dichtbij het werk van Melinda was, maar ook dichtbij de CGK in Ede en op redelijke afstand van de Theologische Universiteit Apeldoorn waar kandidaat Mussche studeerde. Zo kwamen ze in Wekerom terecht. In die tijd zorgde Melinda voor een inkomen, zodat kandidaat Mussche kon studeren.


Op de studie aan de TUA kijkt kandidaat Mussche met vreugde en dankbaarheid terug. ‘Het was 5,5 jaar vakantie vieren. Ik heb er echt van genoten.’ De contacten met studiegenoten en met docenten zijn waardevol. Tijdens de eerste drie jaar was hij ook actief op de studentenvereniging P.F.S.A.R. Ook de colleges waren vaak een genot. Eerlijk toegegeven gold dat niet voor alle colleges, de vreemde talen waren niet echt zijn ding. Melinda vertelt: ‘We leerden elkaar kennen in de zomerperiode. Als ik hem dan aan de telefoon had zei hij dat hij Hebreeuwse grammatica aan het leren was. Ik dacht wat een ijverige jongen.’ Het heeft heel wat moeite en doorzettingsvermogen gekost. Wat dat betreft is het bijzonder dat hij uitgerekend een beroep kreeg vanuit de Westereen waar ook een ‘vreemde taal’ wordt gesproken.

 

Voor de studie theologie in Apeldoorn heeft kandidaat Mussche eerst nog wat anders gedaan. Na het VMBO heeft hij de opleiding tot onderwijsassistent gedaan. Vervolgens is hij naar de CHE gegaan om daar godsdienst pastoraal werk te studeren. Na het eerste jaar is hij overgestapt naar de Theologische Universiteit. Geen gemakkelijke weg, maar wel een weg waarin de Here God zijn leven geleid heeft. In dat vertrouwen gaat hij in de gemeente van Zwaagwesteinde dienen.

 

In het laatste deel van de studie heeft kandidaat Mussche zich beziggehouden met de dogmatiek. Zijn masterscriptie ging over de zondeleer bij Karl Barth. Kandidaat Mussche vindt het belangrijk om bezig te zijn met de theologie en de theologie dan ook in gesprek te brengen met de tijd. Het studeren is daarom voor hem ook niet voorbij. Hij hoopt hiermee ook in de pastorie door te gaan.

 

Inmiddels zijn de rollen wat omgedraaid. Binnenkort gaat kandidaat Mussche aan het werk en zal Melinda thuis zijn. Ze wil eerst even wennen hier en dan kan ze altijd nog op zoek gaan naar werk. ‘Er zal binnen de gemeente ook genoeg te doen zijn’, geeft ze aan. Door thuis te zijn is er ook genoeg tijd en aandacht voor de kleine Sifra. Ze is nu zeven maanden en het gaat gelukkig erg goed met haar. De trotse vader en moeder geven aan dat ze ook in de nieuwe omgeving heel snel gewend lijkt aan de situatie.


Eind september zal de bevestigingsdienst zijn waarin prof. Kater hem zal bevestigen. De preek voor die dienst ligt al klaar. Ondertussen is kandidaat Mussche druk bezig met het opzetten van het komende winterwerk. Catechese, vergaderingen en bijeenkomsten worden gepland. Hij vindt het belangrijk om te zorgen dat er meerdere momenten in de week zijn waarop de gemeenteleden elkaar kunnen ontmoeten om van elkaar te leren. ‘Ook als predikant leer ik daarvan. Dan kan ik ontdekken wat er leeft bij de mensen.’

 

Tijdens de studie heeft kandidaat Mussche ook stage gelopen. Hij deed dit in Rotterdam-Centrum bij ds. Ester. Het mooie van die stage was dat ds. Ester zelf net begonnen was in die gemeente. Daardoor heeft hij iets gezien van wat er allemaal bij een start in een gemeente komt kijken. Die ervaring komt nu hopelijk goed van pas.


De gemeente van Zwaagwesteinde is na het vertrek van ds. Aalderink anderhalf jaar vacant geweest. Het is fijn dat ze nu mogen uitkijken naar een eigen predikant. We wensen de gemeente en het gezin van kandidaat Mussche een mooie en gezegende periode toe.

 

Ds. Albert-Jan Dorst, Surhuisterveen

 

 

 

 


Commentaar

  • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

    Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...