ImageEnkele jaren geleden maakte in het Reformatorisch Dagblad een Amerikaanse literatuurkenner attent op goede romans van christenen. Daarbij noemde hij de (eerste) roman Peace Like a River van Leif Enger. De Nederlandse vertaling, verschenen bij Het Spectrum onder de titel Het land van de kleine man, was toen al uitverkocht.

Nu is de vertaling bij uitgeverij Librion in Sliedrecht uitgegeven, na een bewerking en herzie-ning door Kees Bezemer. Er wordt helaas niet vermeld waarin die bewerking en herziening bestaan en waarom die nodig waren. Deze keer is de titel ? terecht ? letterlijk vertaald. Het ISBN is 978 90 5290 018 6 en kost ? 17,90

Verduidelijking
De inhoud van de roman wordt verduidelijkt in het nawoord van Tjerk de Reus. Voor een deel van de lezers zal dat nodig zijn. Want wie het boek oppervlakkig leest, kan denken dat het een soort avonturenroman is; een roman waarin merkwaardige dingen en wonderen gebeuren. In werkelijkheid is het een roman met diepgang, waarin op natuurlijke wijze (of moet ik zeggen op geestelijke wijze?) wordt verteld wat geloven inhoudt en waar dat op uitloopt.

Wonderen
Het verhaal gaat over het gezin Land dat in de kleine plaats Roofing woont. Het gezin bestaat uit vader Jeremiah, zijn twee zonen Davy en Reuben en dochter Swede. Helen, de vrouw van Jeremiah, heeft haar gezin in de steek gelaten. Zij speelt in de roman geen rol.
Reuben van elf vertelt het verhaal. Het begint bij zijn geboorte. Door slechte longen lukt het Reuben dan niet om adem te halen. Maar zijn vader beveelt de baby om dat wel te doen. En het wonder geschiedt.
Aan het einde van het verhaal worden Jeremiah en Reuben doodgeschoten. Maar door een nieuw wonder komt Reuben weer tot leven. Met sterker longen dan ooit. Even is Reuben aan de andere zijde van de dood geweest, waar hij volop kon ademhalen. Daar kon hij zijn hart ophalen.
?Ik ben daar geweest en ik zal er ooit terugkeren. Daarvan mag je denken wat je wilt?. Met die zinnen eindigt de roman. Daarvan mag je denken wat je wilt. Je kunt het verhaal ongeloof-lijk vinden. Maar het is prachtig geschreven en het zit vol onverwachte wendingen en verras-singen.

Ramp
Davy Land, de oudste zoon van 16, schiet twee jongens, die hun huis binnendringen, dood. Die twee hadden al eerder geprobeerd een meisje aan te randen. Vader Land had hen daarom toen een pak slaag gegeven. De twee waren daarna uit op wraak en deden Swede, de dochter kwaad. Davy wordt opgepakt, maar hij ontsnapt uit de gevangenis. Hij vlucht weg. Hierdoor wordt voor het gezin Land het leven in het kleine Roofing onmogelijk.
Met een grote caravan gaan zij op zoek naar Davy. Zij belanden bij Roxanna, de eigenares van een benzinestation. Door hevige sneeuwval kunnen zij niet verder. Dat blijkt hun geluk te zijn. Want ze hebben daar een heel goede tijd.
Bovendien blijkt Davy ook in die buurt te zitten, alleen gezien door Reuben. Reuben en Davy hebben af en toe in het geheim contact. Davy woont bij ene Jape Waltzer, een schurk. Het verhaal is dan vol spanning en dramatische gebeurtenissen.

Vrede
Het lijkt mooi te eindigen. Jeremiah en Roxanna zijn van elkaar gaan houden en trouwen. Ook Reuben en Swede zijn heel blij met haar. Het gezin keert terug naar Roofing. Als ze daar wo-nen, komt Davy daar ook, ontsnapt aan Jape Waltzer. Maar als Jape op het toneel verschijnt, neemt het verhaal de al genoemde dramatische wending. Jape schiet Jeremiah en Reuben dood. Dat betekent het einde van een korte, gelukkig relatie tussen Jeremiah en Roxanna. Maar daarna vormen zij, Reuben en Swede toch een gelukkig gezin, maar zonder Davy. Hij vertrekt naar een stadje in de prairie van Canada. De relatie met hem is er helaas ??n op af-stand. Zo eindigt de roman niet met geluk alleen. In heel dit verhaal liggen geluk en ongeluk, vreugde en verdriet vlak naast elkaar. Ze lopen telkens door elkaar. Net als in het echte leven. Dat maakt dit boek levensecht. Levensecht is het als christelijke roman, zij het van een geheel eigen soort. Het is echt door het godsvertrouwen van vader Jeremiah, door de wonderen die gebeuren. Maar ook door de verschrikkelijke gebeurtenissen. Maar vooral door het uitzicht op het komende Godsrijk. Daarom: vrede als een rivier.

Broeksterwoude                                         
D. Visser


Commentaar

 • Op weg naar de GS 2024-06-15 10:09:55

  Als dit kerkblad verschenen is, is het bijna zover dat de Generale Synode bijeen komt in...

 • Genoeg is genoeg! 2024-06-02 12:35:18

  Na een verjaardag waarbij de hele familie gezellig langs is gekomen en iedereen gezellig is en...

 • Pinksteren 2024-05-17 18:03:28

  In dit nummer van het Kerkblad wordt speciaal ingegaan op Pinksteren. De uitstorting van de...

 • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

  Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...