Een groot deel van de wereld werd op 24 februari 2022 opgeschrikt door wat kenners als onvermijdelijk al zagen aankomen: de Russische invasie van Oekraïne. In de vroege ochtend van 24 februari 2022 vielen Russische troepen vanuit de Krim, Belarus en het oosten van Rusland buurland Oekraïne binnen. De wereld volgde de gebeurtenissen op de voet via satellietbeelden en na alle deskundige commentaren op coronagebied, werden we dagelijks bijgepraat door mannen en vrouwen die alles weten over oorlogvoering, tactieken en wapens. Veel Oekraïners, voor een groot deel vrouwen en kinderen, sloegen meteen op de vlucht en overstroomden de buurlanden. En zoals gelukkig altijd het geval is in dergelijke situaties: de hulpverlening kwam meteen op gang. Zowel particulieren als instanties kwamen meteen in actie om daadwerkelijk te helpen, met goederen, met opvang, met vervoer om te doen wat kan. Én, daar waar in andere gevallen de aandacht van de media en de wereld wat verslapt, blijft de situatie in Oekraïne actueel. De oorlog duurt voort, de Europese politiek houdt zich er steeds mee bezig en ook de hulpverlening blijft nodig.

Pioniers uit de Stadskerk Leeuwarden in verbinding met Irpin Bible Church

Toen op 24 februari 2022 de oorlog uitbrak in Oekraïne, kon een stel pioniers uit Leeuwarden en omstreken niet stil blijven zitten en toekijken. Vanuit de Stadskerk in Leeuwarden, werden daarom al gauw gebedsavonden en inzamelingsacties georganiseerd. Het transport van de ingezamelde spullen werd samen georganiseerd met stichting de 4e Musketier. Inmiddels hebben ze meer dan 185 humanitaire transporten naar Oekraïne gebracht. Ze kwamen op die manier in contact met een Oekraïens echtpaar uit Irpin en zij nodigden hen uit om langs te komen en te komen helpen. Dat was begin april, net nadat de Russen uit hun stad waren weggetrokken. Er was even twijfel, ze wilden geen ramptoerist zijn, maar uiteindelijk zijn er drie gegaan.

Het stel waarmee de mannen in contact komen is nauw verbonden met de Irpin Bible Church. Irpin is één van de voorsteden van Kyiv is en werd voor 70% verwoest. Deze kerk heeft sinds het begin van de oorlog haar deuren nooit gesloten en kwam direct in actie voor eenieder die maar hulp nodig had. De kerk werd door de overheid aangewezen om als lokale Rode Kruis te fungeren en zodoende alle hulpstromen te coördineren en te verzorgen in die regio.

Interkerkelijke uitbreiding
In september 2022 verscheen deze oproep op het programmablad van de gemeente Leeuwarden: Van 16 – 24 september gaat David Overkempe met een groep vrijwilligers naar de Oekraïense stad Irpin. De stad heeft aan het begin van de oorlog veel geleden van aanvallen door Russen op weg naar Kiev. In samenwerking met de IBC (Irpin Bible Church) gaat de groep aan de slag met herstelwerkzaamheden en het bieden van noodhulp. Voor deze actie vragen we allereerst jullie meeleven in de vorm van gebed. Daarnaast zijn giften voor dit mooie werk ook van harte welkom. Dat kan via het rekeningnummer van de diaconie NL30INGB0007831357 ovv Herstel Irpin.
Er is in het busje ook nog plaats over voor wie wellicht mee zou willen om dit werk te doen. Als je daarover wilt nadenken, neem dan contact op met David
Naast David meldden zich op dat moment Peter en Richard.
Deze groep vrijwilligers was de derde van de inmiddels zeventien? (maandelijkse) herstelreizen, die worden georganiseerd door een nieuw opgerichte stichting Hope4Ukraine (
www.hope4ukraine.nl)

Media-aandacht
Regelmatig komen er verslaggevers van diverse media in contact met medewerkers van Hope4Ukraine. De stichting timmert goed aan de weg. Voorzitter Gerben Huisman reist stad en land af om te vertellen over haar doelstellingen, de projecten en doet er alles aan om mensen enthousiast te maken zich in te zetten voor het werk en bijvoorbeeld om mee te gaan met een herstelreis. Maar ook de deelnemers zelf hebben niet stil gezeten. In verschillende kranten zijn al artikelen verschenen, er waren gesprekken te horen op diverse radiozenders en zelfs heeft dit werk het NOS-journaal gehaald.
Door al die aandacht en PR is het mogelijk dat de stichting doorgaat met het organiseren van herstelreizen. De leeftijd van de deelnemers van deze reizen varieert van 18 tot 75 jaar.

