Een paar weken geleden debatteerde de Tweede Kamer over de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Die cijfers laten zien dat het percentage ouders dat hun kinderen laat vaccineren voor het derde jaar op rij is gedaald.     

Alle partijen zijn het er over eens, dat deze daling moet stoppen. Er zijn partijen zoals de VVD die dit   willen bereiken door de vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) voor ouders verplicht te stellen. Anders geen toelating tot de kinderdagverblijven, of korten op toeslagen zoals de kinderbijslag. Voor nu zien de meeste partijen meer heil in een betere voorlichting.   

De gedachte achter de prikplicht is, dat het gevaarlijk voor de volksgezondheid is als kinderen niet worden ingeënt. Daarom is het legitiem om te eisen, dat alle kinderen in kinderdagverblijven zijn gevaccineerd. Die verplichting is op zich een begrenzing van de vrijheid van de ouders. Maar vrijheid is nou eenmaal nooit onbegrensd. En dat is maar goed ook: juist door een limiet te stellen aan onze vrijheid, wordt onze vrijheid mogelijk gemaakt. Zo mogen we anderen niet vermoorden. Dat is een beperking, maar die zorgt er tegelijk voor, dat we in vrijheid kunnen samenleven.

De cijfers van het RIVM kwamen ook in het NOS-journaal voorbij. De drie vaccinaties van het RVP (DKTP, Meningokokken en HPV ) met de bijbehorende vaccinatiegraden (resp. 94, 89 en 45(!) procent). Het HPV-virus kan bij meisjes en vrouwen baarmoederhalskanker veroorzaken.

Maar waar de Tweede Kamer pleit voor betere voorlichting, liet de NOS weer eens niet het hele verhaal horen. Wie zich namelijk seksueel beperkt tot één vaste partner, die heeft vrijwel geen kans op HPV-besmetting. Dit gegeven werd verzwegen.

Zou de redenering dan niet ook moeten zijn: wisselende seksuele contacten zijn gevaarlijk voor de volksgezondheid. Daarom is het legitiem verplicht te stellen, dat iedereen met één partner seksueel actief is. Dit is een beperking van onze seksuele vrijheid, ja, maar vrijheid is nou eenmaal nooit onbegrensd. Juist door een limiet te stellen aan onze vrije seksuele contacten, wordt onze vrijheid van HPV-besmetting mogelijk en de HPV-prik overbodig. Ik stel voor, dat wie deze verplichting weigert, een hogere premie ziektekosten gaat betalen.    

Gurbe Huisman, Winschoten   


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...