ImageOp 9 maart 2009 zijn Sjouke van der Meulen (kerkelijkwerker) en Ieme Rein van der Velde (maatschappelijk werker) en ondergetekende gestart met een lotgenotengroep verlies en rouw. Centraal staan de geopende Bijbel en het wijzen op de goede Herder. De Bijbel staat vol voorbeelden over hoe God mensen troost.
 
Voor wie zijn de bijeenkomsten geschikt?
?    voor mensen die verlies een plaats willen geven in hun leven
?    voor hen die met pijnlijke gevoelens willen leren omgaan
?    voor diegene die de draad van hun leven weer willen oppakken
?    voor mensen die op zoek zijn naar een doel in hun leven

Verlies is een onderwerp dat ontzettend breed kan worden getrokken in het leven van een mens. Je kunt bv. een geliefde verliezen door ziekte, ongeluk of scheiding. Je kunt je werk of gezondheid verliezen. Het aardse leven is een tijdelijk leven, waarin verlies een gebeuren is, waar we allemaal mee te maken krijgen.
Verlies en rouw, hoe gaan wij er als kerk, als ?broeders en zusters? mee om? Wordt het verlies altijd wel gesignaleerd en zijn we er ons bewust van, hoe breed dit thema is en wat voor impact het heeft in dit leven?
Hoewel we in een gebroken wereld leven, doen we er alles aan lijden en verdriet zoveel mogelijk te beperken. Wij willen niet steeds de pijn en het verdriet van anderen zien. Ook weten we vaak niet hoe we er mee om moeten gaan. Wat moet je doen als iemand in tranen uitbarst? Dus bedenken we overal een antwoord of een oplossing voor. Terwijl dat er lang niet altijd is. ?Soms luisteren mensen niet en praten des te meer? of: ? luisteren wel maar begrijpen je niet?, zijn vaak gehoorde opmerkingen.
Iedereen is anders en zal op zijn eigen manier en zijn eigen tempo omgaan met verlies en rouw. Daarom rouwt een man anders dan zijn vrouw, een vader anders dan zijn kind en de ene vriend anders dan een andere. Het is goed oog te houden voor elkaars emoties en deze te respecteren.

Geborgenheid en veiligheid
Als lotgenoten praat je over persoonlijke emoties en gedachten, vaak vind je herkenning en begrip bij elkaar. De herkenning bij het gevoel van heimwee naar de persoon die zijn of haar leven ooit met je deelde. De pijn die zo hevig kan zijn dat je niet meer kunt eten of slapen. Door het gemis en verdriet is er vaak geen blijdschap meer en is het Evangelie geen blijde boodschap meer. Door verlies en rouw kun je soms niets meer voelen. Dat geeft soms schuldgevoelens of maakt depressief. Daarom is geborgenheid en veiligheid binnen de groep van grote waarde.
Kracht werd geput uit o.a. psalm 27:7 oude berijming en ook uit het Liedboek voor de kerken lied 427: 7 dat begint met ?Maar blijft gij met vertrouwen naar God zien in de nacht? Wat een bemoedigende teksten waar we ons aan vast mogen klampen als het nacht is in ons leven.

Er is gesproken over het proces rondom het verlies, zijn er vragen onbeantwoord gebleven. Was het een lang ziekbed of een plotselinge dood? Heb je afscheid kunnen nemen en hoe? Is er boosheid over bv. medische fouten, voel je je machteloos?
Voor sommige deelnemers waren de gesprekken zo intens dat ze twijfelden om door te gaan.
De pijn die bij sommigen weer naar boven kwam is te vergelijken met een wond.
Die wond moet behandeld en verzorgd worden voor het geneest. Ook verlies en rouw hebben veel aandacht en verzorging nodig. Door de gesprekken kun je het gevoel krijgen dat de pijn om het verlies in alle hevigheid terug komt. Je schrikt en wordt bang voor de gevoelens en gedachten die het oproept.Wil je die pijn die het oproept wel weer toelaten, alles herbeleven? Je valt soms diep en denkt: ?ik ben terug bij af ? en je bent geneigd te stoppen met de gesprekken. Je gaat dat donkere dal toch niet opzoeken, je ziet daar niets meer? Psalm 23:4 zegt: ?Al gaat mijn weg door een donker dal, ik vrees geen kwaad, want U bent met mij?. Maar? waar is die Herder dan, ik zie Hem niet?

Betrokkenheid
Sommigen denken dat het gezamenlijk delen van emoties en belevenissen ertoe kan lijden dat je het leed van de andere deelnemers mee gaat dragen. Er is grote betrokkenheid onder de deelnemers, maar we dragen niet elkanders leed.

Hoe pak je de structuur van het leven weer op. Wanneer ben je er aan toe en hoe doe je dat?
Hoe ervaar je verjaardagen, bruiloften en vakanties en het altijd weer alleen thuiskomen.
Je onafhankelijkheid verliezen. Wie regelt en ondersteunt je nu bij de financi?le zaken, belastingformulieren etc? Kleine klusjes en reparatie, je merkt dat je afhankelijker wordt, je hebt hulp nodig bij tuinwerkzaamheden of bij het ophangen van een lamp, kortom praktische dingen. Je merkt dat beloftes niet nagekomen worden, zoals: ?ik doe het binnenkort voor je? of ?ik kom bij je koffie drinken, je hoort van me? en daarna hoor je niets meer. Lotgenoten leren zelf initiatieven nemen door bv. direct een datum af te spreken voor de koffieafspraak of reparatie.

Er zijn ook valkuilen zoals bv. vroegere situaties te idealiseren, mooier te maken dan ze waren. Ook n? zijn er gelukkige momenten, bv. het huwelijk van je kleinkind. Houd het positief, ?jammer dat ? dit niet meer meemaakt maar wat een geweldige dag voor mijn kleinkind!

Richtlijnen
Hoe kunnen we als gemeente troosten, zijn er richtlijnen hoe je met een rouwende mee kunt leven? Jazeker, hier volgen een paar richtlijnen:

?    Blijf langskomen en nodig ze uit, ook voor feestjes. De rouwenden geven zelf hun grenzen aan.
?    Stuur een kaartje, laat ze weten dat je in gedachten meeleeft of bidt.
?    Neem ze bij de hand; kook een lekkere maaltijd en laat ze mee-eten.
?    Een hand op iemands schouder.
?    Steun ze onvoorwaardelijk en geef geen ongevraagde adviezen, iedereen rouwt op zijn eigen wijze!
?    Laat je niet afschrikken door een negatieve reactie.

Voor meer informatie en vragen:
Sjouke van der Meulen en Ieme Rein van der Velde;
www.internetpastoraat.nl
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Bij voldoende deelname starten we in Nieuwe Pekela over enige tijd met een nieuwe groep. Gemiddeld 6 bijeenkomsten met maximaal 10 deelnemers. Ook mensen uit andere gemeenten of kerkelijke achtergrond zijn van harte welkom.

Voor aanmelding kunt u bellen.
Emmy Wieske, telefoon: 0597 647731

(Een paar citaten zijn overgenomen van de site rouwverwerking van de EO en visie www.eo.nl/rouwverwerking )

Nieuwe Pekela                           
Emmy Wieske


 

Commentaar

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...

  • Convent 2024-02-22 17:59:53

    Het kan je haast niet ontgaan zijn. Het convent dat op DV 20 april 2024 door deputaten...