Wat doen ze daar?
De mannen en vrouwen, die zich aanmelden om mee te gaan naar Irpin voelen zich geroepen en volgen die stem. De deelnemers komen uit heel Nederland, en een enkele zelfs van over de grens. Aan hen wordt gevraagd de kosten van het vervoer voor eigen rekening te nemen en zich in te spannen om gelden voor het herstel ter plaatse in Oekraine bijeen te brengen. Op die manier is er ruim € 400.000,00 bij elkaar  gebracht, waarvoor materialen worden aangeschaft in Oekraine zelf. De mensen in Oekraine zijn deskundig en bepalen wat en hoe er wordt gebouwd. De Nederlanders luisteren en voeren uit. Zo worden er herstelwerkzaamheden aan beschadigde huizen uitgevoerd, tinyhouses gebouwd, maar ook moet er letterlijk en figuurlijk verschrikkelijk veel puin worden geruimd.
Wat misschien nog wél zo belangrijk is dat er persoonlijke contacten zijn met de Oekrainers. Zij kunnen hun verhaal kwijt en zijn blij met de aanwezigheid van deze Nederlanders. Het gaat niet alleen om wat ze doen, maar vooral ook omdat ze er zijn. Zo helpen zij met hart en handen en brengen hoop.

De duif, symbool van vrede
Op de website is te lezen: ‘De duif in ons logo symboliseert vrede en de Heilige Geest. In het Bijbelverhaal van Noach (Genesis 8:8-12) werd een duif losgelaten om te zien of de aarde na de zondvloed was opgedroogd. Toen de duif terugkeerde met een olijftak, was dat een teken dat de zondvloed ten einde liep, en dat betekende hoop, hoop op een nieuw leven. In het geval van de oorlog in Oekraïne, zoals die duif, willen we hoop brengen. De duif wordt ook geassocieerd met de Heilige Geest (Johannes 1:32). De Heilige Geest is de helper en trooster die naar de wereld gezonden is (Rom 8:26, Johannes 14:26).

Wat kunt u doen?
Op de website www.hope4ukraine.nl vindt u meer informatie. De stichting blijft op zoek naar houdbaar voedsel, medisch materiaal en aggregaten. Mocht u daar een bijdrage aan kunnen leveren dan kunt u dat melden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Daarnaast wordt de oproep herhaald:
Voor deze actie vragen we jullie meeleven in de vorm van gebed. Daarnaast zijn giften voor dit mooie werk van harte welkom.
Giften kunt u overmaken op bankrekeningnummer: NL32 TRIO 0320595811 ten name van Stichting Hope4Ukraine.

Gebed
Allereerst bidden we om het einde van deze en andere oorlogen. Maar zolang het nodig is bidden we dat deze stichting de middelen en mogelijkheden zal krijgen en kunnen benutten om door te gaan met dit mooie werk. Voor dit jaar staan alweer diverse herstelreizen en transporten op de agenda. In november gaat er weer een aantal mannen van de gemeente Leeuwarden mee. Sommigen voor het eerst, anderen voor de tweede of derde keer. Jongeren en ouderen die hun tijd en gaven willen inzetten op deze bijzondere plek in Gods Koninkrijk. We bidden hen Gods zegen toe.

Nel Noppe, Leeuwarden


Commentaar

 • Verslavingen 2024-07-12 17:57:04

  Ruim een op de vijftien jongeren gokt weleens online, zo blijkt uit een onderzoek van het...

 • All Nations 2024-06-28 17:42:30

  Vorige week was ik met een groep studenten van de Theologische Universiteit Apeldoorn bij All...

 • Op weg naar de GS 2024-06-15 10:09:55

  Als dit kerkblad verschenen is, is het bijna zover dat de Generale Synode bijeen komt in...

 • Genoeg is genoeg! 2024-06-02 12:35:18

  Na een verjaardag waarbij de hele familie gezellig langs is gekomen en iedereen gezellig is en...